Презенація до уроку №23 "Класицизм. Скульптура, живопис"

Про матеріал
Презентація до уроку №23 у 8 класі "Класицизм. Скульптура, живопис" за підручником Масол Л. М. спрямована на допомогу вчителю при поясненні нової теми. Даний матеріал стане добрим помічником у проведенні цікавих та змістовних уроків мистецтва у 8 класі.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

КЛАСИЦИЗМ: СКУЛЬПТУРА, ЖИВОПИС23 УРОК

Номер слайду 2

МЕТА УРОКУ: ВИЗНАЧИТИ ОСОБЛИВОСТІ КЛАСИЧНОЇ СКУЛЬПТУРИ ТА ЖИВОПИСУ;УДОСКОНАЛЮВАТИ ВМІННЯ АНАЛІЗУВАТИ, ПОРІВНЮВАТИ ТА ХАРАКТЕРИЗУВАТИ ТВОРИ ОБРАЗОТВОРЧОГО МИСТЕЦТВА ДАНОЇ ЕПОХИ; РОЗВИВАТИ НАВИЧКИ ОСМИСЛЕНОГО СПРИЙНЯТТЯ МИСТЕЦЬКИХ ТВОРІВ;ВИХОВУВАТИ ЕСТЕТИЧНИЙ СМАК НА КРАЩИХ ЗРАЗКАХ СВІТОВОЇ ТА НАЦІОНАЛЬНОЇ КУЛЬТУРНОЇ СПАДЩИНИ

Номер слайду 3

У ЧОМУ ПОЛЯГАЮТЬ ОСОБЛИВОСТІ КЛАСИЧНОЇ АРХІТЕКТУРИ;ЯКІ ІДЕАЛИ ВІДРОДЖУВАЛИ В ЕПОХУ КЛАСИЦИЗМУ;ЯК ВИЯВИВСЯ КЛАСИЦИЗМ У САКРАЛЬНІЙ АРХІТЕКТУРІ УКРАЇНИ;ПРИГАДАЙТЕ ВІДОМИХ АРХІТЕКТОРІВ ФРАНЦУЗЬКОГО КЛАСИЦИЗМУ;НАЗВІТЬ ПРИКЛАДИ АРХІТЕКТУРИ КЛАСИЦИЗМУ В УКРАЇНІАКТУАЛІЗАЦІЯ ОПОРНИХ ЗНАНЬ:

Номер слайду 4

СКУЛЬПТУРААнтоніо Канова. Автопортрет — італійський скульптор, найзначніший представник класицизму в європейській скульптурі, зразок для наслідування академістів XIX століття. Найбільші збірки його робіт — у паризькому Луврі й у петербурзькому Ермітажі. Амур і Психея (Лувр)Наполеон Бонапарт (Брера)

Номер слайду 5

СКУЛЬПТУРАІван Мартос Твори Мартоса відрізняються загальною монументальністю форм, органічним зв'язком з архітектурним середовищем ясною замкнутістю композиції, лаконічною виразністю силуету; їх емоційне навантаження з початку 1800-х роківвідрізняється суворою стриманістю героїв в прояві відчуттів, особливою величавістю образів, покликаних втілити античні ідеали мужності та досконалої краси

Номер слайду 6

СКУЛЬПТУРАПам'ятник Арману де Рішельє, Одеса (бронза, 1823—1828)Надгробні пам'ятники — найкращі твори Івана Мартоса, праця над ними найбільше відповідала його елегійній вдачі, цього «поета мрійної й сумовитої грації» (характеристика барона Врангеля). Це визнавали вже сучасники Мартоса. Композитор Михайло Глинка казав про нього: «Його мармур плаче».

Номер слайду 7

СКУЛЬПТУРАЧудові зразки скульптурного мистецтва залишив відомий австрійський скульптор Гартман Вітвер. Визначні творіння майстра – чотири фонтани зі статуями персонажів із грецької міфології: Діани, Нептуна, Адоніса, Амфітрити – на площі Ринок та меморіальні скульптури на Личаківському кладовищі у Львові вражають майстерністю виконання.

Номер слайду 8

ЖИВОПИСНікола Пуссен. Нікола Пуссéн (15 червня 1594, Лез-Анделі — 19 листопада 1665, Рим) — французький живописець, найпослідовніший представник класицизму, філософ, мистецтвознавець і теоретик мистецтва, один з найосвіченіших людей свого часу.

Номер слайду 9

ЖИВОПИСКлод Лоррен (Клод Желле) Гете писав про французького живописця Клода Лоррена : «Немає і сліду повсякденної реальності в його картинах, але є вища правда”. Клод Лоррен, як і його великий співвітчизник Нікола Пуссен, прожив майже усе життя в Італії, але писав тільки пейзажі, що користувалися величезним успіхом.

Номер слайду 10

ЖИВОПИС Художник надихався мотивами реальної італійської природи, проте в його картинах вони складалися в узагальнений, ідеальний образ, що відповідає нормам класицизму. Лоррен передусім лірик. Його твори не володіють глибиною думки, широтою охоплення дійсності, в них більше безпосередньо виражено живе почуття природи, відтінок особистого переживання. У пейзажах багато світла, повітря, простору, безтурботного спокою. Їх особлива привабливість - у відчутті простору, що тягне до себе, в тому, що від затіненого переднього плану центр картини немов розкривається в глибину, в прозору далечінь.

Номер слайду 11

ЖИВОПИСПрисяга Гораціїв (1784)Паріс та Єлена (1788), Лувр, Париж. Жак-Луї Давід

Номер слайду 12

ЖИВОПИСЖертвоприношення Авраамаукраїнський живописець, педагог і культурний діяч. Академік петербурзької Академії мистецтв, професор. Основоположник російського історичного живопису. Лосе́нко Анто́н (Антін) (нар. 30 липня (10 серпня) 1737, Глухів, Глухівський полк, Гетьманщина — пом. 23 листопада (4 грудня) 1773, Санкт-Петербург, Російська імперія) —Зевс і Фетіда (1769)

Номер слайду 13

ЖИВОПИСПортрет В. Л. Боровиковського роботи Бугаєвського-Благодатного. Богородиця во славі, 1784 Портрет Марії Лопухіної, 1797 Володимир Боровиковський – український художник, іконописець і портретист. Автор близько 160 розписів церков у Миргороді, Могильові, Петербурзі.

Номер слайду 14

ЖИВОПИСАвтопортрет. Дмитро́ Григо́рович Леви́цький — український живописець-портретист, який працював у модних аристократичних салонах Росії. Академік Петербурзької академії мистецтв. Портрет Урсули Мнішек, 1782 Катерина Вронцова-Дашкова, 1784

Номер слайду 15

ЖИВОПИСКатерина ІІВіце-канцлер Олександр Голицин, 1772 р.

Номер слайду 16

ЖИВОПИСЛука Долинський (1750-1824) — маляр родом із Білої Церкви… Так скупо описує дитинство і юнацькі роки майбутнього автора багатьох ікон та релігійних картин великих святинь України: Святоюрського собору у Львові та Успенського собору у Почаєві, “Енциклопедія Українознавства”

Номер слайду 17

Підсумок уроку: ЯКІ ТЕМИ, ОБРАЗИ І МОТИВИ ВИКОРИСТОВУВАЛИ СКУЛЬПТОРИ ТА ХУДОЖНИКИ КЛАСИЦИЗМУ;У ЯКИХ ЖАНРАХ ЖИВОПИСУ НАЙЯСКРАВІШЕ ПРОЯВИВСЯ КЛАСИЦИЗМ;ЯКІ НАСТРОЇ НАВІЮЮТЬ ПЕЙЗАЖІ ЛОРРЕНА;ЯК СТИЛЬ КЛАСИЦИЗМУ ВИЯВИВСЯ В УКРАЇНСЬКОМУ МАЛЯРСТВІ?

Номер слайду 18

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ: СТВОРІТЬ КОЛЕКТИВНИЙ МИСТЕЦЬКИЙ ПРОЕКТ “КЛАСИЧНИЙ СТИЛЬ В УКРАЇНСЬКОМУ ЖИВОПИСІ”

Номер слайду 19

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ!

pptx
До підручника
Мистецтво 8 клас (Масол Л.М.)
Додано
12 червня 2019
Переглядів
2064
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку