Презентація «М'ясо та субпродукти» з теми «М’ясо та м’ясні гастрономічні товари» навчальної дисципліни «Товарознавство продовольчих товарів» для підготовки продавців продовольчих товарів, кухарів, офіціантів, барменів.
М’ясо та субпродуктияк основна частина жирів, білків та вуглеводів
Номер слайду 2
Номер слайду 3
М’ясо -це скелетна попереково-смугаста м’язова тканина тварини з прилеглими до неї жировою та сполучною тканинами, а також з прилеглою кістковою тканиною (м'ясо на кістках) або без неї (м'ясо без кісток).
Номер слайду 4
Субпродукти: Це супутні продукти забою тварин – внутрішні органи, кінцівки, голови:язик, печінка, нирки, мозок, серце, легені, вим’я, діафрагма, рубець, м'ясо голів і стравоходу, рулька, хвости та ін. М'ясо використовується переважно як харчовий продукт.
Номер слайду 5
Номер слайду 6
М'ясо є джерелом:білка (вміст - 15-20%), мінеральних речовин (вміст коливається від 0,8 до 1,6%) - в основному це фосфати калію, кальцію, магнію, цинк і мідь, а також залізо. Мінерали в основному містяться в печінці та інших органах, а також у крові. Печінка є джерелом вітамінів групи B, вітамінів D і A, а також основним джерелом вітаміну B12.
Номер слайду 7
Види м'яса. Власне м'ясо - це м'ясо домашніх тварин: великої та дрібної рогатої худоби, свиней, коней, верблюдів, кролів тощо. М'ясо птиці - це м'ясо домашніх птахів: курей, качок, гусей тощо. Дичина - м'ясо диких звірів чи птахів.
Номер слайду 8
Конкретні види м'яса відрізняються:за видом тварин — яловичина, свинина, баранина тощо;за частиною туші —ошийок, стегно, лопатка тощо.
Номер слайду 9
Номер слайду 10
Види кулінарної обробки м'яса. Варіння і брезирування. Смаження великих шматків. Обсмажування порційних і дрібніших шматків. Тушкування великих шматків. Тушкування порційних і дрібніших шматків. Запікання.
Номер слайду 11
Номер слайду 12
М'ясо та вино - ідеальне поєднання. М'ясо корисно запивати червоним вином. Компоненти червоного вина допомагають запобігти утворенню в шлунку шкідливих для живих клітин продуктів перетравлювання жирів та інших речовин, що входять до складу м'яса.