Презенація на тему: "Тепловий і сонячний удари"

Про матеріал
Презенація на тему: "Тепловий і сонячний удари". Містить інформацію про причини виникнення, схильність, клінічну картину, першу долікарську допомогу при тепловому ударі, а також лайфхаки та поради як його уникнути та які ускладнення можуть бути від його перебігу. Наведена інформація про сонячний удар, зокрема клінічну картину, першу долікарську допомогу, поради як його уникнути. Дану презентацію можна використати на уроках основ здоров'я, біології. А також в медичних закладах.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Проект на тему: “Тепловий і сонячний удари”Підготувала:студентка 2-А курсувідділення “Фармація”Васик Каріна

Номер слайду 2

Зміст1. Тепловий удар.2. Причини виникнення теплового удару.3. Люди, які найбільше мають схильність до теплового удару.4. Клінічна картина теплового удару.5. Ускладнення від теплового удару. 6. Перша долікарська допомога.7. Як уникнути теплового удару. 8. Сонячний удар.9. Клінічна картина сонячного удару.10. Перша долікарська допомога. 11. Як уникнути сонячного удару.12. Список використаних джерел.13. Висновок.

Номер слайду 3

Тепловий удар — патологічний стан, що виникає раптово і зумовлений розладами терморегуляції організму при тривалому впливі на нього високої температури повітря або інфрачервоного (теплового) випромінювання.

Номер слайду 4

Причини виникнення теплового удару:- дія на організм високої температури в умовах високої вологості довкілля;- носіння теплого і синтетичного одягу, який заважає тілу виділяти тепло;- надмірне вживання алкоголю може стати причиною розвитку теплового удару, оскільки алкоголь порушує терморегуляцію;- cпекотна погода; - важке фізичне навантаження під відкритим сонцем є серйозним чинником для розвитку теплового удару;- лікарські засоби також підвищують ризик отримання теплового удару, а саме: діуретики, антидепресанти і антипсихотичні лікарські засоби.

Номер слайду 5

Люди, які найбільше мають схильність до теплового удару Тепловий удар може отримати будь-яка людина, проте деякі люди, зважаючи на їх фізіологічні особливості, схильні до ризику отримання теплового удару більше, ніж інші. А саме:- діти та люди літнього віку; - люди з генетичною схильністю (природжена відсутність потових залоз).

Номер слайду 6

Клінічна картина Залежно від тяжкості перебігу розрізняють три форми теплового удару. Легка форма. Характеризується розвитком адинамії, млявості, небажанням працювати і рухатись, відзначають також головний біль, нудоту, тахікардію. Шкіра потерпілого волога. Температура тіла нормальна або субфебрильна, зіниці розширені.

Номер слайду 7

Середня форма. Відзначають повне знерухомленння, апатію, різкий головний біль, нудоту і блювання, шкіра потерпілого волога, гіперемійована, температура тіла підвищена до 39-40°С, пульс слабкий, прискорений, спостерігається тахіпное. Тяжка форма. Виникає раптово, стрімко наростає неврологічна симптоматика: кома, судоми, психомоторне збудження, марення, галюцинації. Спостерігають прискорене, аритмічене дихання за типом Чейна-Стокса, ниткоподлібний пульс, шкіра бліда, температура тіла 41°С

Номер слайду 8

Ускладнення від теплового удару Внаслідок теплового удару може розвинутися шок. Першими ознаками шоку при тепловому ударі є: слабкий пульс зниження артеріального тиску, посиніння губ та нігтів, втрата свідомості, шкіра стає холодною і вологою. Всі ці зміни в організмі ведуть до розвитку набряку внутрішніх органів і мозку. Набряк у свою чергу веде до безповоротних ушкоджень внутрішніх органів та мозку-смерті.

Номер слайду 9

Перша долікарська допомога Якнайшвидше перемістити постраждалого із зони теплової дії у прохолодне приміщення або в тінь, зняти одяг, що ускладнює потовиділення, намагатись знизити температуру тіла будь-яким фізичним методом: - змочити обличчя холодною водою, - накрити тіло холодним вологим рушником, до місць розташування великих судинно-нервових пучків (на шию, пахвові ділянки)прикласти міхури з льодом та холодні компреси на голову.

Номер слайду 10

Одночасно налагоджують інгаляцію кисню, бо його споживання під час гіпертермії різко зростає. У разі порушення дихання проводять допоміжне дихання або ШВЛ. Після зниження температури тіла, усунення судом, стабілізації серцевої діяльності й дихання потерпілого негайно госпіталізують у відділення інтенсивної терапії на ношах, здійснюючи під час транспортування інгаляцію кисню.

Номер слайду 11

Як уникнути теплового удару?- Потрібно уникати фізичної активності в занадто спекотні дні та в години активного сонця з 11.00 до 16.00; - слід захищатися від сонця, надівши головний убір; - носити одяг світлих тонів з добре провітрюваних, натуральних тканин (бавовна, льон, вовна); - пити велику кількість рідини (1,5 – 2 л на день); - слід уникати переїдання.

Номер слайду 12

Сонячний удар — різновид теплового удару, що виникає в випадку локального перегрівання голови під прямим сонячним промінням. Розвитку сонячного удару сприяє загальне перегрівання організму під час спеки в літню погоду.

Номер слайду 13

Клінічна картина Сонячний удар супроводжується головним болем, млявістю, блювотою. У важких випадках — комою. Симптоми перегрівання посилюються при підвищенні вологості навколишнього середовища. Легкий ступінь:- загальна слабкість;- головний біль;- нудота;- зростання частоти пульсу та дихання;- розширення зіниць.

Номер слайду 14

Середній ступінь:- різка адинамія;- сильний головний біль з нудотою і блюванням;- невпевненість рухів;- запаморочення;- зростання частоти пульсу та дихання;- підвищення температури тіла до 39 - 40 ° C. Важкий ступінь  Розвивається раптово: обличчя налите кров'ю, згодом блідо-синє. Трапляються випадки зміни свідомості від легкого ступеня до коми, судоми, мимовільне виділення сечі, марення, галюцинації, підвищення температури тіла до 41 - 42°C. Трапляються випадки раптової смерті. Летальність 20 - 30%.

Номер слайду 15

Перша долікарська допомога Потерпілого перенести в тінь в напівлежаче положення. Звільнити від стиснюючого та зайвого одягу. Потерпілому зробити холодний компрес на голову, або прикласти холодні предмети. При відсутності дихання виконати штучне дихання. При відсутності пульсу виконати непрямий масаж серця. Викликати бригаду швидкої допомоги.

Номер слайду 16

Як уникнути сонячного удару У спекотну сонячну погоду рекомендовано носити головне вбрання зі світлого матеріалу, яке сильніше відбиває сонячне світло; - уникати виснажливої роботи та прогулянок в години максимальної сонячної активності; - споживати достатню кількість рідини, щоб запобігти зневодненню.

Номер слайду 17

Висновок Отже, основними ланками патогенезу теплового і сонячного ударів є розлади водно-електролітичного обміну. Набряку слизових оболонок і тканин мозку з вираженою неврологічною симптоматикою. Тому варто пам'ятати і знати про засоби та способи захисту від теплового і сонячного ударів.

Номер слайду 18

Список використаних джерел1. Сайт Вікіпедія2. Енциклопедія здоров'я.-К, 2009 3. Тепловий та сонячний удари Універсальний словник-енциклопедія. — 4-те вид. — К. : Тека, 2006. 4. Енциклопедія здорової людини.-К, 2012

Номер слайду 19

Дякую за увагу!Бережіть себе!

pptx
Додав(-ла)
Васик Каріна
Додано
2 травня 2023
Переглядів
1722
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку