Вступ до історії України та громадянської освіти

Про матеріал
Презентація містить матеріал для проведення уроку, як в дистанційному режимі, так і очному. Вчитель знайомить учнів 5-го класу з історичною дисципліною, визначає її місце на теренах всесвітньої історії. В презентації використовується технологія мобюільного навчання, що є цікавим, ефективним та актуальним засобом зазвоєння історичних знеань в умовах сьогодення
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Вступ. ЩО ТАКЕ ІСТОРІЯ07 вересня 2022 р.

Номер слайду 2

А Ви чули або вживаєте такі вислови?«Я розповім тобі історію……»«Зі мною трапилась така історія …….»«А колись було так ….. »

Номер слайду 3

План:1. Що таке минуле, сучасне і майбутнє.. 2. Історія як наука та навчальний предмет.3. Історія України – складова європейської історії

Номер слайду 4

Отже «ІСТОРІЯ» - це це наука про минуле людства. Вона вивчає життя та діяльність людини,досліджує всілякі великі й малі події віднайдавніших часів до дня вчорашнього,установлює, як і чому людське життя змінювалосята вдосконалювалося, ставшитаким, як тепер.

Номер слайду 5

Багатоманітність історіїЗ давніх-давен люди переповідали історію життя. Недарма колись давно стародавні греки розуміли історію як розслідування, пізнавання.

Номер слайду 6

Історичні джерела — це предмети матеріальної культури, писемні пам'ятки, звичаї, мови давніх часів, усе те, що дає уявлення про минуле. Словник:

Номер слайду 7

Як історики дізнаються про минулеІСТОРИЧНІ ДЖЕРЕЛАІСТОРИЧНІ ДЖЕРЕЛАПИСЕМНІУСНІРЕЧОВІ

Номер слайду 8

Головні питання, з яких починають вивчати історію. ЩО? ДЕ? КОЛИ? ЯК?

Номер слайду 9

Історія України – складова європейської історіїУ кожного з нас є своя історія.Є історія наших родин, наших рідних.Є історія в кожного міста й села. Є історія народів і країн.Історія кожної людини, кожної родини — це частина історії країни. Історія нашої України є невід’ємною складовою всесвітньої історії, адже це — частина спільної історії народів нашої планети.

Номер слайду 10

ІСТОРИЧНИЙ ФАКТ, ЧАС, ПРОСТІР, ІСТОРИЧНІ ПОДІЇ ТА ЯВИЩАУся історія людства складається з ланцюга історичних подій і явищ, що є історичним процесом. Наприклад: Дата вашого народження — це теж історичний факт, який на-лежить до минулого. Дата народження — це початок вашої історії. День, місяць і рік народження — це час, а місце вашого народження — це простір.

Номер слайду 11

Історія людства подібна до життя людини. Вона складається з історичних подій, які колись відбулися. Певні події, особливості життя людей час від часу повторюються, мають спільніознаки (наприклад, війни, релігія, культура). Їх називають історичними явищами.

Номер слайду 12

Уся історія людства складається з ланцюга історичних подій і явищ, що є історичним процесом.

Номер слайду 13

Основні терміни:Історія - це наука про минуле людства.Історичні джерела – речові, усні, писемні.Історичний факт, подія, явище.Історичний процес - ланцюг історичних подій і явищ.

Номер слайду 14

Запитання та завдання: Розшифруйте хмаринку слів і складіть крилатий вислів. Як ви розуміє-те його зміст?Випишіть прислів’я та приказки про минуле чи історію

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Каліщук Ольга Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
7 вересня 2022
Переглядів
873
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку