«Правовий брейн-ринг».

Про матеріал
Учні зможуть перевірити свої знання законів України і можливі шляхи розгляду різноманітних справ, що пов’язані з їх порушенням.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

«Правовий брейн-ринг».

Номер слайду 2

День прав людини — міжнародне свято, що відзначається 10 грудня за пропозицією Генеральної асамблеї ООН, знаменуючи річницю ухвалення Асамблеєю Загальної декларації прав людини в 1948 році. В Україні на офіційному рівні затверджений 9 грудня 2022 року.

Номер слайду 3

Сьогодні ви зможете перевірити свої знання законів України і можливі шляхи розгляду різноманітних справ, що пов’язані з їх порушенням. Тож ми починаємо гру «Правовий брейн-ринг».

Номер слайду 4

Вікторина1. Назвіть гілки вищої влади України2. Кому належить земля, надра, атмосферне повітря, водні і інші природні ресурси, що знаходяться в межах території України? Хто здійснює права власника?3. Назвіть вік, після досягнення якого громадянин України претендує на посаду Президента України.4. Назвіть державні символи України.5. Яка кількість народних депутатів України відповідно до закону?6. Вкажіть вік, з якого настає кримінальна відповідальність неповнолітніх.

Номер слайду 5

Сторінками історії1. Хто прийняв першу Конституцію в Україні?2. Яку назву мав перший збірник законів у Київській Русі?3. Кого називають «батьком історії»?4. Предмет, без якого Президент України не може прийняти присягу.

Номер слайду 6

Визначте, у якому випадку особа може бути притягнута до дисциплінарної відповідальностіА) громадянка Е. через власну недбалість зіпсувала деталь. Б) громадянин Л., якому виповнилося 16 років, вчасно не отримав паспорт громадянина України. В)громадянка Р. завдала тяжких тілесних ушкоджень своїй подрузіГ)громадянин О. відмовився брати участь у виборах народнихдепутатів України

Номер слайду 7

Визначте, у яких із зазначених випадків особа має право на українське громадянство.а) Батьки дитини є громадянами України, але на момент її народження постійно проживають в Індії; б) батько дитини — громадянин Австрії, мати — громадянка. України, постійно живуть у Румунії; в) дівчина — громадянка України — одружилася з громадянином. Пакистану та виїхала з ним жити на його батьківщину; г) громадянка України виїхала до Польщі та вступила на службув збройні сили Польщі;ґ) біля пологового будинку в м. Чернігові знайдено новонароджену дитину, батьків якої встановити не вдалося

Номер слайду 8

Визначте, які із запропонованих тверджень закріплені законодавчо. а) Жінки мають займатися домашнім господарством і виховуватидітей, а забезпечувати сім’ю повинні чоловіки;б) рішення про місце проживання сім’ї повинен приймати чоловік, ураховуючи думку дружини;в) чоловік і дружина мають рівні права на власність сім’ї;г) виходячи заміж, жінка повинна брати прізвище чоловіка.

Номер слайду 9

Обговоріть ситуації та, використовуючи норми законодавства,прийміть рішення в кожній із ситуацій.1. Після смерті батьків унаслідок автокатастрофи їхній 5-річний син і7-річна донька були направлені до дитячого будинку. Через два роки з проханням усиновити дітей звернулися громадяни України,подружжя П. (чоловікові — 28 років, жінці — 27 років), і громадянка. Польщі О. (22 роки)

Номер слайду 10

Батько Г. помер, коли йому було 8 років, а за чотири роки йогоматір позбавили батьківських прав — хлопець залишився безбатьківської опіки. Постало питання про його подальшу долю. Заяву про всиновлення подав 20-річний брат батька, однак бабусякатегорично проти, уважаючи, що він надто молодий і не здатнийвиховати дитину.

Номер слайду 11

Визначте, у якому із зазначених випадків порушено законодавство України про працю неповнолітніх.а) Директор підприємства за згодою 16-річного працівника призначив його нічним черговим у цеху, де він працює;б) через три місяці після влаштування на роботу 16-річному слюсарю надано щорічну відпустку тривалістю 36 днів; в) директор фірми видав наказ про звільнення з роботи15-річноїприбиральниці на вимогу її батьків, які надали документ пропогіршення її стану здоров’я, незважаючи на бажання дівчинипродовжувати трудову діяльність;г) 17-річному кур’єру нараховано заробітну плату на 10 % меншу, ніж його колегам, у зв’я

Номер слайду 12

ПРАВОВЕ РІВНЯННЯA. Вік, з якого настає адміністративна відповідальність. B. Мінімальний вік, з якого дозволяється працевлаштовуватись неповнолітнім. C. Кількість гілок державної влади. D. Кількість розділів у Конституції України. Е. Вік, громадян, з якого настає правоздатність . (А+В-С): D - E=

Номер слайду 13

Ми з вами сьогодні провели чудовий гру правознавців,пригадали свої права, побачили реальне рішення різних ситуацій, якітрапляються з нами в повсякденному житті. Гарного вам настрою, бережіть себе та близьких

Номер слайду 14

Використанні джерелаhttps://pidruchnyk.com.ua/965-pravoz-9-klas-narovlyanskyy-2017.html

pptx
Додав(-ла)
Журавель Юлія
Додано
12 грудня 2023
Переглядів
181
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку