Прес-конференція "Цікаві традиції зустрічі Нового року в різних країнах світу"

Про матеріал
Мета заняття: розширювати кругозір дітей; викликати в них прагнення до нових знань, до пошуку відповідей в різних інформаційних джерелах; виховувати допитливість, любов до свого народу та повагу до звичаїв інших народів.
Перегляд файлу

                                                                                                                                                                                                                  т                                    Година спілкування 

Тема. Цікаві традиції святкування Нового року в різних країнах світу.

Мета: ознайомити дітей з історією та традиціями святкування Нового року в    Україні та інших країнах світу;викликати прагнення до нових знань, до пошуку відповідей в різних інформаційних джерелах; розширювати кругозір; виховувати любов до свого народу та повагу і толерантність до звичаїв інших народів.

Форма проведення: прес-конференція.

Обладнання: презентація по темі, карта світу.

                                           Хід заняття

І.Повідомлення теми і завдань заняття.

Учитель. Діти, сьогодні ви будете учасниками прес-конференції.

                Чи знаєте ви, що означає слово «прес-конференція»?

                (Відповіді дітей)

Перегляд слайду 1. (Прес-конференція - зібрання представників журналів, газет, радіо, телебачення, яке офіційно скликається для якої-небудь важливої інформації.)

Учитель. На прес-конференції журналісти ставлять запитання, а ті, хто скликав прес-конференцію, на них відповідають.Послухайте вірш і скажіть, про що йтиме мова на нашій сьогоднішній прес- конференції.

Учень.(Читає вірш про Новий рік)

Діти відповідають на запитання.

Учитель. Тема нашої сьогоднішньої прес-конференції «Новий рік в різних країнах світу».(Слайд 2). Ви будете журналістами, дослідниками , туристами, які побували в різних країнах світу, а я – ведучою прес-конференції.

ІІ. Основна частина.

(Журналісти, дослідники і туристи  займають свої місця)

Ведучий. Прошу ставити ваші запитання.

Журналіст. Чи завжди в нашій країні Новий рік розпочинався 1 січня?

Дослідник. У Росії Новий рік з давніх пір розпочинався не 1 січня, а 1 вересня.

   Цей день святкували дуже врочисто. Ошатно вбраний цар звичайно сидів посеред Кремлівської площі на престолі, оточений боярами та іменитими людьми. Патріарх  окроплював усіх святою водою, давав цілувати хрест і вітав народ з Новим роком.

Журналіст. А чому ж зараз ми святкуємо Новий рік 1 січня?

Історик. 1699 року Новий рік востаннє відсвяткували за давнім звичаєм, 1 вересня. У грудні того ж року цар Петро І (слайд 3 ) видав указ- перенести початок року на 1 січня.

Журналіст. А як при Петру І святкували Новий рік?

Історик. На честь другого Нового року цар звелів прикрасити всі будинки сосновими, ялинковими та ялівцевими гілками. Люди повинні були веселитись, ходити в гості, вітати один одного. Було наказано на Червоній площі влаштувати феєрверк, у садибах стріляти з гармат і мушкетів, а також пускати ракети.

Журналіст. А чи збереглись якісь давні традиції зустрічі Нового року?

Історик. А народ ще з давніх-давен звик влаштовувати напередодні 1 січня різні забави, ігрища, ворожіння. Отак і збіглися ці свята- старовинне, народне і те, що його запровадив цар Петро І 1700 року.

Ведучий. Вам, мабуть, цікаво, як святкують Новий рік у різних країнах світу.Наші  туристи побували в деяких країнах і можуть відповісти на ваші запитання.

    Прошу ставити запитання.

Журналіст. Читачам моєї газети цікаво було б дізнатися, які незвичайні для нас традиції святкування Нового року існують в Англії?

Турист. (Слайд 4).В Англії святкування Нового року зазвичай не відзначається багатолюдним галасом. Ніхто нікого на Новий рік не запрошує. Однак існує правило, за яким у цей вечір будь-хто може без запрошення зайти на свято до будь-якого будинку, навіть до незнайомих людей, і буде радо прийнятий. Гість повинен принести з собою маленький вуглик, кинути його в сімейне вогнище і побажати, щоб вогонь у цій оселі горів довго-предовго.

Журналіст. Нещодавно я побував у Болгарії, але не на Новий рік. Дуже б хотілося дізнатися більше про цю країну.

Турист. (Слайд 5). У  Болгарії після останнього удару годинника, що сповіщає прихід Нового року, гасять світло в кімнатах. Усі в цю хвилину повинні цілуватися. Господиня в новорічний пиріг запікає маленькі сувеніри. Вважається, що той, кому дістанеться запечена монета, буде в цьому році багатим, а  кому квітка троянди- пощастить у коханні.

Журналіст. Я чув про цікаві традиції в Угорщині. Ви б не могли про них розповісти?

Турист.(Слайд 6). Так, дійсно, цікаво. В Угорщині на Новий рік на столі обовязково має бути поросятко, але не обовязково смажене. Воно може бути і шоколадним. Але ні курей, ні гусей, ні качок у цей день до столу не подають, щоб «щастя не вилетіло з дому».

Журналіст. Я б хотів почути про Німеччину.

Турист. (Слайд 7). О, це дуже цікаво. У німців символами удачі здавна вважалися сажотрус і свиня. Якщо на Новий рік на вулиці зявлявся сажотрус, люди бігли за ним, намагаючись доторкнутися до нього і вимаститися сажею. Це мало принести щастя. Звичай готувати свинину зберігся і до цього часу.

Журналіст. Мої друзі вирішили зїздити до Італії. Кажуть, там на Новий рік відбувається щось неймовірне.

Турист.(Слайд 8). В Італії існує такий звичай: у новорічну ніч викидати зі своїх квартир просто на вулицю непотрібні домашні речі: потрісканий посуд, зламані меблі, старі речі. Вважається, що це принесе сімї в новому році добробут і злагоду.

Турист.(Слайд 9). Щось подібне відбувається і у Швеції. Там на Новий рік розбивають старий посуд. Чим більше черепків біля порогу будинку, тим щасливіший буде рік.

Журналіст. А про традиції Нового року в якійсь країні на іншому континенті ви можете розповісти?

Турист. (Слайд 10). Є цікавий новорічний ритуал у мексиканців.У  кімнаті, де зібралися гості, підвішують глиняний глечик, наповнений солодощами. Глечик (його називають пінатою) розмальовують фігурками чудовиськ і звірів. Гостям по черзі зав’язують очі й дають до рук палицю. Той, кому вдасться розбити пінату, буде особливо щасливим у новому році.

ІІІ. Підсумок.

Я дізнався…

Мені сподобалось…

Учитель. У кожного народу є свої давні традиції, які часом незвичні і дивні для інших. Але їх потрібно поважати.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
20 січня 2019
Переглядів
734
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку