практичне заняття " Праска чарівниця"

Про матеріал

Практичне заняття для дітей 4-5 класу. Мета заняття навчити дітей прасувати брюки і спортивний костюма; розвивати предметно-практичну діяльності на основі умінь користуватись побутовою технікою; виховувати бережливе ставлення до особистих речей, корегувати навчально-практичну та пошукову діяльність .

Перегляд файлу

Тема : Праска чарівниця

Мета: навчити дітей прасувати  брюки і спортивний костюма;  розвивити  предметно-практичну діяльності на основі умінь користуватись побутовою технікою; виховувати бережливе ставлення до особистих речей, корегувати навчально-практичну  та пошукову  діяльність .

Обладнання:  одяг вихованців ,  прасувальні дошки, праски ,стара праска  на вугілля, ноутбук .

Хід заняття

Огранізаційна частина

Вимоги безпеки під час виконання роботи:

1. Під час роботи електричною праскою обов'язково стояти на діелектричному килимку.

2. Вмикати і вимикати електропраску тільки сухими руками, тримаючи за корпус  штепсельної  вилки, а не за шнур.

3. Необхідно стежити за тим, щоб підошва електропраски не доторкалась до шнура.

4. Ступінь нагріву праски не перевіряйте рукою.

5. Не залишайте електропраску ввімкнутою в електромере­жу без нагляду і не займайтеся сторонніми справами, розмовами).

6. Стежте за нормальною роботою електропраски, про всі несправності повідомте вчителя.

Учням   забороняється   самим   ремонтувати   електропраску і шнур.

7.  Ставити електропраску під час роботи необхідно на мармурову, керамічну або металеву підставку.

8. Провід живлення електропраски повинен закріплюватись на кронштейні, який розміщений над серединою прасувального стола чи дошки і бути захищеним від механічних пошкоджень. Провід (шнур) живлення електропраски не можна скручувати у кільце і намотувати на електропраску. Працювати електропраскою, у якої шнур скручений у кільце, — забороняється.

Словникова робота

 Килимок діелектричний — гумовий виріб, який застосовується як додатковий захисний засіб у закритих електроустановках напругою до і понад 1000В, крім особливо сирих приміщень, і у відкритих електроустановках у суху погоду.

Що таке штепсель?  З розетками і мережевими виделками стикалися все. Проте мало хто розуміє, звідки взявся термін «штепсель». Насправді все просто. Слово «штепсель» - німецького походження. І означає не що інше, як пробку. Дійсно, штепсельна вилка, перебуваючи в розетці, немов закупорює отвори останньої. Звідси і термін. Ну а додаткове слово «вилка» з'явилося через віддаленої подібності з відомим столовим прибором. Звичайно, завдання у даного пристрою зовсім інші, хоча, варто визнати, на ринку присутні самі справжні пластикові пробки для розеток, що захищають цікавих дітей від випадкової електротравми.

Осовна частина

Актуалізація опорних знань

-  Електричну праску включають у розетку, що міститься праворуч того, хто прасуватиме, або над столом, тоді шнур не заважатиме роботі. Праворуч дошки (чи столу) ставлять мисочку з чистою водою чи полотнинкою, якою зволожують білизну. Поруч, на край стола кладуть шматок чистої сухої тканини, на якій можна перевірити, як нагрілася праска. Прасують білизну вологою (особливо лляну), тонкі речі, ніжні тканини прасують через тонкий папір. Якщо тканина надто пересохла, її загортають на якийсь час у вологий рушник. Бризкати на шовкову тканину не слід, бо на ній можуть залишитися плями.

 Річ розправляють на столі чи дошці і прасують. рухають праску за поздовжньою ниткою тканини. Шви ретельно розправляють, вологі речі прасують поки вони не висохнуть. Білизну прасують з правого боку, а вишивки та ініціали – з лівого. Простирала, скатерки прасують складеними вдвоє (з обох боків).

 Якщо речі складаються з кількох частин, спочатку прасують дрібні частини: тасьму, підтяжки, кишені, комір з виворітного, потім з лицьового боку; рукава сорочок – спочатку манжети з обох боків, потім плечовий шов і, нарешті, увесь рукав.

 Халати починають прасувати з коміра, пояса, рукавів і лише потім спинку та поли.

 Чоловічі сорочки починають прасувати з коміра (з обох боків), потім запліччя, манжети, рукава, спину і поли.

 Торочки скатерки чи серветки легенько відбивають об край столу, щоб вирівнялись, а потім прасують.

 Носові хусточки прасують від центру до країв так, щоб вони не витягувались.

Сьогодні мибудемо вчитись прасувати брюки і спортивні штани.

Спосіб прасування брюк і спортивного костюма.

 - Брюки прасують спочатку з виворітного боку через дуже вологу полотнинку, щоб усунути “мішки”, що утворилися на колінах. Потім з лицьового боку через менш зволожену полотнинку. Щоб добре тримались складки їх прасують, поки вони зовсім не висохнуть.

-Для практичного заняття  згупуйтесь по групах за вашим бажанням.

Ігровий момент

 Праски на дошках накриті серветкою.На одній із дощок для прасування  під серветкою схована стара праска на вугілля. Та група дітей якій попалася ця праска не прасує брюки а займається пошуковою роботою в інтернеті на тему: «Історія виникнення праски»

Практична робота:

Прасування брюк і спортивного костюма.( по групах)

Підсумок заняття

Запитання:

1. Чому брюки треба часто прасувати?

2. Чому брюки прасують через пропрасовувач?

3. Розкажіть і покажіть, як складати відпрасовані брюки.

4.           Як доглядати за праскою?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
29 березня 2018
Переглядів
1847
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку