Презентація "Друга світова війна на Донбасі"

Про матеріал
Презентацію "Друга світова війна на Донбасі" містить краєзнавчий матеріал, який можна використовувати під час вивчення теми "Друга світова війна" та під час виховних годин.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Війна в пам'ятниках рідного краю Практичне заняття

Номер слайду 2

Актуалізація знань: Коли Німеччина напала на СРСР?Як розвивалися події на початковому етапі війни?Коли було окуповано Донбас?Коли було звільнено Донбас?Які пам'ятники в нашому краї ви знаєте, що присвячені подіям війни?

Номер слайду 3

Донбаська операція (1941) в німецькій військовій історіографії Битва в Приазов'ї — стратегічна оборонна операція радянських військ на південному фланзі радянсько-німецького фронту в ході операції «Барбаросса». Бойові дії радянських військ Південного фронту (командувач — генерал-лейтенант Рябишев Д. І., з 5 жовтня 1941 — генерал-полковник Черевиченко Я. Т.) і лівого крила Південно-Західного фронту (командувач — Маршал Радянського Союзу С. К. Тимошенко) велись в період з 29 вересня по 4 листопада 1941 року за утримання стратегічно важливого Донецького промислового регіону. В ході боїв радянські війська під натиском Вермахту залишили значну частину території Донбасу.26 жовтня завойовано м. Сталіно (нині м. Донецьк) — головне місто Донбасу.

Номер слайду 4

Донбаська операція (13 серпня — 22 вересня 1943) — наступальна операція Червоної армії (Південний та Південно-Західний фронт) проти військ Третього рейху (група армій «Південь»). Донбаська операція почалася наступом правого крила Південно-Західного та Південного фронтів радянських частин, які брали участь у вигнані нацистських окупантів з Харкова. На річці Міус було призупинено подальший наступ радянських військ військами СС та групою армій «Південь». Найбільші втрати німецьким дивізіям наносили 2-а та 5-а гвардійські армії.1 вересня німецькі війська почали відступ з Донбасу та всього фронту. 8 вересня війська РСЧА оволоділи центром Донбасу — Сталіно. Переслідуючи противника, війська Південно-Західного фронту 22 вересня відкинули його за Дніпро, на ділянці Дніпропетровськ-Запоріжжя. Війська Південного фронту в той же день вийшли до річки Молочна. Цим закінчилася Донбаська операція.

Номер слайду 5

У роки Другої світової війни проходили запеклі бої за контроль над Савур-Могилою, як важливою стратегічною висотою. У 1941—42 р. її захищали радянські війська, а влітку 1943 тут був головний спостережний пункт німецьких військ на Міуському фронті. Бої тут були одні із найзапекліших. Тільки в серпні 1943 року радянським військам вдалося взяти висоту. На згадку про ці події тут створено меморіальний комплекс.

Номер слайду 6

У різних куточках міста Покровська розташовано 10 братських могил, в яких поховані воїни, загиблі в роки громадянської та Другої світової війни. На всіх братських могилах встановлені пам'ятники. В роки Другої Світової війни наше місто також кілька разів переходило з рук в руки. З 11 по 22 лютого 1943 року Покровськ (Красноармійське) був полем бою для частини групи військ Південно — Західного фронту. В цей час у районі залізничного вокзалу діяли частини 4-го гвардійського та 10-го танкового корпусів. В ніч з 22 на 23 лютого частини армії залишили місто. Німці, які вступили до міста, жорстоко розправились з мирними мешканцями та пораненими воїнами. Останки загиблих були поховані на місці загибелі, на пустирях, садах, городах . Визволяли місто 8 вересня 1943 року частини 23-го танкового корпусу, 91, 259 стрілецької дивізії. Після визволення у місті Покровську (Красноармійському) розташовувались численні шпиталі.

Номер слайду 7

Проект пам'ятник був розроблений головним архітектором міста, начальником міського управління архітектури і містобудування Леонідом Архиповичем Кисельовим і народним художником України, лауреатом Державної премії ім. Шевченка — Євгеном Юхимовичем Горбань. Слід зазначити, що проект отримав високу оцінку в Києві на засіданні Художньої ради. Проект пам'ятника являє собою комплекс, що складається з братської могили і вертикальної архітектурно-художньої частини, об'єднаної в єдине ціле разом із бронзовою скульптурою дівчинки з пробитою солдатською каскою і квіткою в руці, композиційно доповнюють три різновисокі арки. За задумом авторів архітектурно-художній образ пам'ятника символізує пам'ять про полеглих і продовження життя.

Номер слайду 8

Спогади:“Призвали мене в армію в січні 1943-го року прямо з 10-го класу. Я не закінчив 10 класів училища, де готували офіцерів. Але не вийшло довчитися. Орловсько-Курська дуга в 1943 році, німці наступали, і нас туди вкинули на захист”, – згадує ветеран.

Номер слайду 9

Наслідки війни: За переписом 1939 року на території Донецької області мешкало   3,1 млн осіб. На 01 грудня 1943 року населення скоротилося приблизно     на 1,5 млн чоловік і становило близько 1,577 млн осіб. Протягом 22 місяців окупації нацистський режим вивіз на примусові роботи до Німеччини близько 200 тисяч мешканців області. Всього в боях по обороні та звільненню Донецької області загинуло чи було поранено близько 500 тисяч осіб.

Номер слайду 10

Домашнє завдання: Повторити події Другої світової війни;Скласти історичний портрет В. Шибанкова

pptx
Додано
15 грудня 2021
Переглядів
858
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку