Правознавча година «Кожна дитина має право» (до Всесвітнього дня дитини)

Про матеріал
Основоположні документи у сфері захисту прав дитини, загальні права дитини, які гарантуються міжнародним та національним законодавством.
Перегляд файлу

Правознавча година «Кожна дитина має право» (до Всесвітнього дня дитини)

 

Найкращий спосіб зробити дитину

хорошою – це зробити її щасливою.

Оскар Уайльд

 

Щорічно, 20 листопада, відзначається  Всесвітній день дітей. Кожного року його святкують у річницю прийняття Конвенції про права дитини.

Всесвітній день дитини відзначається як день світового братерства і взаєморозуміння дітей, день підтримки діяльності, спрямованої на забезпечення благополуччя дітей в усьому світі. Саме у цей день – 20 листопада 1959 року Генеральна Асамблея прийняла Декларацію прав дитини, а 20 листопада 1989 року – Конвенцію про права дитини. З 1990 року у Всесвітній день дитини відзначається річниця прийняття цих основоположних документів у сфері захисту прав дитини.

Важливо, що кожен наділений певним обсягом прав, а діти як повноцінні члени суспільства також мають свої права. І основним документом, які їх гарантує є Конституція України. Також головним міжнародним документом, який регулює відповідне питання є Конвенція про права дитини від 20.11.1989 року. Важливо, що саме захист прав найменших українців є основним обов’язком країни.

Діти, ви знаєте, що у вас є як обовязки, так і права. Давайте згадаємо про права наймолодших українців.

Важливим правовим принципом захисту дітей є рівність прав усіх  дітей. 
            Серед загальних прав дитини, які гарантуються міжнародним та національним законодавством, як правило виділяють наступні:
- право на життя;
- право на охорону здоров'я і безоплатну кваліфіковану медичну допомогу;
- право на безпечні умови для життя і здорового розвитку;
- право на ім'я та громадянство;
- право на освіту;
- право на проживання в сім'ї разом з батьками або в сім'ї одного з них та право на піклування батьків;
- право на рівень життя, достатній для фізичного, інтелектуального, морального, культурного, духовного і соціального розвитку;
- право на вільне висловлювання особистої думки, формування власних поглядів, розвиток власної суспільної активності;
- право на свободу совісті та релігійних переконань;
- право на отримання інформації, що відповідає її віку (в тому числі право на вільний пошук, отримання, використання, поширення та зберігання інформації в усній, письмовій чи іншій формі, за допомогою творів мистецтва, літератури, засобів масової інформації, засобів зв'язку (комп'ютерної, телефонної мережі тощо) чи інших засобів на вибір дитини);
- право на звернення (зокрема, до органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій, засобів масової інформації та їх посадових осіб із зауваженнями та пропозиціями стосовно їхньої діяльності, заявами та клопотаннями щодо реалізації своїх прав і законних інтересів та скаргами про їх порушення);
- право на свободу, особисту недоторканність та захист гідності (зокрема, дитина вправі особисто звернутися до державних органів за захистом своїх прав, свобод і законних інтересів);
- право на майно та житло;
- право на працю;
- право на об'єднання в дитячі та молодіжні громадські організації.

До Всесвітнього дня дитини для шановних читачів бібліотеки експонується книжкова виставка «Діти Землі – надія планети». На виставці представлені художні твори для дітей, правознавча література, матеріали для допитливих і кмітливих дітлахів.

Про права та обов’язки дітей ви можете прочитати у таких книгах:

  • Булгакова Г. Про права та обов’язки : твій довід. з громадянства : для читання дорослими дітям / Г. Булгакова ; іл. М. Мохнацької. — Харків : Ранок, 2021. — 63 c. : іл. — (Мої права).
  • Знай свої права, дитино : основні засади конвенції про права дитини (1989 р.) / авт.-упоряд. С. Кириленко, Л. Слабошпицька ; худож. Л. Гончарова. — Київ : Махаон-Україна, 2000. — 46 с. : іл.
  • Конвенція ООН про права дитини : прийнята резолюцією 44/25 Генеральної Асамблеї ООН, від 20 листопада 1989 р. та набула чинності 2 вересня 1990 р. — Київ : UNICEF, 2010. — 48 с. : іл.
  • Роглєв Х. Лейтенант Доброта : для дітей серед. віку / Х. Роглєв ; редкол.: Г. Мунін [та ін.]. — Київ : Агентство по розповсюдженню друку, 2015. — 125 c. : іл.

 

docx
Додано
5 січня 2023
Переглядів
141
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку