Світові спадщини ЮНЕСКО в Україні

Про матеріал
Список об'єктів Світової спадщини ЮНЕСКО в Україні станом на 2023 рік налічує 8 найменувань, що приблизно становить 0,69% від загальної кількості об'єктів Світової спадщини у світі (1157 станом на 2023 рік). Тому матеріал буде цікавим як для учнів, так і для їх батьків.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Світові спадщини ЮНЕСКО в Україні

Номер слайду 2

Пункти геодезичної дуги Струве. Дуга́ Стру́ве  — мережа з 265 тріангуляційних вимірювальних пунктів, які утворювали 258 тріангуляційних трикутників, а також 60 додаткових пунктів. Служила для визначення параметрів Землі, її форми та розміру. Опорні точки цієї мережі тріангуляції були марковані на місцевості найрізноманітнішим чином: видовбаними в скелях поглибленнями, залізними хрестами, пірамідами з каменів або спеціально встановленими обелісками. Часто їх позначали цеглиною з пісковику, закладеною на дно ями, іноді це був гранітний куб з порожниною, залитою свинцем, покладений до ями з бруковим камінням.

Номер слайду 3

Букові праліси Карпат

Номер слайду 4

Один із делегатів зробив запис у щоденнику, про недоторканий віковічний праліс, і на цей запис звернули увагу через 80 років. Нова делегація приїхала у 90-ті роки минулого століття у ту саму місцевість, описану в щоденнику, і була вражена – праліси збереглися, бо стояли у важкодоступній місцевості, і їх було незручно рубати й вивозити. От побачите, казав тоді лісник, швейцарці зроблять тут заповідник. Лісник виявився справжнім пророком – букові праліси Карпат внесли до Списку Світової спадщини ЮНЕСКО у 2007 році. Тоді він був розташований на території України (70%, шість масивів) та Словаччини (4 масиви). Потім об’єкт двічі доповнювали (у 2011 та 2017 рр.) і зараз він розташований на території 12 країн (Австрія, Албанія, Бельгія, Болгарія, Іспанія, Італія, Німеччина, Румунія, Словаччина, Словенія, Хорватія та Україна) – всюди, де є цінні осередки старих букових лісів. Офіційна сучасна назва об’єкту – Стародавні та первісні букові ліси Карпат та інших регіонів Європи.

Номер слайду 5

Дерев’яні церкви Карпатського регіонугрупа історично цінних унікальних дерев'яних церков, які 21 червня 2013 року на 37-й сесії Комітету Світової спадщини ЮНЕСКО, що проходила у Камбоджі, були занесені до Списку Світової спадщини ЮНЕСКО. До списку внесено 16 українських церков — 8 з яких розташовані в Польщі та 8 в Українії. Церкви представляють такі типи архітектури: гуцульський (Україна), галицький (чотири Україна і дві на території Польщі), бойківський (дві в Україні та одна в Польщі) і лемківський (всі п'ять на території Польщі)[3].

Номер слайду 6

Стародавні храми Києва

Номер слайду 7

Стародавні храми Києва

Номер слайду 8

Історичний центр Львоваперший район Львова, де було засновано місто, яким воно довгий час обмежувалося, і звідки розвивалося; політичний, економічний і культурний центр Львова. Найдавнішу частину Старого міста занесено до списку Світової спадщини ЮНЕСКО.Єдиної думки щодо визначення меж центру Львова не існує. Переважно Центром Львова називають місцевість в улоговині, обмеженій пагорбами.

Номер слайду 9

Резиденція митрополитів Буковини й Далмації у Чернівцяхпам'ятка архітектури, розташована у місті Чернівці Комплекс збудований у 1864—1882 роках. Архітектор — Йозеф Главка. Після Другої світової війни його будівлі використовує Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича. З 24 серпня 1963 року є пам'яткою архітектури національного значення28 червня 2011 року на 35-й сесії комітету ЮНЕСКО архітектурний ансамбль резиденції включили до списку Світової спадщини

Номер слайду 10

Стародавнє місто Херсонес. Херсоне́с Таврі́йський — античне і візантійське місто-держава в південно-західній частині Криму (Севастопольська міськрада).23 червня 2013 року на 37-й сесії Комітету світової спадщини ЮНЕСКО, що проходила у Камбоджі, Херсонес Таврійський і його хора (сільськогосподарська округа) були включені до списку світової спадщини ЮНЕСКО

pptx
Додав(-ла)
Король Ірина
Пов’язані теми
Географія, 8 клас, Презентації
Додано
15 грудня 2023
Переглядів
95
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку