Практична робота "Робота з рухомою картою зоряного неба"

Про матеріал
Матеріал допоможе ознайомитися з картою зоряного неба, навчитися використовувати її для визначення екваторіальних координат світил, положень на небі Сонця залежно від дати.
Перегляд файлу

Робота з рухомою картою зоряного неба

У центрі мапи лежить Північний полюс світу і поруч з ним Полярна зоря (α Малої Ведмедиці). Радіуси, що розходяться від Північного полюса світу, зображують кола схилень. В їхній основі (на обводі карти) проставлені числа, що позначають пряме піднесення (α), виражене в годинах. Початкове коло схилень, позначене нулем (0h), проходить через точку весняного рівнодення, позначену знаком . Діаметрально протилежне коло схилень, із прямим піднесенням α = 12h, проходить через точку осіннього рівнодення .

На карті зображені концентричні кола, центр яких співпадає з північним полюсом світу. Ці кола - паралелі, тобто геометричне місце точок, які мають однакове схилення δ. Перше коло від екватора має схилення +30°, друге - +60°. Схилення відраховують від небесного екватора, якщо до північного полюса, то δ ˃0; якщо на південь від екватора, то δ ˂0.

На обрізі мапи нанесені назви місяців і дати. Напрямок підрахунку місяців, дат і прямого піднесення — за обертанням годинної стрілки. У цьому ж напрямку рухається по екліптиці Сонце.

Визначте екваторіальні координати α Візничого – Капелли.

Для визначення схилення зорі δ, необхідно провести уявну(пунктирну) дугу від зорі до точки перетину цієї лінії з колом схилень. Далі, визначити, приблизно, схилення зорі, орієнтуючись на те, між якими паралелями знаходиться точка перетину на колі схилень.

Для визначення прямого піднесення (α) необхідно провести пряму від Північного полюсу світу, через світило до перетину цієї прямої з внутрішньою межею карти, на якій позначені години, це і буде пряме піднесення (α).

На карті, також, зображена екліптика - уявна лінія (велике коло) небесної сфери, вздовж якої центр сонячного диска протягом року пересувається серед зірок. Оскільки річний рух Сонця відбиває реальне обертання Землі (а точніше — системи Земля-Місяць) по орбіті, екліптика фактично є слідом від перетину небесної сфери з площиною земної орбіти.

В якому сузір'ї перебуває Сонце 01 червня ?

Якщо провести із Північного полюса світу пряму на той чи інший день шкали календарних дат, тоді точка перетину цієї прямої із екліптикою покаже положення Сонця на небесній сфері в заданий день.

 

 

 

 

Завдання для самостійної роботи:

Визначте екваторіальні координати світил:

α Льва, α Малого Пса, α Орла

По приблизним координатам визначте, що це за зорі:

1. α=5год12хв,  δ=-8°

2. α=7год31хв,  δ=-32°

3. α=4год32хв,  δ=-16°

Визначте екваторіальні координати та в яких сузір'ях знаходяться:

1. точка осіннього рівнодення

2. точка зимового сонцестояння

В якому сузір'ї перебуває Сонце в день вашого народження?

Екваторіальні координати Сонця α= 15год,  δ=-15°. Визначте дату та сузір'я в якому знаходиться Сонце.

docx
Додано
12 листопада 2023
Переглядів
346
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку