Практичні завдання з теми "Лібералізація суспільно-політичного життя"

Про матеріал
Завдання побудовані на роботі з історичними джерелами, їх покроковому аналізі. Також є посилання на виконання тестів до теми.
Перегляд файлу

ЗАВДАННЯ ДЛЯ КОНТРОЛЮ ЗНАНЬ

з теми «ЛІБЕРАЛІЗАЦІЯ СУСПІЛЬНО-ПОЛІТИЧНОГО ЖИТТЯ»

Спочатку опрацюйте матеріали лекції!!!

 

              ЧАСТИНА І. Комплексні завдання

 

РОБОТА З ІСТОРИЧНИМИ ДЖЕРЕЛАМИ

Опрацювати історичні джерела та виконати завдання, використовуючи матеріал лекції та цитати даного джерела.

  1.    Із Відкритого листа до відділу прав людини ООН і всього культурного світу від в'язнів-табірників СРСР (30 вересня 1955 р.)

Ми, в'язні мордовських спецтаборів, просимо взяти до загального відома цілого культурного світу таке: ми, українці, як прихильники всякого руху, що стремить до свободи і правди, ставимося прихильно до всілякої культури і прогресу в усіх ділянках громадського життя, а рівно ж до самовизначення Української соборної держави...

Нас загнано в табори, засуджено строгими вироками на 10—25 років не за бандитизм, як це вони (більшовики) пояснюють перед світом, не за підпал, убивства і зраду, а лише за те, що ми, як і кожен волелюбний народ, домагаємося свого законного права на своїй землі... Тому в нас виникає питання: чи знає культурний світ про умови, у яких перебуваємо не лише ми — в'язні, але й весь наш народ? Чи знає культурний світ, що нас після відбуття вироку насильно засилають на так звані «цілинні землі» в Казахстан, Краснодарський край, на далеку Північ, горланячи, що туди їдуть добровольці і комсомольці? Чи може уявити культурний світ Українську державу без українського уряду, без української армії, без українського народу?

...Чому на наших землях дислокуються військові частини, утворені з росіян та інших національностей, яким інтереси українського народу якщо не суто ворожі, то чужі? Якщо ми зрадники своєї Батьківщини і справедливо покарані, чому нас судили «народні» чи «військові» суди, склад яких далеко не український? Чому нами освоюються недоступні дикі землі чи ліси в той час, коли наших рук так потребує наша Батьківщина? Чи знає культурний світ, що на масових табірних цвинтарищах будуються нові табори, міста, копаються канали, робляться спортивні майданчики, щоб затерти сліди цих злочинів?

...Чи відомо про масові розстріли в'язнів (у Воркуті на шахті Н.29 розстрілювали під керівництвом і за участю генерального прокурора Руденка), які домагалися лише прав політв'язнів?

...Чи відомо культурному світові, що Україна, крім штучного голоду 1933 р., живе надголодь 38 років?.. У той час, коли мільйони тонн хліба вивозяться за кордони в цілях пропаганди, у той час, коли різні заграничні делегації відвідують зразкові (спеціально для показу) колгоспи і фабрики СРСР?..

Ми не впали духом, бо знаємо, що наші стремління до волі оправдані законами матері природи, і віримо, що весь культурний світ піддержить нас на цьому шляху...

 

  1. Як і коли світ уперше дізнався про становище українських політичних в'язнів у радянських концтаборах?
  2. Які факти наведені у джерелі?

ІІІ.   Які висновки можна зробити за цими фактами про те, за що боролися українські політичні в'язні?

 

2. З доповіді першого секретаря ЦК КПРС М. Хрущова на XX з'їзді КПРС «Про "культ особи" і його наслідки»

...Сваволя Сталіна стосовно партії та її Центрального Комітету особливо виявилася після XVII з'їзду партії, що відбувся 1934 р. ...Встановлено, що зі 139 членів і кандидатів у члени Центрального Комітету, обраних на XVII з'їзді партії, було заарештовано і розстріляно (переважно в 1936—1938 рр.) 98 осіб, тобто 70 %.

...Це відбулося внаслідок зловживання владою Сталіним, який розпочав застосовувати масовий терор проти партійних кадрів.

...Сталін був людиною дуже надумливою, із хворобливою підозрілістю... Хвороблива підозрілість призвела його до безпідставної недовіри, у тому числі стосовно видатних діячів партії, яких він знав багато років...

Маючи необмежену владу, він допускав жорстоку сваволю; придушував людину морально і фізично.

...«Культ особи» набув таких величезних розмірів перш за все тому, що сам Сталін усіляко сприяв і підтримував звеличування своєї персони.

  1. Коли і на якому зібранні М.С.Хрущов виступив з цією доповіддю?
  2. У чому було звинувачено Й. Сталіна?
  3. Як українське партійне керівництво сприйняло гостру критику Сталіна?
  4. Коли громадяни СРСР змогли ознайомитись з повним текстом доповіді М. Хрущова на з’їзді, а не з його «полегшеною версією»?

 

https://media2.nekropole.info/2015/02/Ukazom-Prezidiuma-Verhovnogo-Soveta-SSSR-Krimskaja-obdast-pe.jpg3.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  1. На яку подію вказує фотодокумент?
  2. Коли це відбулось?
  3. Як у документі пояснено мету цієї події?
  4. Вкажіть реальні причини цієї події.
  5. Вкажіть наслідки цієї події для України.

 

 

 

                 ЧАСТИНА ІІ. Тестові завдання

 

Виконати тести до теми «ЛІБЕРАЛІЗАЦІЯ СУСПІЛЬНО-ПОЛІТИЧНОГО ЖИТТЯ.»,

відкривши посилання
join.naurok.ua

Там зазначаєте своє прізвище та ім’я, у наступній графі – код

Код доступу  458034

або ж заходите за посиланням  https://naurok.com.ua/test/join?gamecode=458034

 

Час виконання тестів обмежений – до 20 год. понеділка (23.03)

 

Оцінка за тему буде виставлятися сумарна:

виконання комплексних завдань цього документа  (ЧАСТИНА І. Комплексні завдання)  + виконання тестів-онлайн(ЧАСТИНА ІІ. Тестові завдання).

 

Письмове виконання комплексних завдань надсилайте протягом понеділка (23.03)

docx
Додано
23 березня 2020
Переглядів
1948
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку