Практичні поради психолога "Як готуватися до тестування"

Про матеріал
В практичних рекомендаціях для здобувачів освітніх послуг наведено приклади як психологічно підготуватися до екзаменів, як накопичити необхідну енергію, що робити, коли втомилися очі, який вигляд має бути на екзамені, як поводитися під час екзамену. Що робти якщо провал?
Перегляд файлу

1

 

Практичні поради психолога «Як готуватися до тестування»

               

                                           Для здобувачів освітніх послуг

    Рекомендації підготувала Константинова Л.М., практичний психолог НВК 56

 

Як психологічно підготуватися до екзаменів?

Щоб у критичній ситуації не «втратити голови», необхідно не ставити перед собою надзвичайних завдань. Не варто чекати, доки ситуація стане катастрофічною. Готуватися до неї треба заздалегідь у стані відносного спокою. Розпочинайте готуватися до ек­заменів завчасно, частинами/. Якщо важко зосередитися, зібратися з думками — по­чинайте з простого.

І запам'ятайте: не варто перед екзаменом переїдати.

  Навчіться виконувати декілька простих вправ, які допоможуть зняти внутрішнє напруження, розслабитися, поліпшити на­стрій.

Узявши завдання або перед початком письмової роботи сядьте зручно, випряміть спину. Зосередьтеся на словах: «Я спокій­ний». Повторіть ці слова повільно декіль­ка разів. Думки «відганяти» не потрібно, оскільки це викличе додаткове напру­ження.

  Подумки повторіть 5—6 разів: «Права рука важка». Потім повторіть вихідну фор­мулу: «Я спокійний». Потім знову 5—6 разів слова: «Ліва рука важка». Потім повторіть: «Я спокійний».

  Наприкінці стисніть кулаки. Зробіть гли­бокий вдих і видих. Потім усе спочатку, але важкими мають бути лише ноги.

Дихальні вправи також допомагають зня­ти напруження, спробуйте опанувати декіль­ка способів. Сядьте зручно:

  •     1-ша фаза (4—6 с): глибокий вдих че­рез ніс;
  •     2-га фаза (2—3 с): затримка дихання;
  •     3-тя фаза (4—6 с): повільний плавний видих через ніс;
  •     4-та фаза (2—3 с): затримка дихання тощо.

Не забудьте: перед екзаменом необхідно гарно виспатися!

Як накопичити необхідну енергію?

Ефективність вашої роботи залежить від внутрішньої енергії, яка проявляється у вашій діяльності. Як накопичити таку енергію?

Найпростіший метод — накопичувати енергію шляхом глибокого ритмічного ди­хання. Спрямовуємо долоні вгору, протягом 8 секунд удихаємо, стільки ж часу затримує­мо дихання, намагаємося відчути, як енергія розходиться по всьому тілу.

Вісім секунд — повільно видихаємо, таку саму паузу робимо на видиху, готуючи себе до нового вдиху енергії. Цю вправу можна робити декілька разів на день по 10—15 хвилин, щодня збільшуючи тривалість кожної операції з 8 до 12 секунд.

І запам'ятайте: не варто перед екзаменом переїдати!

Що робити, коли втомилися очі?

Під час підготовки до екзаменів збіль­шується навантаження на очі. Якщо вто­милися очі, значить, утомився й організм: йому може не вистачити сили для виконання екзаменаційного завдання. Необхідно дати змогу очам відпочити. Отже, виконайте такі вправи:

  1. Подивіться поперемінно вгору-вниз (15 с), вліво-вправо (15 с).
  2. Намалюйте очима своє ім'я, пріз­вище.
  3. Фіксуйте поперемінно погляд на від­даленому предметі (20 с), потім на аркуші паперу перед собою (20 с).
  4. Намалюйте квадрат, трикутник (спо­чатку за годинниковою стрілкою).
  5. Намалюйте квадрат, трикутник (проти годинникової стрілки).

Який вигляд має бути на екзамені?

Намагайтеся в одязі уникати занадто яскравих кольорів, щоб не дратувати тих, із ким доведеться спілкуватися під час екзаме­ну. Не забувайте про необхідність дотриму­ватися відчуття міри. Нічого зайвого!

Як поводитися під час екзамену?

Якщо екзаменатор — людина енергійна, ваш млявий вигляд, тиха відповідь із вели­кою кількістю пауз може його розчарувати. Якщо ж екзаменатор — людина спокійна, урівноважена, ви ризикуєте викликати у ньо­го неусвідомлене невдоволення надмірною мімікою, жестикуляцією, гучним голосом.

Я готовий! Я зібраний!

Упевнений в успіху!

Пам'ятайте: віра в успіх — це половина успіху!

Не поспішайте відповідати чи здавати свою роботу. Відкладіть її вбік. Заплющіть очі й зосередьтеся. Ви нічого не хочете до­дати до своєї відповіді? Пам'ятайте: важли­ві думки з'являються після того, як аркуш заклеєно. Якщо більше нічого не згадали, можете йти відповідати або здавати роботу.

А якщо провал?

Запам'ятайте: сильні особистості, поми­ляючись, мають мужність визнати свої по­милки. Визнання помилок — не стверджен­ня безпорадності. Просто спроба була невда­лою. А кожна невдала помилка — ще один крок до успіху. Навіть невпевнений рух кра­ще, ніж бездіяльність.

Немає нічого страшного в тому, що вам треба ще попрацювати. Це буде завтра, а сьогодні — відпочиньте. Потім, проаналі­зувавши причини невдач, намітьте шляхи їх подолання.

Пам'ятайте: не помиляється той, хто ні­чого не робить!

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

doc
Додано
14 травня 2020
Переглядів
916
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку