Правовідносини та правосвідомість

Про матеріал
Презентація для здобувачів освіти 9 класу та 10 класу з теми правовідносини та правосвідомість містить коротку та влучну інформацію
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Правовідносини та правосвідомість

Номер слайду 2

ПОНЯТТЯ «ПРАВОВІДНОСИНИ» — це суспільні відносини, врегульовані нормами права, учасники яких реалізують свої права і виконують юридичні обов’язки.

Номер слайду 3

Правовідносини → що? — найбільш важливі суспільні відносини→ які? — врегульовані правовими нормами → які? — забезпечуються державою → які? — виражені у взаємних правах та обов’язках суб’єктів права. Норми права регулюють лише найважливіші суспільні відносини. Ті з них, що не мають істотного значення, регулюються іншими соціальними нормами.

Номер слайду 4

УМОВИ ВИНИКНЕННЯ ПРАВОВІДНОСИН* Має бути правова норма, що їх регулюватиме.* Необхідні учасники правовідносин, які мають право бути учасниками* Повинні відбутися події, що матимуть правові наслідки* Уступаючи в правовідносини, їхні учасники використовують свої права, виконують обов’язки, змінюють своє правове становище.

Номер слайду 5

ВИДИ ПРАВОВІДНОСИН

Номер слайду 6

Номер слайду 7

ДОГОВІР КУПІВЛІ-ПРОДАЖУ – ОДИН ІЗ НАЙБІЛЬШ ПОШИРЕНИХ ВИДІВ ПРАВОВІДНОСИН (цивільний, простий, конкретний, активний, двосторонній)

Номер слайду 8

ОСНОВНІ ОЗНАКИ ПРАВОВІДНОСИНВиникають між людьми. Наприклад, власник майна може реалізувати своє право тільки у стосунках з іншими людьми, тобто він може продати або подарувати своє майно будь-якій особі, а також вимагати додержання свого права власності від інших людей та установ.

Номер слайду 9

Виникають виключно на основі норм права. Вони виникають, здійснюються чи припиняються відповідно до норм права, які впливають на поведінку людей і через неї реалізуються. Якщо немає норми права, то немає і правовідносин.

Номер слайду 10

Мають вольовий характер. Тобто для виникнення правовідносин необхідні воля- бажання, принаймні одного з учасників. Люди вступають у правовідносини з певною метою – наприклад, укласти шлюб, взяти участь у виборах, придбати певний товар.

Номер слайду 11

Охороняються та забезпечуються силою державного примусу У разі необхідності, учасник правовідносин може звернутися до органу, який наділений державно-владними повноваженнями, за відновленням порушеного суб'єктивного права або з вимогою виконання юридичного обов'язку іншою стороною.

Номер слайду 12

Правосвідомість — форма суспільної свідомості, що містить в собі сукупність поглядів, почуттів, емоцій, ідей, теорій та концепцій, а також уявлень і настанов, які характеризують відношення особи, суспільної групи і суспільства в цілому до чинного чи бажаного права, а також до всього, що охоплюється правовим регулюванням.

Номер слайду 13

Функції правосвідомості — це основні напрямки її впливу на правові явища, правову систему в цілому. Будь-яка функція правової свідомості, - це ідейно-світоглядно та регулятивно здійснена її та чи інша істотна якість та/або властивість. - це, в першу чергу, законодавчо реалізована її певна істотна якість та/або властивість, що презентує той чи інший пріоритетний напрямок впливу її ідейно-світоглядно та нормативно трансформованих якостей та властивостей на правові явища, правову системи та правові процеси як основний.

Номер слайду 14

Основні функції правосвідомості:когнітивна (пізнавальна, інформаційна) — припускає знання права, поінформованість про нормативні акти, зміст юридичних норм; без інформації про закон не може бути і ставлення до нього.правостворююча (ціннісна, емоційна) — припускає ціннісне ставлення до законодавства, співвіднесення правових норм зі своїми поглядами на правове, обов'язкове, необхідне.

Номер слайду 15

Ця функція свідчить про те, що нормативно-правові акти виступають як зовнішнє вираження правосвідомості суспільства і законодавчих органів держави;регулююча (настановча) — припускає співвідношення поведінки людей з чинною в суспільстві системою правових розпоряджень; мотиви і настанови стосовно поведінки, врегульованої правом — відповідно до правових дозволів і заборон.

Номер слайду 16

* Є - одна з форм суспільної свідомості і разом з політичною, моральною, філософською та іншими формами свідомості відображає суспільне буття.* Містить в собі поняття, уявлення, судження, почуття, емоції, концепції, теорії, програми.* Зумовлена соціально-економічним устроєм конкретного суспільства, рівнем розвитку його загальної культури.* Ідеологічні елементи правосвідомості виступають як головні елементи правової культури та правового виховання.

pptx
До підручника
Правознавство (профільний рівень) 10 клас (Наровлянський О.Д.)
Додано
28 грудня 2022
Переглядів
528
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку