Правова вікторина “Теорія держави і права”

Про матеріал
Презентацію підготовлено для використання під час проведення уроків з правознавства, виховних заходів, позакласних годин, вікторин та конкурсів в ході проведення тижня правознавства, роботи тематичних гуртків. В матеріалі надано питання щодо функціонування держави, законодавчої та судової гілки влади, виборчого права громадян.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ПРАВОВА ВІКТОРИНА 10 - 11 клас ТЕОРІЯ ДЕРЖАВИ І ПРАВА

Номер слайду 2

ВАРІАНТ І ВАРІАНТ ІІ 1. Визначити, як називається форма державного правління, за якої джерелом влади виступає народ, а всі державні органи обираються на певний строк: А республіка; Б монархія; В імперія; Г колонія. 1. Визначити форму територіального устрою України: А суверенна держава; Б національна держава; В соціалістична держава; Г унітарна держава.

Номер слайду 3

ВАРІАНТ І ВАРІАНТ ІІ 2. Визначити, хто є носієм суверенітету та єдиним джерелом влади в Україні: А Президент України; Б Верховна Рада України; В Кабінет Міністрів України; Г народ України. 2. Визначити, як називається форма державного правління, за якої глава держави є носієм влади та незалежності, влада його є необмеженою в часі та передається у спадок: А монархія; Б республіка; В колонія; Г імперія.

Номер слайду 4

ВАРІАНТ І ВАРІАНТ ІІ 3. Визначити один із видів республіки: А президентська; Б монархічна; В дуалістична; Г авторитарна. 3. Визначити одну з форм безпосереднього народовладдя: А референдум; Б ухвалення закону Верховною Радою України; В громадянські збори; Г мітинг.

Номер слайду 5

ВАРІАНТ І ВАРІАНТ ІІ 4. Визначити принцип здійснення державної влади в Україні: А узагальнення; Б об’єднання; В поділ; Г відділення. 4. Визначити один із видів монархії: А мішана; Б дуалістична; В республіканська; Г парламентська.

Номер слайду 6

ВАРІАНТ І ВАРІАНТ ІІ 5. Визначити форму державного устрою за наведеним описом. Держава, до складу якої входять державні утворення, що володіють певним суверенітетом: А централізована; Б федеративна; В конфедеративна; Г нецентралізована. 5. Визначити поняття, яке означає правове положення, визначене сукупністю правових норм: А відповідальність; Б повноваження; В статус; Г презумпція невинуватості.

Номер слайду 7

ВАРІАНТ І ВАРІАНТ ІІ 6. Визначити, хто має право голосу на виборах і референдумах: А фізичні та юридичні особи; Б громадяни України без обмеження віку; В громадяни України, які досягли на день проведення виборів 21 року; Г громадяни України, які досягли на день проведення виборів 18 років. 6. Визначити тип державного режиму, коли державна влада здійснюється без насильства, із дотриманням основних прав і свобод людини: А демократичний; Б соціалістичний; В рабовласницький; Г соціальний.

Номер слайду 8

ВАРІАНТ І ВАРІАНТ ІІ 7. Визначити, як називаються правила поведінки, що регулюють дії людей, суспільного життя відповідно до різних сфер життя: А соціальні норми; Б звичаї; В зразки поведінки; Г технічні норми. 7. Визначити, за чиєю ініціативою проголошується всеукраїнський референдум: А Верховної Ради України; Б Кабінету Міністрів України; В Президента України; Г народу України.

Номер слайду 9

ВАРІАНТ І ВАРІАНТ ІІ 8. Визначити питання, яке вирішується виключно всеукраїнським референдумом: А обрання Президента України; Б затвердження бюджету України; В зміна території України; Г оподаткування. 8. Визначити поняття, що означає дію, яка хоч і підпадає під ознаки діяння, передбаченого кримінальним законом, але вчинена за обставин, коли іншими діями було неможливо усунути небезпеку: А крайня необхідність; Б необережність; В злочин; Г протиправна дія.

Номер слайду 10

ВАРІАНТ І ВАРІАНТ ІІ 9. Визначити поняття, яке означає рішення з конкретної справи, прийняте судом чи державним органом, що стає загально-обов’язковим у регулюванні аналогічних ситуацій: А правовий прецедент; Б правовий звичай; В нормативний договір; Г індивідуально-правовий акт. 9. Визначити правильну характеристику закону як нормативного акту вищої юридичної сили: А повинен бути затверджений відповідною радою; Б приймається органом законодавчої влади або референдумом; В може бути змінений відповідною радою, з обов’язковим затвердженням такого рішення референдумом; Г повинен бути затверджений тільки Президентом України.

Номер слайду 11

ВАРІАНТ І ВАРІАНТ ІІ 10. Визначити єдиний орган законодавчої влади в Україні: А Верховний Суд України; Б Кабінет Міністрів України; В Верховна Рада України; Г Конституційний Суд України. 10. Визначити поняття, що означає певну правову норму, яка є наслідком угоди, домовленості між різними органами чи посадовими особами: А нормативний договір; Б правовий прецедент; В правовий звичай; Г індивідуально-правовий акт.

Номер слайду 12

ВАРІАНТ І ВАРІАНТ ІІ 11. Визначити поняття, яке означає звичайне правило поведінки, що забезпечується державою і склалося в результаті тривалого повторення дій: А правовий звичай; Б правовий прецедент; В нормативний договір; Г нормативно-правовий акт. 11. Визначити форму нормативно-правових актів, які видають голови місцевих державних адміністрацій: А закони; Б накази; В укази; Г розпорядження.

Номер слайду 13

ВАРІАНТ І ВАРІАНТ ІІ 12. Визначити тип держави, у якій забезпечується верховенство права, послідовно проводиться принцип поділу влади та визнаються й гарантуються права і свободи кожної людини: А монархічна; Б правова; В дуалістична; Г соціалістична. 12. Визначити, хто одноосібно формує персональний склад виконавчих комітетів сільської, селищної, міської, районної в місті ради: А голова місцевої державної адміністрації; Б місцевий голова; В голови відповідних рад; Г голова профспілки.

ppt
Додано
10 березня 2019
Переглядів
1245
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку