Практична робота «Розпізнання видів свіжих плодів, органолептична оцінка якості»

Про матеріал
Практична робота «Розпізнання видів свіжих плодів, органолептична оцінка якості» з навчальної дисципліни «Товарознавство продовольчих товарів» для підготовки продавців продовольчих товарів, кухарів, офіціантів, барменів.
Перегляд файлу

ПРАКТИЧНА РОБОТА

Тема: Розпізнання видів свіжих плодів, органолептична оцінка якості.

Мета: Формувати навички розпізнання видів свіжих плодів, оцінювати їх якість за зовнішніми ознаками, розвивати сенсорні відчуття, алгоритмічне мислення, виховувати самостійність, спостережливість.

Матеріально-технічне забезпечення: муляжі, натуральні зразки, плакати, довідники з товарознавства, ваги електронні, виделки, ножі, лінійки, тарілки.

 

Контрольні запитання і завдання:

  1.     Хімічний склад і харчове значення плодів.
  2.     Як класифікують плоди?
  3.     Поясніть, у чому полягає особливість побудови насіннячкових плодів.
  4.     Як розподіляють яблука за строками дозрівання і помологічними групами?
  5.     На які товарні сорти розподіляють яблука?
  6.     Умови строки зберігання яблук, груш.

 

Завдання 1. Ознайомлення з помологічними сортами яблук і груш.

Порядок виконання роботи.

  1. Використовуючи підручник з товарознавства, плакати, довідник з товарознавства ознайомтесь з помологічними сортами яблук і груш.
  2. З’ясуйте, які помологічні сорти найпоширеніші.
  3. Використовуючи підручник з товарознавства, плакати, довідник з товарознавства визначте умови і термін зберігання.
  4. Результати досліджень запишіть у таблицю 1.

 

Таблиця 1. Помологічні сорти яблук і груш

Рані(літні) сорти

Середньо-дозріваючі

(осінні) сорти

Пізні(зимові) сорти

Назва

Умови і строки зберігання

Назва

Умови і строки зберігання

Назва

Умови і строки зберігання

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Завдання 2. Визначення помологічного сорту зразка яблук.

Порядок виконання роботи.

  1. Використовуючи довідник товарознавця, з’ясуйте тип форми зразка, що аналізується, виміряйте розмір за найбільшим діаметром, визначте основне і покривне забарвлення.

Визначте побудову чашечки (відкрита, закрита, кількість чашолистків), виміряйте довжину і товщину плодоніжки, вкажіть, чи однакова ширина по всій довжині плодоніжки.

  1. Яблуко розріжте вздовж на дві половинки і органолептично визначте зовнішній вигляд серцевини і насіннєвого гнізда, кількість насіння і їх розташування, колір м’якоті її консистенцію (щільна, пухка, соковита), смак (кислий, солодкий, пряний) і аромат.
  2. Результати запишіть у таблицю 2.

 

Таблиця 2.

№ з/п

Показник якості

Результати досліджень

1

Форма

 

2

Розмір

 

3

Забарвлення шкірки:

основне

покривне

 

4

Побудова:

чашолистків

плодоніжки

серцевини і насіннєвого гнізда

 

5

М’якоть:

колір

консистенція

смак і аромат

 

 

Зробіть висновок про помологічний сорт.

 

 

docx
Додано
21 березня 2020
Переглядів
1546
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку