Практична робота "Наш край у пам'ятниках Другої світової війни"

Про матеріал
Після цього уроку учень / учениця мають: - знати: історію нашого краю у пам'ятниках Другої світової війни та про сторінки героїчної боротьби наших земляків проти німецьких окупантів та сталінського тоталітарного режиму. - уміти працювати з історичними джерелами, висловлювати судження, складати план розповіді, виконувати тестові завдання
Перегляд файлу

                                            Практична робота 

      Наш край у пам'ятниках Другої  світової війни  ( 10 клас , історія України)  

                 

                                                               Розробка практичної роботи

                                                                          вчителя історії, правознавства та

                                                                          громадянської  освіти

                                                                          Федорової Любов Олександрівни

                                                                          Печенюгівського  НВК

                                                                          Новгород-Сіверської міської  ради 

Мета практичної  роботи:

Після  цього  уроку учень / учениця мають:

  • знати: історію нашого краю у пам'ятниках Другої  світової війни та про сторінки героїчної  боротьби наших земляків проти німецьких окупантів та  сталінського тоталітарного режиму.
  • уміти  працювати  з історичними  джерелами, висловлювати  судження,  складати план  розповіді, виконувати тестові завдання

Обладнання уроку: підручник, ілюстрації, документи, вікторина, гра « Поле  чудес», фотографії пам'ятників 

                                   

                                        Хід  практичної роботи

І. Організаційний  момент

Повідомлення  теми  та  мети практичної роботи

ІІ. Сприйняття  та  усвідомлення навчального матеріалу

                                     План практичної роботи

І. Новгород –Сіверський у пам'ятниках Другої  світової  війни:

1.Алея Героїв

2.Причини створення пам'ятника на Покровщини та горельєфа біля Спасо- Преображенського монастиря у місті Новгород-Сіверському

ІІ. Село Печенюги у пам'ятниках Другої  світової  війни:

1.Історія пам'ятника

2.Горілий Платон Спиридонович – партизанський комісар

ІІІ. Історія  пам'ятника Ляшенко Єлизаветі Іудівні

ІV.Причини  спорудження  пам'ятника на хуторі Боєць ( Зелений Гай )

C:\Users\qwerty\Desktop\NovgorodSiv.gif1.Місто  Новгород-Сіверський у пам'ятниках  Другої світової  війни:

G:\Фото\Аллея героев\P10519-105634.jpg1. Алея Героїв:

G:\Фото\Аллея героев\Комоса.jpgG:\Фото\Аллея героев\Акуленко.jpgG:\Фото\Аллея героев\Майстренко.jpgG:\Фото\Аллея героев\Курганский.jpg

G:\Фото\Аллея героев\Радус.jpgG:\Фото\Аллея героев\Шарпило.jpgG:\Фото\Аллея героев\Тимошенко.jpgG:\Фото\Аллея героев\Максимихин.jpg

G:\Фото\Аллея героев\Ященко.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                     Знайди відповідність

А) Народився в сім'ї колгоспника, українець. У 1940 році закінчив Смоленське військове училище. Воював на 1-му Білоруському  фронті з червня 1941 року. За мужність і героїзм при форсуванні Вісли лейтенанту  присвоєно звання Героя СРСР. Жив  у Новгород-Сіверському. Помер 10 лютого 1998 році.

Б) Народився 20 грудня 1910 року у  місті Новгород-Сіверський. Після  Першої  світової  війни сім'я  переїхала на Північний Кавказ. Навчався у воєнній морській  школі льотчиків. Брав участь у радянсько-фінській війні. З липня 1941 року воював на фронтах Другої світової війни, обороняв  Севастополь. 22 листопада 1988 року помер, похований у Краснодарі на Слов'янському кладовищі.

В) Народився у 1922 році у селі Бучки Новгород-Сіверського району. У 1941 році закінчив воєнно-авіаційну  школу пілотів. Воював у боях Другої світової війни з 1942 року  на Північно-Західному, Південно-Західному, 3-му Українському й 3-му Прибалтійському фронтах. Загинув 27 жовтня 1944 року при виконанні бойового  завдання. Похований у місті Елгава Латвії.

Г) Народився 19 грудня 1916 році у місті Новгород-Сіверський. В армії з серпня 1935 року. Закінчив воєнну авіаційну  школу льотчиків, до 1938 року був льотчиком-конструктором. 22 липня 1941 році у районі Білої Церкви був збитий. Перейшов  лінію фронту, був поранений у ліву ногу. Після шпиталя знов  повернувся на фронт. Трагічно загинув 21 січня 1952 року. Похований у парку імені Т.Г.Шевченка міста Новгород-Сіверського.

Д) Народився у селі Шептаки Новгород-Сіверського району. На фронтах Другої світової  з  1941 року.12 квітня 1944 року у ході наступальної  операції у Криму солдати мужньо захищалися, але були взяті в полон. Ніхто не видав військової таємниці. Розвідники прийняли смерть як Герої. Серед них був наш  земляк …

Ж) Народився у селі Пушкарі у 1926 році. На фронті з 1944 року. Перший  переправився через річку Дунай у районі  Маріахаза на півночі угорського міста Ерчі. У цьому бою  старший  сержант загинув. Похований на кладовищі угорського міста Ерчі.

З) Народився 26 грудня 1908 році у селі Фаївка. Навчався у Ташкентському університеті. З 1вересня 1941  року  ˗  на фронтах Другої  світової  війни. Брав участь у боях на Західному, Північно-Західному та 2-му Прибалтійському  фронтах. Брав участь у битвах на території Латвійської ССР, відзначився у боях за  міста Лудза та Резекне. 5 серпня 1944 року загинув у бою. Похований у місті Баркава ( Латвія).

К)  Народився у  місті Осиповичі Могилевської області в Білорусії  у 1935 році. Сім'я переїхала до  Новгорода-Сіверського, закінчив 8 класів. У 1942 році був призваний  до  армії. У 1943 році  закінчив  Харківське танкове училище, командував танком Т -34. Знищив 3 доти, 8 дзотів,15 артилерійських знарядь, 20 кулеметів, декілька десятків солдат і офіцерів  ворога. У січні 1945 року отримав поранення, від  якого  помер.

Гімназія№1 у Новгород-Сіверському носить  його ім'я і  установлена меморіальна дошка.

 

Л) Про цього Героя знайдіть інформацію самостійно!!!

В.Є. Акуленко (В), Ф.Н. Радус (Б), І.Г. Ященко (А), А.С.Комоса (Г), І.Т.Тимошенко (Д), П.Д.Шарпило (Д),І.Д. Курганський(З), Б.О.Майстренко (К),  П.М.Максиміхін (Л)

 

 

Горельєф біля Спасо –Преображенського монастиря

Міста Новгорода -Сіверського                                                                                           

                                                                                  

 

                                                                                             Пам'ятник на Покровщині

 

 

Завдання:

G:\Фото\Памятник на Покровщине\201007290840380.SDC12610.JPGG:\Фото\Монастырь\image-58b424ceff936739d30aae35-58ef4ac08b26c-1ceuim0-lbcvr.jpg Які  причини спорудження пам'ятника на Покровщині  та  горельєфа  біля Спасо – Преображенського монастиря міста  Новгорода –Сіверського?

 

 

 

 

 

 

     

 

  ІІ.Село Печенюги  Новгород – Сіверського району у пам'ятниках Другої  світової  війни:

           

              1. Воєнна  сторінка історії села Печенюги

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Завдання:

Складіть розповідь, використовуючи  підказку:

17 вересня 1943 р., 233 жителів села, 178 солдатів, 1955р., Платон Горілий, 22 червня 1941 р., партизанський комісар, віддали життя,  пам'ятник, 1966р., обеліск, визволили, село Печенюги, німецько – радянська  війна, розпочалась, пішли, воїнам, полеглим у бою, на війну, споруджено.

 

F:\горілий платон\1.JPG         2) Горілий Платон Спиридонович – партизанський комісар

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Гра « Поле чудес»

1.Де і коли народився Платон Горілий?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

8

 

 

 

2.Трудову діяльність Платон Горілий розпочав на  лісопильці у селі …

 

 

 

 

 

 

3.У якому місті він був директором інституту соціального виховання?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4.Хто очолював партизанський загін, у якому Платон Спиридонович був комісаром?

 

 

 

 

 

 

 

5.У якому селі Корюківського району загинув й було поховано Горілого Платона Спиридоновича?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6.У яке місто  було  перепоховано Платона Горілого?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3.Ляшенко Єлизавета Іудівна

Лист Зінаїди Гаврилівни Костюк « Я б дітей Єлизавети як рідних  обняла …»

« Я воювала у  складі  140 –ї Сибірської стрелецької дивізії. Після взяття Середини – Буди ми  отримали  наказ визволити  Новгород – Сіверський.  7 вересня 1943 року підійшли  до  Десни, зосередились  під  Погребками. За  водною артерією стояло  перед  нами древнє місто. Гітлерівці створили на команських і чулатівських кручах могутній  оборонний  рубіж. 9 вересня зранку ми почали форсувати Десну на  підручних засобах. Зі  сторони Чулатового якась жінка нам  кричала і показувала рукою на річку. Було  чутно: « Там брід, там  брід…» Наш командир  направив нас до  вказаного броду. Втрати були дуже  великі, бо ворог вів  вогонь із  гармат, мінометів і  кулемета. Але  ми подолали  річку, вибили окупантів із  Чулатового. Трохи  згодом нам  повідомили, що фашисти  по – звірячому розстріляли жінку, яка  нам  показала  брід. Це  була  жителька Чулатового Ляшенко Єлизавета Іудівна, у якій  було троє малолітніх  дітей  - син і дві дочки. За  цей  подвиг  вона  була посмертно нагороджена орденом  Вітчизняної війни ІІ ступеня. Той крик « Там брід , там  брід!» - я теж чула. Голос Єлизавети Ляшенко  на  все  життя  залишився  у  моєму  серці. Я за  дітей Єлизавети стільки сліз пролила й обняла б їх, як  своїх  рідних, як  мати… Новгород – Сіверський визволили. Пам'ять про Єлизавету назавжди залишилось у  моєму серці..»

А на  кручі , між урвищем і глибоким  яром, пам'ятник з цільної кам'яної брили і напис: « Єлизавета Іудівна Ляшенко. 1898  -1943»

 

 

 

 

Виконайте  тестові  завдання за опрацьованим листом

1.Коли радянська армія підійшла до Десни й  зосередилась  під  Погребками?


А) 7 вересня 1943 р.

Б) 10вересня  1943 р.

В) 15 вересня  1943р.

2.Коли розпочалось форсування Десни?

А) 5 вересня 1943 р.

Б) 7 вересня  1943 р.

В) 9 вересня   1943 р.

3.Що кричала жінка?

А) « Тікайте, тікайте..»

Б)  «Німці, німці..»

В)  « Там брід , там брід»

4. Як звали цю жінку ?

А) Єкатерина Ляшенко

Б) Єлизавета Ляшенко

В) Єфросинія Ляшенко

5.Яка доля цієї жінки?

А) Повісили

Б) Розстріляли

В) Утопили у Десні

6.Яким  орденом посмертно була нагороджена жінка – визволителька?

А).Вітчизняна війна ІІ – ступеня

Б).Вітчизняна війна ІІІ – ступеня

В).Вітчизняна війна І - ступеня

7.Скільки дітей мала ця  жінка?

А) 3

Б) 5

В)  6

8.Що написано на пам'ятнику?

А) Єкатерина  Іудівна  Ляшенко 1898 – 1943

Б) Єлизавета Іудівна Ляшенко  1898 – 1943

В) Єфросинія Іудівна Ляшенко   1898 - 1943


                                   

 

 

 

 

 

 

                                ІV. Історія пам'ятника на хуторі Боєць

 

Вікторина Що? Де? Коли?

1.Де споруджено цей пам'ятник?

2. Які  події стали  причиною  встановлення   пам'ятника?

3.Скільки було  спалено  мирних жителів?

4.Коли сталася ця трагедія?

5.Як ще називають  хутір Боєць?

6.Чи були свідки  трагедії?

7.Хто вижив в  переддень трагедії?

8.Скільки мирних жителів нашого  краю під час фашистської окупації загинуло у  полум'ї війни, було закатовано, розстріляно?

9.Скільки  виповнилось з дня трагедії на хуторі Боєць?

10. Хто автор вірша – реквієма?

…10 березня . Світає.

Люд прокидається, не спить,

Та кат у хутір приїжджає

Й на зібрання йти велить.

Усіх під дулом автоматів

Людей зігнали  на  майдан.

Лише один зумів сховатись,

У сніг упавши  за паркан.

І їх на групи  розділили,

Позакривали у сарай.

Смердючим гасом все  облили,

Сірник – і крик на весь  майдан…

                          Ніхто незабутий, ніщо незабуте!

 

ІІІ. Домашнє завдання

 

1. Опрацювати  тему « Наш край у роки  Другої світової війни»

 

2.. Складіть  розповідьі « Мій  прадід захищав Вітчизну»

 

3. Мислю творчо

 Придумайте  кросворд, вікторину до теми «Наш край у пам'ятниках Другої світової війни»

 

 

docx
Додано
15 грудня 2021
Переглядів
830
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку