Практична робота "Оцінка структури витрат та ціни конкретного продукту за методом «витрати +»

Про матеріал

Практична робота містить ситуаційну задачу та два завдання.

Розробка ситуаційної задачі на основі якої учні набувають навичок щодо визначення виду витрат, формування собівартості продукції та визначення ціни.


Перегляд файлу

Практична робота

 

Тема:

Оцінка структури витрат та ціни конкретного продукту за методом «витрати +» (метод витратного ціноутворення).

Мета:

  • Навчитися обчислювати витрати на виробництво та собівартість одиниці продукції;
  • Визначення ціни продукції методом «витрати +» та обчислення валового доходу і прибутку підприємця;
  • Визначення постійних та змінних витрат виробництва.

 

Хід роботи

 

  1. Оформити розв’язання ситуаційної задачі.
  2. Виконати завдання 2.
  3. Виконати завдання 3.
  4. Зробити висновки по виконаній роботі.

 

Завдання 1:

Ситуаційна задача.

Студентка Олена після закінчення навчання кулінарного технікуму вирішила відкрити власну справу, а саме – випічка пиріжків з яблучною начинкою.  Олена вирішила продавати пиріжки на ринку. Вона зареєструвалася як приватний підприємець та оформила кредит на два роки із зобов’язанням повертати 1000,00 гривень (сума разом із відсотками). Спланувала на місяць такі витрати: оренда приміщення за 1200,00 грн на місяць, помічниця із оплатою праці в 3400 грн. Крім того, має оплатити комунальні послуги 560грн., податки  860 грн. Олена планує в місяць продавати по 2000 пиріжків.

Необхідно:

  • розрахувати витрати сировини на 100 штук пиріжків та на 2000 пиріжків (таблиця 1).
  • скласти таблицю планування витрат (Таблиця 2).
  • визначити суму постійних витрат.
  • визначити суму змінних витрат.
  • визначити собівартість одного пиріжка до оподаткування.
  • визначити собівартість одного пиріжка після оподаткування.

Таблиця 1.

Витрати сировини в грамах на 100 штук пиріжків

 

Найменування

сировини

Витрати сировини в грамах

на 100шт пиріжків масою 75гр

Ціна

сировини

Витрати

в гривнях

тісто

розробка

всього

Борошно пшеничне І ґатунок

3671

 

3671

7,80 за 1кг

?

Борошно на підсипання

 

174

 

7,80 за 1кг

?

Маргарин ТМ «Щедро»

110

 

 

14,98 за 250гр

?

Цукор пісок

255

 

 

11,40 за 1кг

?

Сіль ТМ «Артемсіль»

58

 

 

5,90 за 1,5кг

?

Дріжджі «Львівські»

110

 

 

4,60 за 100гр

?

Вода

944

 

 

 

 

Маса тіста

5000

 

 

 

 

Маса начинки (яблука)

 

2500

 

16,00 за 1кг

?

Маса напівфабрикату

 

 

8444

 

 

Всього затрат по сировині (100шт):

?

Всього затрат по сировині (2000шт):

?

 

Таблиця 2.

Планування витрат на місяць при виготовленні 2000 шт  пиріжків

Статті витрат

Сума, грн

Оплата кредиту

 

Оренда приміщення

 

Оплата комунальних послуг

 

Оплата помічниці

 

Сировина для 2000 пиріжків

 

Витрати до оподаткування:

 

Податки

 

Всього витрат:

 

 

Сума постійних витрат = ______________________________________________________________

Примітка: З точки зору підприємця – податки це витрати, оскільки ці кошти не залишаються у нього, але з економічної точки зору – податки не є витратами на виробництво продукції.

Сума змінних витрат = _______________________________________________________________

Собівартість одного пиріжка до оподаткування = _________________________________________

Собівартість одного пиріжка після оподаткування = ______________________________________

 

Завдання 2.

Необхідно визначити ціну, за якої будуть продаватися пиріжки з яблучною начинкою. Метод встановлення ціни – «Витрати +» (до собівартості одиниці продукції додається прибуток у вигляді частки собівартості (рентабельності)).

Ціна = Собівартість + (Собівартість * % Рентабельність)

Собівартість

% рентабельності

Ціна

4,36 грн

25%

 

30%

 

40%

 

50%

 

 

  1. Яку б ціну ви б порекомендували встановити на реалізацію пиріжків?

_____________________________________________________________________________

  1. Що варто врахувати при реалізації пиріжків, щоб отримати якомога більше покупців?

_____________________________________________________________________________

 

Завдання 3.

За перший місяць Олена продала тільки 1640 пиріжків і вторгувала за них 8860гривень.

Визначити:

Середню ціну реалізації одного пиріжка: ____________________________________________

Середні витрати при умові виробництва 1640 пиріжків (постійні витрати + сировина):

_______________________________________________________________________________

Розмір валового прибутку = ______________________________________________________

Чистий прибуток = ______________________________________________________________

Рентабельність до оподаткування = _______________________________________________

Рентабельність після оподаткування = ______________________________________________

 

 

Висновок:_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

 

 

 

 

 

Відповідь до ситуаційної задачі:

Витрати сировини в грамах на 100 штук пиріжків

Найменування

сировини

Витрати сировини в грамах

на 100шт пиріжків масою 75гр

Ціна

сировини

Витрати

в гривнях

тісто

розробка

всього

Борошно пшеничне І ґатунок

3671

 

3671

7,80 за 1кг

28,63 грн

Борошно на підсипання

 

174

 

7,80 за 1кг

1,36 грн

Маргарин ТМ «Щедро»

110

 

 

14,98 за 250гр

6,59 грн

Цукор пісок

255

 

 

11,40 за 1кг

2,91 грн

Сіль ТМ «Артемсіль»

58

 

 

5,90 за 1,5кг

0,23 грн

Дріжджі «Львівські»

110

 

 

4,60 за 100гр

5,06 грн

Вода

944

 

 

 

 

Маса тіста

5000

 

 

 

 

Маса начинки (яблука)

 

2500

 

16,00 за 1кг

40,00 грн

Маса напівфабрикату

 

 

7500

 

 

Всього затрат по сировині (100шт):

84,78

Всього затрат по сировині (2000шт):

1695,60

 

Скласти таблицю витрат на місяць:

Статті витрат

 

Сума, грн

Оплата кредиту

250,00

1000,00

Оренда приміщення

800,00

1200,00

Оплата комунальних послуг

400,00

560,00

Оплата помічниці

2500,00

3400,00

Сировина для 2000 пиріжків

10500,00

1695,60

Витрати до оподаткування:

14450,00

7855,60

Податки

300,00

860,00

Всього витрат:

14750,00

8715,60

 

Сума постійних витрат = 1000,00 + 1200,00 + 560,00 + 3400,00 = 6160,00 грн

Сума змінних витрат = 1695,60 грн

Собівартість одного пиріжка до оподаткування = 7855,60/2000 = 3,93 грн

Собівартість одного пиріжка після оподаткування = 8715,60/2000 = 4,36 грн

 

Завдання 2.

 

Собівартість

% рентабельності

Ціна

4,36 грн

25%

4,36 + (4,36*25%) = 5,45

30%

4,36 + (4,36*30%) = 5,67

40%

4,36 + (4,36*40%) = 6,10

50%

4,36 + (4,36*50%) = 6,54

 

Завдання 3.

За перший місяць Олена продала тільки 1640 пиріжків і вторгувала за них 8860гривень.

Визначити:

Середню ціну реалізації одного пиріжка: 8860 / 1640= 5,40грн.

Середні витрати при умові виробництва 1640пиріжків (постійні витрати + сировина):

6160,00+ (1640 * 84,78 / 100) = 7550,39

Розмір валового прибутку = 8860 – 7550,39 = 1309,61

Чистий прибуток = 1309,61 – 860 = 449,61

Рентабельність до оподаткування = 1309,61/7550,39*100 = 17,34%

Рентабельність після оподаткування = 449,61/7550,39*100 = 5,95%

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Сорокіна Тетяна Антонівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Стєпнова Наталія Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Сердюк Світлана Анатоліївна
    Дякую! Змістовно і конкретно.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Пов’язані теми
Економіка, Розробки уроків
Додано
23 березня 2018
Переглядів
11676
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку