Практична робота містить ситуаційну задачу та два завдання.
Розробка ситуаційної задачі на основі якої учні набувають навичок щодо визначення виду витрат, формування собівартості продукції та визначення ціни.
Практична робота
Тема: |
Оцінка структури витрат та ціни конкретного продукту за методом «витрати +» (метод витратного ціноутворення). |
Мета: |
|
Хід роботи
Завдання 1:
Ситуаційна задача.
Студентка Олена після закінчення навчання кулінарного технікуму вирішила відкрити власну справу, а саме – випічка пиріжків з яблучною начинкою. Олена вирішила продавати пиріжки на ринку. Вона зареєструвалася як приватний підприємець та оформила кредит на два роки із зобов’язанням повертати 1000,00 гривень (сума разом із відсотками). Спланувала на місяць такі витрати: оренда приміщення за 1200,00 грн на місяць, помічниця із оплатою праці в 3400 грн. Крім того, має оплатити комунальні послуги 560грн., податки 860 грн. Олена планує в місяць продавати по 2000 пиріжків.
Необхідно:
Таблиця 1.
Витрати сировини в грамах на 100 штук пиріжків
Найменування сировини |
Витрати сировини в грамах на 100шт пиріжків масою 75гр |
Ціна сировини |
Витрати в гривнях |
||
тісто |
розробка |
всього |
|||
Борошно пшеничне І ґатунок |
3671 |
|
3671 |
7,80 за 1кг |
? |
Борошно на підсипання |
|
174 |
|
7,80 за 1кг |
? |
Маргарин ТМ «Щедро» |
110 |
|
|
14,98 за 250гр |
? |
Цукор пісок |
255 |
|
|
11,40 за 1кг |
? |
Сіль ТМ «Артемсіль» |
58 |
|
|
5,90 за 1,5кг |
? |
Дріжджі «Львівські» |
110 |
|
|
4,60 за 100гр |
? |
Вода |
944 |
|
|
|
|
Маса тіста |
5000 |
|
|
|
|
Маса начинки (яблука) |
|
2500 |
|
16,00 за 1кг |
? |
Маса напівфабрикату |
|
|
8444 |
|
|
Всього затрат по сировині (100шт): |
? |
||||
Всього затрат по сировині (2000шт): |
? |
Таблиця 2.
Планування витрат на місяць при виготовленні 2000 шт пиріжків
Статті витрат |
Сума, грн |
Оплата кредиту |
|
Оренда приміщення |
|
Оплата комунальних послуг |
|
Оплата помічниці |
|
Сировина для 2000 пиріжків |
|
Витрати до оподаткування: |
|
Податки |
|
Всього витрат: |
|
Сума постійних витрат = ______________________________________________________________
Примітка: З точки зору підприємця – податки це витрати, оскільки ці кошти не залишаються у нього, але з економічної точки зору – податки не є витратами на виробництво продукції.
Сума змінних витрат = _______________________________________________________________
Собівартість одного пиріжка до оподаткування = _________________________________________
Собівартість одного пиріжка після оподаткування = ______________________________________
Завдання 2.
Необхідно визначити ціну, за якої будуть продаватися пиріжки з яблучною начинкою. Метод встановлення ціни – «Витрати +» (до собівартості одиниці продукції додається прибуток у вигляді частки собівартості (рентабельності)).
Ціна = Собівартість + (Собівартість * % Рентабельність)
Собівартість |
% рентабельності |
Ціна |
4,36 грн |
25% |
|
30% |
|
|
40% |
|
|
50% |
|
_____________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________
Завдання 3.
За перший місяць Олена продала тільки 1640 пиріжків і вторгувала за них 8860гривень.
Визначити:
Середню ціну реалізації одного пиріжка: ____________________________________________
Середні витрати при умові виробництва 1640 пиріжків (постійні витрати + сировина):
_______________________________________________________________________________
Розмір валового прибутку = ______________________________________________________
Чистий прибуток = ______________________________________________________________
Рентабельність до оподаткування = _______________________________________________
Рентабельність після оподаткування = ______________________________________________
Висновок:_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Відповідь до ситуаційної задачі:
Витрати сировини в грамах на 100 штук пиріжків
Найменування сировини |
Витрати сировини в грамах на 100шт пиріжків масою 75гр |
Ціна сировини |
Витрати в гривнях |
||
тісто |
розробка |
всього |
|||
Борошно пшеничне І ґатунок |
3671 |
|
3671 |
7,80 за 1кг |
28,63 грн |
Борошно на підсипання |
|
174 |
|
7,80 за 1кг |
1,36 грн |
Маргарин ТМ «Щедро» |
110 |
|
|
14,98 за 250гр |
6,59 грн |
Цукор пісок |
255 |
|
|
11,40 за 1кг |
2,91 грн |
Сіль ТМ «Артемсіль» |
58 |
|
|
5,90 за 1,5кг |
0,23 грн |
Дріжджі «Львівські» |
110 |
|
|
4,60 за 100гр |
5,06 грн |
Вода |
944 |
|
|
|
|
Маса тіста |
5000 |
|
|
|
|
Маса начинки (яблука) |
|
2500 |
|
16,00 за 1кг |
40,00 грн |
Маса напівфабрикату |
|
|
7500 |
|
|
Всього затрат по сировині (100шт): |
84,78 |
||||
Всього затрат по сировині (2000шт): |
1695,60 |
Скласти таблицю витрат на місяць:
Статті витрат |
|
Сума, грн |
Оплата кредиту |
250,00 |
1000,00 |
Оренда приміщення |
800,00 |
1200,00 |
Оплата комунальних послуг |
400,00 |
560,00 |
Оплата помічниці |
2500,00 |
3400,00 |
Сировина для 2000 пиріжків |
10500,00 |
1695,60 |
Витрати до оподаткування: |
14450,00 |
7855,60 |
Податки |
300,00 |
860,00 |
Всього витрат: |
14750,00 |
8715,60 |
Сума постійних витрат = 1000,00 + 1200,00 + 560,00 + 3400,00 = 6160,00 грн
Сума змінних витрат = 1695,60 грн
Собівартість одного пиріжка до оподаткування = 7855,60/2000 = 3,93 грн
Собівартість одного пиріжка після оподаткування = 8715,60/2000 = 4,36 грн
Завдання 2.
Собівартість |
% рентабельності |
Ціна |
4,36 грн |
25% |
4,36 + (4,36*25%) = 5,45 |
30% |
4,36 + (4,36*30%) = 5,67 |
|
40% |
4,36 + (4,36*40%) = 6,10 |
|
50% |
4,36 + (4,36*50%) = 6,54 |
Завдання 3.
За перший місяць Олена продала тільки 1640 пиріжків і вторгувала за них 8860гривень.
Визначити:
Середню ціну реалізації одного пиріжка: 8860 / 1640= 5,40грн.
Середні витрати при умові виробництва 1640пиріжків (постійні витрати + сировина):
6160,00+ (1640 * 84,78 / 100) = 7550,39
Розмір валового прибутку = 8860 – 7550,39 = 1309,61
Чистий прибуток = 1309,61 – 860 = 449,61
Рентабельність до оподаткування = 1309,61/7550,39*100 = 17,34%
Рентабельність після оподаткування = 449,61/7550,39*100 = 5,95%