Правила чергування У-В, І-Й

Про матеріал
Матеріали для роботи з учнями п'ятого класу на тему правил чергування У-В, І-Й.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Правила чергування У – В, І - ЙВиконала студентка групи УП-32-1 Драннікова Діана

Номер слайду 2

Чергування як засіб милозвучності . В українській мові для досягнення більшої милозвучності існує чергування звуків. Кожен із різновидів чергування виконує певну функцію. Та сьогодні ми розглянемо саме чергування звуків У-В та І-Й.

Номер слайду 3

У вживаємо, щоб уникнути збігу приголосних. ABМіж приголосними: наш учитель, десь у хлібах кричав перепел. На початку речення перед приголосним: У присмерку літають ластівки так низько. Перед в, ф незалежно від закінчення попереднього, а також перед сполученням літер льв, св, тв, хв. Після паузи, що на письмі позначена комою, крапкою з комою, двокрапкою, тире, дужкою й крапками, перед приголосним: Стоїть на видноколі мати – у неї вчись.

Номер слайду 4

В уживаємо, щоб уникнути збігу голосних. ABМіж голосними: У нього в очах засвітилася відрада. На початку речення перед голосним: В очах його жила печаль. Після голосного перед більшістю приголосних ( крім в, ф, льв, св, хв.): Пішла в садок вишневий.

Номер слайду 5

У – В не чергуються: ABУ словах, що вживаються тільки з В, або тільки з У: вдача, вклад, вправа, вступ ( удача, уклад, управа – мають зовсім інше значення); увага, ударник, узбережжя, указ, умова, усталення, установа, уява, і в аохідних утвореннях ( вступний, владар, уважність тощо.). У власних іменах і в словах іншомовного походження: Вдовенко, Врубель, Вільгельм, Угорщина, увертюра, утопія тощо.

Номер слайду 6

І вживається, щоб уникнути складного для вимови збігу приголосних:. (Сполучник І та початковий ненаголошений і в ряді випадків чергується з й у тих же позиціях, що й у з в). Після приголосного або паузи, що на письмі позначається крапкою, комою, крапкою з комою, двокрапкою, крапками, дужками, перед словами з початковим приголосним звуком: Нема вже тієї хатини. І я в сивині як у сні. На початку речення: І долом геть собі село понад водою простяглось.

Номер слайду 7

Й уживається, щоб уникнути збігу голосних:. Між голосними: У садку співали Ольга й Андрій. Після голосного перед приголосним: Навчає баєчка великого й малого. Чергування не відбувається: При зіставленні понять: дні і ночі, батьки і діти. Перед словом, що починається на Й, Є, І, Ю, Я: Ольга і Йосип – друзі. Після паузи: Щось такеє бачить око, і серце жде чогось.

Номер слайду 8

Для кращого розуміння пропоную переглянути відео:

Номер слайду 9

Тренувальні вправи Вправа 1. Спишіть, уставляючи необхідний прийменник У-В. Поясніть вибір.1. Плив ... воді, заходити ... аптеку, річ ... тім, думки ... голові,тримати ... пам'яті, біг ... школу, світилося ... вікні, знав ... лице, дістає ...процесі, включають ... себе, включає … себе, десь ... хлібах, ніс …портфелі, відзначився ... формуванні, виношувати ... голові, сидимо ...вагоні, одягнена ... хвою, запитати ... своїх, сидіти ... твоїй кімнаті. Вправа 2. Спишіть, уставляючи необхідний сполучник І-Й. Поясніть вибір.1. Принтер ... сканер, диски ... дискети, годинник ... стрілка,орфографія ... орфоепія, чоловік ... дружина, військо ... князь, море .. яхта,хмарно ... ясно, батьки ... діти, диван ... крісло, вовк ... ягня, зуби ... язик,верба ... явір, війна .. мир, сосна .. ялина, учителі … учні, учитель … учні,вода … їжа, Україна … Японія.

Номер слайду 10

Дякую за увагу

pptx
Додав(-ла)
DEUS DINA
Додано
1 травня
Переглядів
58
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку