Практична робота
Тема. Вивчення асортименту та дефектів м’ясної копченини
Мета: закріпити знання, отримані на теоретичних заняттях; формувати вміння застосовувати теоретичні знання в практичній діяльності; розвивати алгоритмічне мислення, сенсорні відчуття; виховувати культуру споживання органічних продуктів.
Рекомендована література:
Інформаційні ресурси
Завдання 1. Вивчення асортименту м’ясної копченини
МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ
Використовуючи знання, отримані на теоретичних заняттях, користуючись навчальною літературою, каталогами «М'ясні товари», стандартами, «Довідником товарознавця», вивчіть класифікацію та асортимент м’ясної копченини.
Опишіть по 2-3 найменування варених, копчено-варених, сирокопчених, копчено-запечених виробів (окостів, рулетів, різної копченини).
Результати роботи запишіть до таблиці 1.
Таблиця 1 – Асортимент м’ясної копченини
Назва виробу |
Група, сорт |
Характеристика виробів |
||
Вид сировини |
Спосіб обробки |
Зовнішні характерні ознаки (форма, маса тощо) |
||
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Завдання 2. Вивчення дефектів м'ясних копчених виробів
МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ
Використовуючи знання, отримані на теоретичних заняттях, користуючись навчальною літературою, стандартами на м'ясні копчені вироби, ознайомтеся з основними показниками якості і допустимими та недопустимими дефектами на ці вироби, зверніть увагу на характеристику дефекту, причини його виникнення, заходи щодо його попередження, нормування їх стандартом.
Опишіть 3-5 дефектів характерних для м'ясних копчених виробів.
Результати роботи запишіть до таблиці 2.
Таблиця 2. Дефекти м'ясних копчених виробів
№ з/п |
Назва дефекту |
Характеристика дефекту |
Причини виникнення |
Заходи щодо попередження |
Допуск стандарту |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Завдання 3. Вивчення асортименту м'ясних копчених виробів ТМ «Бердянські ковбаси».
МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ
Використовуючи знання, отримані на теоретичних заняттях, каталогом продукції ТМ «Бердянські ковбаси» (м’ясокомбінат м. Бердянськ) визначте вид, назву і сорт м'ясних копчених виробів, запропонованих на світлинах.
1. 2. 3. 4.
5. 6. 7.
Запитання для самоконтролю
Перевірте себе. Правильні відповіді на завдання 3 тут («Вирізати вставку»)