ПРАКТИЧНА РОБОТА
Тема: Розпізнання видів свіжих плодів, органолептична оцінка якості.
Мета: Формувати навички розпізнання видів свіжих плодів, оцінювати їх якість за зовнішніми ознаками, розвивати сенсорні відчуття, алгоритмічне мислення, виховувати самостійність, спостережливість.
Матеріально-технічне забезпечення: муляжі, натуральні зразки, плакати, довідники з товарознавства, ваги електронні, виделки, ножі, лінійки, тарілки.
Контрольні запитання і завдання:
Завдання 1. Ознайомлення з помологічними сортами яблук і груш.
Порядок виконання роботи.
Таблиця 1. Помологічні сорти яблук і груш
Рані(літні) сорти |
Середньо-дозріваючі (осінні) сорти |
Пізні(зимові) сорти |
|||
Назва |
Умови і строки зберігання |
Назва |
Умови і строки зберігання |
Назва |
Умови і строки зберігання |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Завдання 2. Визначення помологічного сорту зразка яблук.
Порядок виконання роботи.
Визначте побудову чашечки (відкрита, закрита, кількість чашолистків), виміряйте довжину і товщину плодоніжки, вкажіть, чи однакова ширина по всій довжині плодоніжки.
Таблиця 2.
№ з/п |
Показник якості |
Результати досліджень |
1 |
Форма |
|
2 |
Розмір |
|
3 |
Забарвлення шкірки: основне покривне |
|
4 |
Побудова: чашолистків плодоніжки серцевини і насіннєвого гнізда |
|
5 |
М’якоть: колір консистенція смак і аромат |
|
Зробіть висновок про помологічний сорт.