Практична робота. ІБЖД. Створення ескізного рисунка виробу. Складання послідовності технологічних операцій.

Про матеріал
У презентаціях вміщено матеріали, які учні зможуть використати для виготовлення власних аплікацій на уроках трудового навчання та в години дозвілля. Вважаємо, що цей посібник буде не менш корисливими і для вчителів, які працюють з обдарованими дітьми.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Практична робота. ІБЖД. Створення ескізного рисунка виробу. Складання послідовності технологічних операцій. Підготувала. Партика Н. С.вчитель трудового навчання

Номер слайду 2

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Технологічна послідовність виготовлення аплікаціїЗробити з картону шаблони деталей2. За шаблонами вирізати з тканини деталі3. Підготувати основу для виготовлення аплікаціїРозташування деталей на основі5. Прикріплення деталей до основи Оформлення аплікації в рамку

Номер слайду 3

Добір кольорової гами для аплікаціївикликає певні почуття й асоціації, створює настрій. Основа аплікації повинна гармонійно поєднуватись із деталями аплікаціїРожевий. Чорний, блакитний, фіолетовий. Рожевий. Чорний, блакитний, фіолетовий. Жовтогарячий. Фіолетовий, блакитний, коричневий. Жовтий. Зелений, червоний. Зелений. Коричневий, жовтий, синій, рожевий. Синій. Жовтий, жовтогарячий, рожевий. Фіолетовий. Рожевий, білий. Червоний. Зелений, сірий, чорний. Коричневий. Блакитний, сірий. Гармонійне поєднання кольорів

Номер слайду 4

Для створення аплікації можна використовувати такі матеріали: різноманітні тканини, обрізки тканини, шматочки шкіри, повсть, хутро, фетр та ін. Підготовка основи для аплікаціїПерш ніж розпочати вирізувати деталі аплікації, тканину необхідно випрати або добре намочити. Під час прання тканина може збігтися, з неї може змитися зайва фарба. Після прання тканину слід підкрохмалити. Після висушування підкрохмалену тканину прасують без відпарювання. Тканину для виготовлення деталей аплікації можна ущільнити нетканим матеріалом з клейовим покриттям. Найкраще підійде флізелін з клейовим покриттям.

Номер слайду 5

Розкладання викрійки. Накладіть шаблон на тканину , обведіть , деталі потрібно вирізати. Правила безпечної роботи ножицями1. Зберігати ножиці із зімкнутими лезами в спеціально відведеному місці (або футлярі).2. На робочому столі ножиці із зімкнутими лезами класти праворуч (якщо працюєш лівою рукою — ліворуч).3.    Розрізуючи тканину, вузьке лезо ножиць розміщувати під тканиною, пальці лівої руки тримати на безпечній відстані, притримуючи тканину.4.    Не відволікати уваги працюючих ножицями.5.    Передавати ножиці кільцями вперед.

Номер слайду 6

Прикріплення деталей аплікаціїШов «уперед голкою»Деталі аплікації можна прикріплювати до основи різними способами: приклеювати, пришивати вручну або на швейній машині. Затяганка або шов "уперед голкою", виглядає на тканині як пунктир з однакових стіжків, які вишиті в одну лінію.

Номер слайду 7

Правила безпечної праці голками1.    Зберігати голки та шпильки у відповідному місці — гольнику чи коробці.2.    Не можна використовувати зігнуті, іржаві голки.3.    Заборонено залишати голку без нитки, підносити голку до очей, брати до рота, вколювати в робочий одяг або м’які меблі, залишати у виробі.4.    Щоб не проколоти пальця під час шиття, слід користуватися наперстком, який повинен щільно надягатися на середній палець руки.5.    Передавати голку необхідно разом із ниткою.6.    Якщо голка зламалась, її уламки слід обов’язково зібрати й викинути у смітник, попередньо загорнувши в папірець.7.    Нитку відрізати ножицями.

Номер слайду 8

Закріплення деталей аплікації петельним швом. Вимоги до виконання петельного шва1.    Усі стібки шва мають бути розміщені паралельно.2.    Лицьові й виворітні стібки розташовувати перпендикулярно до краю тканини.3.    Довжина стібків, відстань між стібками мають бути однаковими по всьому шву.4.    Переплетення ниток по краю тканини не повинно стягувати тканину.5.    Розмір стібків, їх висоту та щільність добирати залежно від типу тканини.

Номер слайду 9

Способи оздоблення виробів з аплікацією Оздоблення аплікації ґудзиками. Оздоблення аплікації бісером. Оздоблення аплікації блискітками.

Номер слайду 10

Оформлення виробу з аплікацією   Оформлення країв виробів з аплікацією.2.    Оформлення виробів у рамку.3.    Вимоги до оформлення виробу.1.    Обрати спосіб оформлення виробу.2.    Дібрати матеріали, необхідні для роботи.3.    Обрати відповідні інструменти.4.    Виконати оформлення виробу.5.    Перевірити якість виконання роботи.6.    Роботу виконувати з дотриманням правил безпечної праці

pptx
Додано
20 березня 2020
Переглядів
2009
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку