Правові кейси з теми "Трудове право України"

Про матеріал
Матеріал містить 15 ситуаційних завдань з основ трудового законодавства України. Учні обов'язково запам'ятають вирішення таких життєвих правових ситуацій, якщо розіграти їх за ролями.
Перегляд файлу

 

Ситуаційні завдання з теми

ТРУДОВЕ ПРАВО УКРАЇНИ

 

  1. Вадим влаштувався на роботу і в перший же робочий день запізнився на 20 хвилин. Начальник оголосив йому, що він звільнений за порушення дисципліни. Прав начальник? Обґрунтуйте відповідь

 

  1. Працівник був відсутній на роботі без поважної причини дві години поспіль 22 лютого 2021 р. та 2 години 45 хвилин, поспіль 24 лютого. Тобто разом майже 5 годин. Чи можна його звільнити за прогул? Поясніть.

 

  1. Чепуренко Денис,  повертаючись 1 січня з святкування  в гостях Нового року, підсковзнувся і зламав ногу. Травму кваліфікували як побутову. 20 березня, після лікування, Чепуренко вийшов на роботу і відпрацював всю зміну. Увечері він став почуватися погано й звернувся до лікаря. Рентген ноги показав, що кістка зрослася неправильно. Його поклали до лікарні, де зробили повторну операцію. Лікування затяглося ще на три місяці.

    Чи можна звільнити Чепуренка з роботи за п.5 ст.40 КЗпП України? Аргументуйте

 

  1. 18 червня робітника виробничо-логістичного центру «Навігатор» Петренка К. було затримано на прохідній, коли він намагався винести з виробництва  ОЗУ на загальну суму 15 тис.грн.. Про даний факт було повідомлено районий відділ поліції, і відносно Петренка було порушено кримінальну справу. 20 червня було видано наказ про розірвання трудового договору з Петренко, в якому як підстава звільнення зазначався п. 8 ст. 40 КЗпП України (за розкрадання майна власника).

       Чи правомірні дії адміністрації заводу? Поясніть

 

  1. Громадянка Каренко А. пройшла суворий конкурсний відбір і тепер працевлаштовується офісним службовцем в Дніпровський філіал однієї з найбільших світових ІТ-компаній  EPAM. Начальник відділу кадрів, крім трудової книжки, паспорту, попросив Анастасію надати довідку з місця проживання, довідку про склад сім’ї, та довідку від лікаря про те, що вона не вагітна. В іншому випадку її, за словами начальника відділу кадрів, на роботу не візьмуть. Чи правомірні дії начальника відділу кадрів?

 

6.         Сімнадцятирічний Петряник М. поступив на роботу у квітні і в той же рік попросив надати йому відпустку в літній період, на що у відділі кадрів йому сказали, що він має право на відпустку лише через 11 місяців безперервної роботи. Чи мають рацію працівники відділу кадрів?

7.        Лаборантка Москальченко систематично запізнювалась на роботу, за що отримала від керівництва закладу догану. Пройшло чотири дні, і вона дізналась про те, що тепер її збираються звільнити у зв’язку з усе з тими же запізненнями. Як ви гадаєте, чи можуть звільнити Москальченко? Відповідь обґрунтуйте.

 

  1. Тимощук Є. пройшов конкурс на місце диктора на радіостанції. На завтра йому запропонували терміново приступити до роботи. Він прийшов на свою колишню роботу в Будинок культури і написав заяву про звільнення з завтрашнього дня. Керівник відмовився підписувати заяву. У відповідь Євген  заявив, що   має право з завтрашнього дня не виходити на роботу і йому зобов'язані виплатити розрахунок. Хто правий? Аргументуйте

 

 

 

  1. Громадянин Кравець, що працював продавцем-консультантом в магазині комп’ютерної техніки,  зібрався на заробітки в Польщу. 4 березня 2020р. він  подав заяву з проханням звільнити його з роботи. Але 15 березня стало відомо, що Польща закриває кордон з Україною на невизначений час у зв’язку з пандемією коронавірусної інфекції COVID-19.  В той же день Кравець звернувся до директора магазину з проханням повернути йому заяву, оскільки він передумав. Проте директор відмовився повернути йому заяву, оскільки: по-перше,  на його місце вже запрошено іншого працівника в порядку переведення з іншого магазину торгівельної мережі; по-друге, у країні вводиться карантин, магазин, скоріш за все, працювати не буде, і все одно працівників будуть відправляти у відпустку за свій рахунок. Проаналізуйте ситуацію.  Чи правомірні дії начальника відділу кадрів?

 

  1. 17-річна Жанна прийнята на роботу продавцем із випробувальним строком без зазначення його тривалості. Через місяць, після того як на Жанну надійшла скарга від покупця, адміністрація повідомила її про те, що трудовий договір розірвано, як з такою, що не витримала випробувальний термін.. Чи правомірні дії адміністрації? Обгрунтуйте відповідь.

 

  1. Випускника Мелітопольського коледжу ТДАТУ (сп. «Комп/ютерні науки»), 19-річного Романова Романа було прийнято на роботу в фірму «Модус» системним адміністратором. При прийомі на роботу власником було встановлено для нього випробувальний строк тривалістю 3 місяці. За тиждень до його закінчення Романов Р. занедужав. Після видуження і повернення на роботу через три тижні його ознайомили з наказом про звільнення. Проаналізуйте ситуацію з правової точки зору.

 

  1. Вантажник Рудь і робітник складу Назарук. за 4,5 години до закінчення робочого дня купили пляшку горілки  і розпили її в найближчому парку. Рудь  після цього пішов додому, а Назарук  повернувся на робоче місце. Наказом адміністрації обидва звільнені. Чи права адміністрація? Що послужило підставою для звільнення?

 

  1. 17-річний слюсар Кривицький зібрався додому. У роздягальні до нього  звернувся   майстер дільниці: «Чому це ти вже йдеш? Адже до завершення зміни ще 40 хвилин?»  Про що забув майстер?

 

  1. Програміст Зубов, посварившись з начальником ІТ-відділу Бур’яновим, 3 березня подав заяву про звільнення з роботи за власним бажанням. Коли 4 березня, заспокоївшись, він змінив своє рішення і   прийшов на роботу,   йому повідомили, що   прохання про звільнення задоволено і йому треба зайти до відділу кадрів за трудовою книжкою. Зубов не погодився із звільненням і оскаржив наказ про своє звільнення до суду. Яке рішення повинен прийняти суд?

 

  1. Олена Станіславівна вже давно мріяла зробити пластичну операцію. І ось на ці новорічні свята вона зробила собі такий подарунок. На жаль, операція виявилася невдалою,   жінці довелося кілька місяців провести в лікарні, а після виписки  тривалий час перебувати вдома на лікарняному. Вийшла на роботу Олена Станіславівна напередодні Дня Конституції і несподівано одержала «святковий подарунок» від керівництва - наказ про звільнення. Жінка має намір оскаржити дії адміністрації, бо вважає їх протизаконними. Поясніть ситуацію згідно законодавства.
Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Крижанівська Тетяна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
20 січня 2022
Переглядів
808
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку