Правила кібербезпеки для дітей під час війни: поради батькам

Про матеріал
Правила кібербезпеки для дітей під час війни. Поради батькам. Гаджети давно увійшли в життя як дорослих, так і дітей. Нині в нашій країні йде війна не лише на полі бою, а й в інтернеті. Відтак – дуже важливо пояснити дітям, що таке фейки та розказати, як ворог може збирати інформацію.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Правила кібербезпеки для дітей під час війни: поради батькам. Підготувала вчитель інформатики Дідик Ірина Павлівна

Номер слайду 2

Інтернет світ великих можливостей. Гаджети давно увійшли в життя як дорослих, так і дітей. Нині в нашій країні йде війна не лише на полі бою, а й в інтернеті. Відтак – дуже важливо пояснити дітям, що таке фейки та розказати, як ворог може збирати інформацію. Батьки мають вміти те, що вже роблять діти! 

Номер слайду 3

Інтернет-ризики для дітей Між тим, крім величезної кількості можливостей, Інтернет несе і безліч ризиків: ● Дорослий'‘ контент:  еротика, азартні ігри, реклама тютюну та алкоголю ● Незаконний контент: порнографія. ● Інтернет-залежність. 

Номер слайду 4

Інтернет-ризики для дітей ●Он-лайн насильство: заклики до асоціальної поведінки, жорстокості, насильства, суїцидальної поведінки, сексуальної експлуатації тощо. ● Розголошення приватної інформації, яка може бути використана проти дітей та їхніх родин. ● Контент, що може задати фінансових збитків - короткі номери й платні сервіси, що тарифікуються окремо, різного роду лотереї, тощо..

Номер слайду 5

Кілька правил інтернет-спілкування під час війни. Спілкуватись в інтернеті лише з тими, кого дитина знає особисто. Не можна через інтернет передавати будь-яку особисту інформацію. Не переходьте самі за сумнівними посиланнями.важливість критичного мислення та перевірки фактів

Номер слайду 6

«ПВК Редан»ПВК "Редан" — це не військова компанія, а агpесивна молодіжна субкультуpа, пpихильники аніме, що влаштовують масові бійки. ПВК розшифровується як "приватна воєнна компанія". Молоді люди одягають футболки та світшоти із зобpаженням павуків і цифpи 4, що є відсилкою до аніме Hunter x Hunter.

Номер слайду 7

«ПВК Редан»Своєю місією учасники руху вважають "відновлення справедливості щодо утисків прав інших субкультур на влесне воєвиявлення". Ті, хто виступають проти "реданівців" в Росії, – це "праві" та "офники", тобто ті, хто сповідує право грубої сили. Практикують також напади на окремих "реданів" з метою "перевиховання". Ці акти насилля фільмують та викладають у соцмережах.

Номер слайду 8

«ПВК Редан»Так, 27 лютого на Печеpську завдяки вчасному pеагуванню пpавоохоpонців конфлікт вдалося попеpедити. Учасників доставили до відділу поліції для встановлення осіб та з‘ясування обставин. У Хаpкові затpимали 257 осіб, які планували влаштувати масові бійки. Кіберполіція затримала в Дніпрі та Черкасах 16-річного та 13-річного засновників Telegram-каналів "Редан". Один із затриманих хлопців говорить, що в його групі було близько 2500 тисяч учасників. Створив він її, щоб заробити на рекламних публікаціях, оскільки зараз тема "Редана" популярна в соцмережах. Бронювання реклами у групі коштувало 10 доларів США. Зараз Telegram-канал заблокували. З хлопцем та його батьками спілкуються правоохоронці.

Номер слайду 9

«ПВК Редан»В Нацполіції наголошуть, що протягом двох днів у різних регіонах держави відбулося близько 30 зібрань молоді. Правоохоронці оперативно відреагували і не допустили конфліктних ситуацій між підлітками. За словами начальника управління ювенальної превенції Національної поліції України Василя Богдана, до управлінь та відділів поліції запросили понад 700 осіб. Більшість із них – це неповнолітні. Тож ювенальні поліцейські проводять профілактичні заходи із підлітками та їхніми батьками. При цьому роз’яснюють, що за такі дії передбачено як адміністративну (для батьків неповнолітніх), так і кримінальну відповідальність, яка наступає із 14-ти років.  

Номер слайду 10

Допоможіть дитині зрозуміти, що далеко не все, що вона може прочитати або побачити в Інтернеті — правда. Привчіть її запитувати у Вас про те, в чому вона не впевнена. Наполягайте, щоб Ваші діти ніколи не давали незнайомцям своєї адреси, номери телефонів або іншої особистої інформації. Основні правила безпеки для батьків

Номер слайду 11

Не дозволяйте Вашій дитині зустрічатися з онлайн-знайомими без Вашого дозволу або у відсутності дорослої людини. Постаратися регулярно перевіряти список контактів своїх дітей, щоб переконатися, що вони знають всіх, з ким вони спілкуються;Поясніть дітям, що при спілкуванні в Інтернеті, вони повинні бути привітними з іншими користувачами, ні в якому разі не писати грубих слів — читати грубості також неприємно, як і чути. Основні правила безпеки для батьків

Номер слайду 12

Емоційна підтримка. Головним завданням є емоційна підтримка дитини. Потрібно дати дитині впевненість у тому, що проблему можна подолати. Ніколи не карайте і не обмежуйте дії дитини у відповідь на її зізнання. Обговоріть з дитиною ситуацію і уважно її вислухайте. З'ясуйте у дитини всю можливу інформацію. Зберігайте спокій — ви можете ще більше налякати дитину своєю бурхливою реакцією на те, що вона розповіла або засвідчила. Збережіть всі відомості листування і всі контакти незнайомця, який спілкувався з дитиною. За потреби повідомити про це в правоохоронні органи.

Номер слайду 13

Чому діти занурюються в Інтернет. Лінь;Самотність, відсутність друзів;Ігри заманюють;Удавана легкість у спілкуванні;Проблеми в сім'ї;Невміння зайняти себе;Занадто багато вільного часу.

Номер слайду 14

Інтернет-залежністьІнтернет-залежність — нав'язливе бажання ввійти в Інтернет. Для цього стану характерні такі ознаки: втрата відчуття часу, неможливість зупинитися, відрив від реальності, ейфорія при перебуванні за комп'ютером, прикрість і роздратування при неможливості вийти в Інтернет.

Номер слайду 15

Як впоратися з інтернет-залежністю. Постарайтеся налагодити контакт з дитиною. Не забороняйте дитині користуватися Інтернетом, але намагайтеся встановити регламент користування. Слідкуйте за тим, які сайти відвідує Ваша дитина.

Номер слайду 16

Як впоратися з інтернет-залежністю. Запропонуйте своїй дитині зайнятися якоюсь цікавою справою разом. Діти з інтернет-залежністю суб'єктивно відчувають неможливість обходитися без мережі. Постарайтеся тактовно поговорити про це з дитиною. Важливо, щоб дитина зрозуміла — нічого не станеться, коли вона на деякий час «випаде» з життя інтернет-спільноти.

Номер слайду 17

Не будьте байдужими до своїх дітей, навчіться з ними говорити і будувати довірливі стосунки.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Руденко Наталія Іванівна
    Дякую за інформаційний та змістовний матеріал
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
2 березня 2023
Переглядів
2870
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку