Практичне заняття "Дослідження споживних властивостей, вивчення асортименту парфумерних та косметичних товарів "

Про матеріал
Практичне заняття "Дослідження споживних властивостей, вивчення асортименту парфумерних та косметичних товарів" з дисципліни "Товарознавство" містить завдання щодо визначення якості та споживних властивостей парфумерних рідин, зубного еліксиру, косметичних кремів, губної помади, пудри, зубної пасти; вивчення асортименту парфумерно-косметичних товарів.
Перегляд файлу

 

ПРАКТИЧНЕ ЗАНЯТТЯ

Тема. Дослідження споживних властивостей, вивчення асортименту парфумерних та косметичних товарів

Мета: закріпити знання, отримані на теоретичних заняттях, навчитися досліджувати споживчі властивості парфумерних і косметичних  товарів і визначити їх відповідність еталонам;. розвивати алгоритмічне мислення, сенсорні відчуття; виховувати творче ставлення до праці.

Матеріальне забезпечення: натуральні зразки одеколонів, натуральні зразки духів, натуральні зразки туалетної води, натуральні зразки зубного  еліксиру, натуральні зразки пеналів помади, натуральні зразки пудри, туби зубної пасти, зразки косметичного крему, 1 склянка, 2 скляні пластинки 10 х 5 см, 4 скляні палички, фільтруючий папір.

 

План практичного заняття

  1. Парфумерні товари.
  2. Косметичні товари.
  3. Вимоги до якості парфумерних та косметичних товарів.
  4. Рекомендації споживачам щодо застосування.

 

Зміст практичних завдань

Завдання 1. Дослідження споживних властивостей парфумерної рідини

Порядок виконання роботи

  1. Дослідження прозорості. Обережно, не струшуючи, розгляньте флакон з рідиною через світло електричної лампи (на відстані 20см від лампи і 40см від очей) і повільно поверніть його пробкою униз. Спостерігайте, чи є осадок або помутніння.

1.2. Дослідження  запаху (відповідність еталону і стійкість).

Схема дослідження.

Нанесіть 4-5 крапель парфумерної рідини одного найменування на смужку фільтруючого паперу й повільно вдихніть запах. Постарайтесь його запам’ятати.

Точно так зробіть з однойменною еталонною (контрольною) рідиною.

Зробіть висновок про схожість чи відмінність запаху Вашого зразка і еталонного.

Для дослідження стійкості запаху потрібно зволожити духами марлю (3 х 3см) і, не віджимаючи, покладіть її у чашці Петрі: в сушильну шафу на 1 годину при температурі 50°С. Після цього визначте, відчувається запах духів чи ні.

Завдання 2. Дослідження споживних властивостей зубного еліксиру

2.1. Дослідження прозорості. Виконується аналогічно роботі .1.1.

2.2. Дослідження смаку зубного еліксиру. 

Порядок виконання роботи

На півсклянки теплої води додайте 5-6 крапель зубного еліксиру із досліджуваного флакона.

Повільно прополощіть рот цим розчином еліксиру.

Постарайтесь запам’ятати його смак.

Ретельно виполощіть рот чистою водою до повного зникнення смаку еліксиру.

Повільно прополощіть рот розчином еліксиру з еталонного зразка.

Результати досліджень запишіть в табл.1.

 

Таблиця 1. Споживні властивості парфумерно-косметичних товарів

№ з/п

Назва

зразка

Прозорість (так,ні)

Наявність осаду (так, ні)

Відповідність запаху або смаку еталону (так, ні)

Стійкість запаху (так, ні)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Завдання 3. Дослідження споживних властивостей губної помади

3.1. Визначення криючої властивості помади. 

3.2. Визначення номера тону помади.

Порядок виконання роботи

Нанесіть на чисту суху долоню по 1 мазку кожної помади із запропонованих зразків.

Однорідність і рівність мазка, а також відсутність крупинок характеризує криючу властивість помади, яка оцінюється як «незадовільна», «задовільна», «добра», «відмінна».

Помада випускається 35 тонів, з яких 16 – основні.

За мазками помади на долоні визначте її тон відповідно до табл.2. 

 

Таблиця 2. Основні кольори губних помад

Номер помади

Колір мазка на долоні

1

Натуральний

2

Рожевий

3

Ясно-рожевий (яскраво-рожевий)

4

Морквяний

5

Блідо-рожевий

6

Світло-червоний «Корал»

7

Червоний «Червоний мак»

8

Ясно-червоний або (яскраво-червоний) «Рубін»

9

Темно-червоний

10

Коричнево-червоний «Гранат»

11

Малиновий «Малина»

12

Вишневий «Вишня»

13

Бузковий «Бузок»

14

Лілейно-малиновий «Аметист»

15

Лісовий «Цикламен»

16

Лілейно-рожевий «Піон»

 

3.3. Дослідження стійкості помади

Порядок виконання роботи

Губна помада поділяється на 3 групи стійкості:

1. Просту (змивну);

2. Стійку (незмивну);

3. Важко-змивну, яка є поєднанням простої і стійкої помад.

Проведіть подушкою пальця по нанесених на долоню мазках помади. Проста помада дає жирний мазок, який легко стирається, дуже фарбує палець. Стійка  помада дає нежирний мазок, який не стирається, майже не фарбує палець. Важко-змивна помада за жирністю, стиранням мазка і фарбуванням подушки пальця займає проміжне місце між простою і стійкою помадами.  Результати роботи 3.3, запишіть в табл.3.

 

Таблиця 3. Показники споживних властивостей губної помади

№ з/п

Оцінка покривної здатності помади

Номер тону і колір помади

Група стійкості помади

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3.4. Дослідження  зовнішнього вигляду, кольору пудри, зубного порошку, покривної здатності пудри. 

 

Порядок виконання роботи

Дрібну пудру або порошок насипте на скляну пластинку, рівномірно розподіліть скляною паличкою, зверху накрийте другою скляною пластинкою, стуліть обидві пластинки, покладіть їх на аркуш білого паперу. За відсутністю крупинок визначте рівномірність помелу пудри чи порошку. Одночасно визначіть колір пудри (біла, рожева, колір загару, кремовий) і порошку.

Для визначення покривної здатності пудри нанесіть її на зовнішній бік обох долонь, ребром однієї злегка постукайте 5 разів по столу, а з другої долоні спробуйте зняти пудру сильним одноразовим здуванням. Для кожного визначення оцініть покривну здатність пудри оцінками від «відмінно» до «незадовільно» 

Результати роботи 3.4 запишіть в табл. 4.

 

Таблиця 4. Показники споживних властивостей пудри

№ з/п

Назва пудри

Характеристика рівномірності помелу

Колір

Криюча здатність пудри

при постукуванні

при

здуванні

 

 

 

 

 

 

 

Завдання 4. Дослідження показників споживних властивостей косметичного крему 

Порядок виконання роботи

4.1. Дослідження однорідності крему 

Нанесіть невелику кількість крему скляною паличкою на скляну пластинку і, злегка розтираючи крем пальцем, встановіть наявність чи відсутність грудочок та сторонніх домішок.

4.2. Визначення кольору крему. Після виконання завдання  5.1 покладіть скляну пластинку з кремом на листок білого паперу і визначте колір крему. 

4.3. Визначення запаху крему. Охарактеризуйте запах крему на скляній пластинці після виконання завдання 5.1 і 5.2. 

4.4. Дослідження пастозності крему (рідкого). Пастозність косметичного крему досліджується як описано вище. 

4.5. Дослідження убирання крему в шкіру. Нанесіть пробу крему на зовнішній бік долоні і оцініть його убирання через 5 хв оцінками від «відмінно» до «незадовільно». Результати роботи запишіть в табл.5.

 

Таблиця 5. Показники споживних властивостей косметичних кремів

Назва крему

Однорідність

Колір

Запах

Пастозність

Убирання в шкіру

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Завдання 5. Дослідження показників споживних властивостей зубної пасти

Порядок виконання роботи

5.1. Дослідження однорідності пасти. 

5.2. Дослідження кольору пасти. 

5.3. Дослідження запаху пасти. 

5.4. Дослідження пастозності пасти.

Примітка: робота 5.1 – 5.4 виконується аналогічно роботам 4.1 – 4.4. 

5.5. Визначення смаку пасти. Трішки пасти видавіть на палець і попробуйте на смак.  Дайте характеристику смаку кожного зразка пасти. 

5.6. Дослідження рН пасти. Налийте 3/4 пробірки теплої води, видавіть туди приблизно 1 см пасти, ретельно збовтайте і визначте рН за допомогою рН метра чи універсального індикаторного паперу. Порівняйте рН досліджуваної пасти з нормативними ГОСТ 7898-82 § 1.5.  Результати завдання 5 запишіть в табл. 6.

Таблиця 6. Показники споживних властивостей зубної пасти

Назва пасти

Однорідність пасти

Колір

Запах

Смак

рН

Пастоздатність

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Завдання 6. Товарознавча характеристика асортименту парфумерно-косметичних товарів

Порядок виконання роботи

6.1. Вивчити асортимент косметичних виробів за проспектами, каталогами, зразками.  Вивчаючи асортимент косметичних виробів, зверніть увагу на призначення, основну дію, склад, спосіб застосування, розфасовку, упаковку. Результати оформіть у вигляді табл.7.

Таблиця 7. Асортимент косметичних виробів

№ з/п

Наймену

вання

Вироб

ник

Призна

чення

Основ

на дія

Склад

Спосіб застосу вання

Розфа совка

Упа

ковка

Термін збері

гання

Лікувально-гігієнічна косметика

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Декоративна косметика

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6.2. Вивчити асортимент парфумерних товарів за проспектами, каталогами, зразками.

Результати оформити у вигляді табл. 8.

 

Таблиця 8. Асортимент парфумерних товарів

Найменування

Виробник

Призначення

Запах

Стійкість запаху, годин

Упаковка

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Контрольні запитання

1. Як визначити помутніння і осад в парфумерній рідині?

2. Як визначити відповідність запаху парфумерної рідини еталону і його стійкість?

3. Як визначити відповідність смаку зубного еліксиру еталону?

4. Як дослідити покриваність, номер кольору і тону, групу стійкості помади?

5. Як дослідити рівномірність помелу, колір пудри  і зубного порошку, покривну властивість пудри?

6. Як дослідити однорідність пастозності, колір і запах, смак і рН зубної пасти?

7. Як дослідити однорідність, колір, пастозність косметичного крему, його вбирання шкірою?

 

docx
Додано
27 січня 2021
Переглядів
1024
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку