Практичне заняття з історії України «Історичний портрет княгині Ольги та князя Святослава».

Про матеріал
Мета: навчити учнів складати історичний портрет княгині Ольги та князя Святослава, повідомити, які основні факти їх біографії входять в історичний портрет і розповісти про значення їх діяльності для міжнародного авторитету Русі-України.
Перегляд файлу

Урок з історії для 7 класу за темою «Практичне заняття з історії України «Історичний портрет княгині Ольги та князя Святослава».

Мета: навчити учнів складати історичний портрет княгині Ольги та князя Святослава, повідомити, які основні факти їх біографії входять в історичний портрет і розповісти про значення їх діяльності для міжнародного авторитету Русі-України.

Виховна мета: показати людські риси характеру цих князів, як вони любили і захищали свою державу.

План.

  1.     Історичний портрет княгині Ольги.
  2.     Історичний портрет князя Святослава.

Хід уроку.

І. Клас об’єднується в малі групи (7-8 учнів), читають § 4, складають  історичний портрет княгині Ольги. Обов’язково включити такі пункти: 1) зовнішньополітична діяльність; 2) внутрішньополітичні реформи в державі; 3) особистість Ольги. Дві групи обговорюють ці питання, а потім обирають учня, який буде доповідати спочатку за планом, а інші учні групи доповнюють його відповідь. Історичний портрет княгині Ольги на с.26 підручника.

ІІ. Потім інші групи обговорюють портрет князя Святослава за планом: 1) особистість Святослава; 2) його походи на Дунай, Волгу; 3) боротьба Святослава проти хазар.

Користуватися  § 4, пункти 3, 4. Звернути увагу на причини загибелі Святослава, хто і за що вбив князя Святослава (с.31 підручника). Учні групи обговорюють це питання, вибирають основного доповідача. Один із учнів показує на карті походи князя Святослава, інший – розповідає про загибель Святослава.

ІІІ. Після виступів учнів вчитель робить висновок про діяльність цих князів. Їх діяльність мала велике значення. По-перше, держава Русь-Україна зміцнилася; по-друге, завдяки походам держава розширила свої кордони; по-третє, міжнародний авторитет України-Русі  дуже виріс за часів правління цих князів: Ольги (910-969), Святослава (931-972).

ІV. Записати в зошити основні висновки про діяльність цих князів.

V. Домашнє завдання. Опрацювати § 4, готуватися до узагальнення теми «Виникнення та становлення Русі-України». 

 

docx
До підручника
Історія України 7 клас (Гупан Н.М., Смагін І.І., Пометун О.І.)
Додано
2 березня
Переглядів
60
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку