Урок з предмету економіки на тему "СВІТОВЕ ГОСПОДАРСТВО"

Про матеріал

Що таке світове господарство, та на яких умовах воно може існувати розглянуто у розробці уроку. Також наведено статистику "Наймогутніших країн", які беруть участь у розвитку світового господарства, розглянуто транснаціональні компанії (зокрема для прикладу кондитерську фабрику "Рошен")

завантажую повторно, оскільки попередній файл не відкривається

Перегляд файлу

ЕКОНОМІКА

 

 

Тема:

Сучасне світове господарство. Міжнародні економічні відносини.

Мета:

Визначити сутність світового господарства, його структуру та основних суб’єктів. Розглянути умови формування Світового господарства. Мотивувати навчальну діяльність учнів відповідно до теми. Розвинути пізнавальні інтереси в учнів, логічне мислення, допитливість учнів, вміння узагальнювати, порівнювати та висловлювати свою думку. Виховати комунікабельних учнів, творчу активність, самостійність у формуванні нових знань, сприяти професійній орієнтації учнів.

 

Основні поняття:

Світове господарство, міжнародні економічні відносини (МЕВ), міжнародні економічні організації, Транснаціональні компанії (ТНК)

Тип уроку:

Урок вивчення нового навчального матеріалу.

 

ХІД УРОКУ

І ОРГАНІЗАЦІЙНИЙ МОМЕНТ

  1. Привітання.
  2. Облік відвідування.
  3. Перевірка домашнього завдання.
  4. Повідомлення теми і мети уроку.

 

ІІ АКТУАЛІЗАЦІЯ ОПОРНИХ ЗНАНЬ І ВМІНЬ

Бесіда з учнями:

Пригадайте, що таке господарство.

Слово «господарство» ви добре знаєте, ви часто чуєте словосполучення:

  • «домашнє господарство»;
  • «господарство країни»;
  • «світове господарство».

Запитання:

  1. На вашу думку, чим відрізняються ці словосполучення?
  2. Що об’єднує ці поняття?
  3. Чи можна стверджувати, що «господарство країни» це «національне господарство»?
  4. Яким ви уявляєте світове господарство?

(відповіді учнів записати на дошці)

 

Ці поняття об’єднує праця і взаємозв’язки між їхніми складовими, наприклад між людьми в домашньому господарстві, між окремими галузями господарства країни або окремих країн у світовому господарстві. Саме світове господарство ми вивчатимемо сьогодні.

 

ІІІ ФОРМУВАННЯ НОВИХ ЗНАНЬ

Записати на дошці епіграф уроку:

«У відсталих економіках розвиток завжди є «міжнародним»

 у тому розумінні, що воно частіше пов’язане

з розповсюдженням іноземних підприємств»

С.Фуртадо

 

 

План викладення уроку:

  1. Поняття «світове господарство», умови його формування.

Наскільки б не була розвинена країна, вона не може повністю забезпечити всіма необхідними товарами та послугами населення, організації, підприємства. Внаслідок цього виникає потреба в імпорті товарів з інших країн, яких не вистачає. Ця торгівля між країнами обумовлює стійкість різнобічних взаємозв’язків та утворення світового господарства.

Ми з вами також являємося учасниками світового господарства, адже споживаємо каву, чай, солодощі, купуємо побутову хімію, використовуємо в роботі планшети, телефони і т.д.

Запитання до учнів: Чи задумувались ви над питанням, який шлях пройшли ці товари, перш ніж потрапити до нас. В якій країні їх виробляли? Скільки людей доклали зусиль, щоб цей товар був саме у нас з вами?

Світовим господарством називають сукупність господарств усіх країн світу, національних економік, їх виробничих, торгових, кредитних, науково-технічних, фінансових та інших організаційних об'єктів та підприємств, що пов’язані міжнародними економічними відносинами та поділом праці. Його розвиток пов’язаний зі збільшенням обсягів міжнародної торгівлі, зростанням господарств окремих країн.

Умови формування світового господарства:

  1. Утворення Світового ринку (системи обміну товарами та послугами між національними господарствами);
  2. Розвиток великої індустрії (заміна ручної праці на машинну призвела до підвищення продуктивності праці і збільшення обсягів виготовленої продукції);
  3. Розвиток транспорту та сучасних засобів комунікації.

 

  1. Суб’єкти та структура світового господарства.

За рівнем розвитку країн світове господарство поділяється на центр та периферію. Центр утворюють індустріально розвинені країни. До периферії відносяться країни, що розвиваються. Ці країни є суб’єктами світового господарства.

 

 

Держави

світу

Центр світового господарства утворюють індустріально розвинені країни, а саме: Австрія, Австралія, Бельгія, Великобританія, Данія, Греція, Ісландія, Іспанія, Італія, Канада, Люксембург, Нідерланди, Німеччина, Нова Зеландія, Норвегія, Португалія, Сан-Марино, США, Фінляндія, Франція, Швейцарія, Швеція, Японія

 

 

На підставі щорічного дослідження видання U.S.News опубліковано

23 «Наймогутніші країни світу», а саме:

 

1 місце:

Сполучені Штати Америки

13 місце:

Туреччина

2 місце:

Росія

14 місце:

Іран

3 місце:

Китай

15 місце:

Швейцарія

4 місце:

Великобританія

16 місце:

Індія

5 місце:

Німеччина

17 місце:

Австралія

6 місце:

Франція

18 місце:

Італія

7 місце:

Японія

19 місце:

Швеція

8 місце:

Ізраїль

20 місце:

Пакистан

9 місце:

Саудівська Аравія

21 місце:

Нідерланди

10 місце:

Об’єднані Арабські Емірати

22 місце:

Іспанія

11 місце:

Південна Корея

23 місце:

Катар

12 місце:

Канада

 

 

 

Міжнародні економічні організації – це організації, створені на основі міжнародних угод, з метою уніфікації, регулювання, вироблення спільних рішень у сфері міжнародних економічних відносин.

  • Асоціація країн-експортерів – поширена форма координації політики експортерів на світових товарних ринках. Головної метою такої координації є підтримання цін на певному високому рівні.
  • Бельгійсько-Люксембурзький економічний союз — економічний та фінансовий союз між Бельгією та Люксембургом, двома країнами, що входять до складу економічного союзу Бенілюкс. Відповідно до умов угоди було скасовано економічні кордони, курс бельгійського франка та люксембурзького франка відносно одне одного було зафіксовано (хоч він і переглядався у 1935 та 1944 роках).
  • Валютний союз — група країн, які запровадили у своїх національних економіках спільну грошову одиницю і, отже, проводять спільну монетарну політику.
  • Велика двадцятка, або G-20 (формальніше — Група Двадцяти Міністрів Фінансів та Керівників Центральних Банків) є групою міністрів фінансів та керівників центральних банків 20 економік: 19 з найбільших економік світу та Європейського Союзу. 

 

  • Єдиний економічний простір (ЄЕП) — економічний простір, у межах якого відсутні бар’єри на шляху руху товарів, послуг, капіталів та робочої сили й функціонує єдина система інститутів економічного регулювання.
  • G7 або «Велика сімка»  — міжнародний клуб урядів семи високорозвинених країн світу (США, Японія, Німеччина, Велика Британія, Франція, Італія, Канада).

Транснаціональні корпорації (ТНК) – форма організації господарської діяльності фірми, що ґрунтується на кооперації праці працівників підприємств, які розташовані в різних країнах світу та об’єднані єдиним титулом власності на засоби праці.

Головну роль серед найбільших ТНК світу відіграють такі комплекси:

  • Електронний;
  • Нафтопереробний;
  • Хімічний;
  • Автомобілебудівний;
  • Телекомунікаційний та засоби зв’язку.

До найбільших ТНК світу належать:

Компанія

Країна базування

Галузь діяльності

Роял-Датч/Шелл

Велика Британія/Нідерланди

Енергетика

Форд

США

Автомобілебудування

Дженерал Електрік

США

Енергетика

Екссон

США

Енергетика

Дженерал Моторз

США

Автомобілебудування

Фолксваген

Німеччина

Автомобілебудування

ІВМ

США

Виробництво ЕОМ

Тойота

Японія

Автомобілебудування

Нестле

Швейцарія

Харчова промисловість

Байєр

Німеччина

Хімічна промисловість

АТТ

США

Електротехнічне вир-во

Нісан

Японія

Автомобілебудування

Майкрософт

США

Програмне забезпечення

Даймлер-Бенц

Німеччина

Автомобілебудування

 

До корпорацій, що мають підрозділи як в Україні, так і в країнах Центральної та Східної Європи, належать: ABB, Siemens, Nestle, Coca-Cola, McDonalds та інші.

Однією з найбільших корпорацій в Україні та Східній Європі є кондитерська фабрика Рошен, яка входить у тридцятку найбільших виробників кондитерських виробів світу.

Рошен виробляє близько 350 видів кондитерських виробів цукерок, шоколаду, карамелі, печива, вафель, мармеладу і тортів.

З великого асортименту продукції корпорації найвідомішими і найпопулярнішими є торт «Київський», цукерки «Київ вечірній», «Шалена бджілка» тощо.

Загальний обсяг виробництва становить 450 тис. тонн щороку, виручка — 800 млн. доларів. 2015 року галузеве видання Candy Industry опублікувало щорічний світовий рейтинг виробників кондитерських виробів, де Рошен зайняв 22-е місце, значно випередивши інших українських виробників кондинтерських виробів — «Конті» та «АВК».

Продукція представлена у 35 країнах світу, у тому числі в Афганістані, Азербайджані, Білорусі, Вірменії, Грузії, Європі, Ізраїлі, Іраку, Йорданії, Казахстані, Канаді, Киргизстані, Китаї, Кувейті, Молдові, Монголії, Новій Зеландії, США, Росії, Таджикистані, Туркменістані, Україні.

  1. Міжнародні економічні відносини (МЕВ).

Сучасне світове господарство пов’язане з міжнародними економічними відносинами. Це внутрішня організація світового господарства, законів його розвитку та функціонування, притаманних як світовому господарству загалом, так і окремим формам МЕВ.

Суб'єктами МЕВ є держави, державні підприємства і організації, різноманітні міжнародні організації, міжнародні фінансово кредитні інститути, транснаціональні корпорації і транснаціональні банки, а також національні підприємства, фірми і компанії, які здійснюють значну частину виробництва за кордоном.

Існують такі форми МЕВ: міжнародна торгівля, міжнародний рух капіталу, міжнародне виробництво, міграція робочої сили, міжнародне науково-технічне співробітництво, міжнародні валютні та розрахункові відносини.

 

 

V ЗАКРІПЛЕННЯ ВИВЧЕНОГО МАТЕРІАЛУ

  1. Що таке світове господарство?
  2. Яка структура світового господарства?
  3. Що таке міжнародні економічні відносини?
  4. Наведіть приклад ТНК.
  5. Перелічити форми МЕВ.

 

 

V ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ

  1. Вивчити конспект уроку.
  2. Підготувати інформацію про ТНК України.

 


 

docx
Пов’язані теми
Економіка, Розробки уроків
Додано
28 березня 2018
Переглядів
3526
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку