Практична робота "Прийоми стругання деревини"

Про матеріал
Для того, щоб не допустити «завалів» (збільшеного зняття шару деревини по краях загото¬вки), необхідно дотримуватись правильного натиску на інструмент лівою і правою рукою в про¬цесі стругання (рис.1). На початку струганн я сильніший натиск здійснюють на ріжок; в середи¬ні, натиск обома руками однаковий; в кінці, посилюють натиск на п’яту струга
Перегляд файлу

Прийоми стругання деревини

Основні відомості

За напрямом руху рубанка по відношенню до волокон заготовки стругання ділять на повздовжнє та поперечне.

Для того, щоб не допустити «завалів» (збільшеного зняття шару деревини по краях загото­вки), необхідно дотримуватись правильного натиску на інструмент лівою і правою рукою в про­цесі стругання (рис.1). На початку струганн я сильніший натиск здійснюють на ріжок; в середи­ні, натиск обома руками однаковий; в кінці, посилюють натиск на п’яту струга.

При струганні пиломатеріалів дотримують­ся певної послідовності обробки заготовки:

  1. Спочатку стругають пласть, користуючись шехебелем та рубанком. Після струганн я поверхня повинна бути гладкою та чистою. Якість струган­ня перевіряють лінійкою «на світло» (рис.2). Як­що якість незадовільна, то стругання потрібно продовжити. Правильно оброблену пласть відмі­чають олівцем і вважають її контрольною (базо­вою) при обробці інших поверхонь.
  2. Далі стругають кромку. Якість перевіряють за допомогою лінійки та кутника. Правильно оброб­лену кромку теж помічають і приймають базовою Прийоми контролю показано на рисунку 3.
  3. Отримавши базові (контрольні) поверхні, роз­мічають ширину заготовки. За допомогою рейс­муса проводять лінію вздовж базової пласті і па­ралельно до базової кромки. Для контролю за якістю стругання лінію розмітки переносять на не оброблену пласть.
  4. Другу кромку спочатку стругають шерхебелем і припиняють, залишивши припуск( 2-3 мм ) на чистове стругання. Припуск знімають рубанком.
  5. Розмітивши заготовку по товщині, стругають другу пласть.

При струганні упоперек волокон (торцю­ванні) застосовують струг з короткою колодкою і залізком, що встановлене під кутом до його по­вздовжньої осі. Рухи направлені від краю до се­редини заготовки (рис.4).

Для зачистки окремих ділянок заготовки, які мають вади (сучків, сколів, задирів), струган­ня фанери та інших пресованих матеріалів слу­жить шліфтик - струг, залізко якого має дуже ма­лий виліт і кут установки - 75-80.

ПРАКТИЧНА РОБОТА

Стругання заготовок стусла

Інструменти та матеріали:

Олівець, масштабна лінійка, столярний кутник, шерхебель, рубанки, фуганок, заготовки деталей стусла: дна (30x95x400), передньої стінки ( 30x95x400), задньої стінки ( 30x125x400)

Хід роботи:

  1. Визначити придатність заготовок для виготовлення виробу.
  2. Виготовити дно стусла:
  1.                закріпити заготовку на верстаку, простругати пласть; проконтролювати якість і відміти­ти базову поверхню;
  2.                перекріпити заготовку і простругати кромку; проконтролювати якість стругання і помі­тити базову кромку;
  3.                відкласти від кромки розмір 90 мм, за допомогою рейсмуса провести лінію розмітки та перенести її на необроблену пласть;
  4.                закріпити заготовку і простругати другу кромку;
  5.                на контрольній кромці розмітити товщину деталі; перенести лінію розмітки на іншу кромку та торцеві поверхні;
  6.                 закріпити заготовку та простругати другу пласть; перевірити якість стругання;
  1. Виготовити передню стінку стусла ( повторюємо всі операції пункту 2 ).
  2. Виготовити задню стінку стусла ( повторюємо операції п.З, враховуючи зміну в розмірах).
  3. Перевірити якість обробки торців деталей. В разі необхідності виконати торцювання.
  4. Підписати деталі і здати роботу вчителю.

Контрольні запитання:

  1. Назвіть види стругання.
  2. Яким інструментом виконують чорнове стругання?
  3. Якою назвою об’єднано інструменти для стругання?
  4. Чим відрізняється рубанок від шерхебеля?
  5. Опишіть техніку' виконання операції стругання.
  6. Опишіть послідовність стругання пиломатеріалів.
  7. Яким інструментом виконують торцювання?
  8. Опишіть процес контролю якості стругання.
  9. Який інструмент служить для вирівнювання довгих кромок?
  10. Для чого застосовують подвійне залізко?
docx
Пов’язані теми
Технології, Інші матеріали
Додано
22 травня 2021
Переглядів
1323
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку