Практичні роботи на уроках історії

Про матеріал
Презентація на тему. Практичні роботи на уроках історії. У презентації міститься інформація про структуру практичного заняття,як кращого провести практичне заняття.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

,,Практичні заняття з історії

Номер слайду 2

З метою набуття історичної компетентності учнів окремою структурною складовою програми вже з 5 класу вперше стають спеціальні уроки - практичні заняття, метою яких є показати не лише можливості різноманітних джерел у формуванні історичного знання, а й наближення історії як науки до учнів. Такі заняття в історії мають подвійну мету: є способом вивчення нового матеріалу на основі опрацювання історичних джерел та важливим засобом формування предметних умінь і навичок учнів.

Номер слайду 3

При проведенні практичного заняття вчитель повинен: чітко усвідомлювати мету теми, що розглядатиметься на уроці; визначити обсяг матеріалу, який підлягає засвоєнню; продумати доцільність застосування форм і методів; визначити уміння і навички, які потрібно сформувати в учнів протягом уроку; проаналізувати рівень засвоєння і вчасно зробити корекцію застосування знань на практиці

Номер слайду 4

Завдання вчителя під час практичного заняття полягає в організації навчального процесу таким чином, щоб учень самостійно працював (індивідуально або в групі) над розв’язанням пізнавальних задач. Вчитель виконує роль консультанта у процесі самостійної роботи учнів, надаючи їм необхідну допомогу.

Номер слайду 5

Структура практичного заняття: Організаційний(повідомлення теми заняття, його задачі, умови та способи проведення, форми роботи учнів)Розв’язання практичних задач. Обговорення готових рішень. Підведення підсумків(учитель разом з учнями оцінює результативність заняття, досягнення учнів )

Номер слайду 6

Методи, які використовую під час практичного заняття. Робота в парах. Мозковий штурм. Робота в малих групах. Акваріум. Мікрофон. Коло ідей. Незакінчене речення. Асоціативний кущ. Сенкан

Номер слайду 7

Для організації продуктивного учнівського дослідження важливу роль відіграє відбір джерел. Як зазначається в науково-методичній літературі, джерела повинні бути:- реально застосовуваними, а не просто ілюстративними;- представницькими ( максимально повно висвітлювати різноманітні аспекти теми);- контраверсійними, тобто репрезентувати одночасно різні точки зору, в тому числі офіційні і неофіційні;- репрезентувати достатньою мірою точку зору більшості;- бути різноманітними (письмовими, фото, статистичні дані, плакати, карикатури тощо);- бути доступними і зрозумілими за змістом;- бути достатньою мірою короткими;- сприяти з'ясуванню важливих понять, давати можливість роботи з ними;- давати можливість ставити питання і давати відповіді на них;- компенсувати відсутність інформації в інших видах документів, доповнювати або протистояти оди одному;- не потребувати додаткової обробки;- надавати можливість порівняння.

Номер слайду 8

Робота з історичними джерелами може проходити з використанням інтерактивних методів таких як: Обговорення проблеми в загальному колі “Навчаючи-вчуся” Діалог Коло ідей

Номер слайду 9

Дякую за увагу!

pptx
Додано
2 вересня 2022
Переглядів
1574
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку