презентація "Нобелівські лауреати з хімії"

Про матеріал

для використання на уроці учнями та вчителями для розширення кругозору та мотивації навчальної діяльності

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Нобелівські лауреати з хіміїПідготувала студентка 113 групи. Бериславського ФПКРумянцева Марина

Номер слайду 2

ПЛАНЗагальні відомості2. Нобелівська премія за внесок в галузь органічної хімії 2.1. Нобелівські лауреати 2.3. Жінки лауреати Нобелівської премії 3. Рейтинг країн

Номер слайду 3

Нобелівська премія з хімії Вища нагорода  за наукові досягнення в області хімії, щорічно присуджується Шведською королівською академією наук в Стокгольмі. Кандидати в лауреати премії висуваються Нобелівським комітетом з хімії. Премія є однією з п'яти заснованих згідно із заповітом шведського хіміка Альфреда Нобеля (пом. В 1896 році) від 1895 року, що присуджуються за видатні досягнення в хімії, фізиці, літератури, фізіології та медицини та за внесок у встановлення миру. Кожен лауреат отримує медаль, диплом та грошову винагороду, сума якої змінюється протягом років. Нагорода присуджуються в Стокгольмі на щорічній церемонії 10 грудня — в річницю смерті Нобеля. Перша Нобелівська премія з хімії була присуджена в 1901 році Якобу Вант-Гоффу з Нідерландів – «На знак визнання величезної важливості відкриття законів хімічної динаміки та осмотичного тиску в розчинах»

Номер слайду 4

Щонайменше 25 лауреатів отримали Нобелівську премію за свій внесок в галузь органічної хімії - це більше, ніж в будь-який інший хімічний розділ. Двом лауреатам - німцям їхній уряд не дозволив прийняти премію. Пізніше вони отримали медалі та дипломи, але не гроші. Ріхард Кун (1838) Адольф Бутенандт (1939)Австро-німецький хімік, лауреат Нобелівської премії зхімії 1938 року «За його роботу з вивчення каротиноїдів і вітамінів». Німецький біохімік та член Націоннасоціалістичноїробітничої партії Німеччини. Йому було присуджено «за роботи з статевих гормонів» Нобелівську премію з хімії в 1939 році спільно з швейцарським хіміком Леопольдом Ружикою, якому було присуджено премію «за роботи з поліметеленів і вищих терпенів».

Номер слайду 5

Нобелівські лауреати. Ла́йнус Карл По́лінг — американський квантовий хімік і біохімік, також відомий своїми дослідженнями в кристалографії, молекулярній біології та медицині.«За дослідження природи хімічного зв'язку і її застосування для визначення структури сполук»Леопольд Ружичка (1939 р.)Швейцарський хімік-органік, лауреат Нобелівської премії з хімії «за роботи з поліметиленів і вищих терпенів».

Номер слайду 6

Єдиним хіміком, хто отримав дві Нобелівські премії з хімії (в 1958 та 1980 роках) був Фредерік Сенгер.«За їхній внесок щодо визначення послідовності основ у нуклеїнових кислотах»

Номер слайду 7

Жінки лауреати Нобелівської премії 1911 р. Марі́я Склодо́вська-Кюрі́ — польська та французька вчена в галузі фізики та хімії, педагог, громадська діячка. У грудні 1903 року Кюрі і Анрі Беккерель розділили Нобелівську премію з фізики за їх роботу з радіоактивністю. У грудні 1911 року Кюрі одержала Нобелівську премію з хімії «За видатні заслуги в розвитку хімії: відкриття елементів радію і полонія, виділення радію і вивчення природи та сполук цього чудового елементу»Так вона стала першою людиною, яка одержала дві Нобелівські премії. Більш детально: http://younglibzp.com.ua/mariya-sklodovska-kyuri-do-150-richchya-vid-dnya-narodzhennya-francuzkogo-fizika-ta-ximika-laureata-nobelivskix-premij/ © Запорізька обласна бібліотека для юнацтва1911 рік

Номер слайду 8

Жінки лауреати Нобелівської премії 1935 р.Ірен Жоліо-Кюрі Народилася в Парижі. Вона була старшою з двох дочок П'єра Кюрі й Марії (Склодовської) Кюрі. Марі Кюрі вперше отримала радій, коли Ірен було всього рік. 1935 року Ірен Жоліо-Кюрі та Фредеріку Жоліо було присуджено Нобелівську премію з хімії «за виконаний синтез нових радіоактивних елементів».

Номер слайду 9

Жінки лауреати Нобелівської премії 1964 р. Дороті Мері Кроуфут Годжкін Британська біохімікиня, розробниця рентгеноструктурного аналізу білків, учасниця встановлення структур пеніциліну та вітаміну B12. В 1964 році отримала Нобелівську премію з хімії «За визначення за допомогою рентгенівських променів структур біологічно активних речовин»

Номер слайду 10

Жінки лауреати Нобелівської премії 2009 р. Ада ЙонатІзраїльський вчений-кристалограф, лауреат Нобелівської премії з хімії за 2009 рік спільно з Венкатраману Рамакрішнаном і Томасом Стейц з формулюванням «за дослідження структури і функцій рибосоми». Венкатраман Рамакрішнан Американський та англійський біохімік індійського походження. Томас Стейц Американський вчений-кристалограф

Номер слайду 11

Жінки лауреати Нобелівської премії 2018 р. Френсіс Гамільтон Арнольд Американська науковиця у сфері біохімії та інженерії, лауреатка Нобелівської премії з хімії 2018 року «За керовану еволюцію ферментів». Винахідниця методів молекулярної керованої еволюції, ферментів, активних у водно-органічних сумішах, і білка, що синтезує силіційорганічні сполуки в бактеріях. Професорка Каліфорнійського технологічного інституту. Співзасновниця компаній Gevo з виробництва біопалива і Provivi в галузі захисту рослин. Член усіх трьох Національних академій США: наук, інженерії та медицини, член Американської академії мистецтв і наук. Нагороджена Технологічною премією тисячоліття, Національною медаллю технологій та інновацій США, премією Дрейпера, медаллю Гарвана-Оліна. Обрана до Національної зали слави винахідників США. Френсіс Арнольд входить до комісії, що обирає лауреатів премії королеви Єлизавети за інженерні досягнення.

Номер слайду 12

Жінки лауреати Нобелівської премії 2020 р. Емманюель Шарпантьє Французька науковиця мікробіологиня, лауреатка Нобелівської премії з хімії «За розвиток методу редагування генома» (2020). Професорка і директорка Інституту інфекційної біології Товариства Макса Планка. В 2012 році Шарпантьє і Дженніфер Дудна першими запропонували використання механізму CRISPR/Cas9 для запрограмованого редагування генів, що розцінюється як одне з найзначніших відкриттів в історії біології. Навчалася в Університеті П'єра і Марії Кюрі. В 1995 році здобула ступінь доктора філософії в Інституті Пастера. Працювала в США, Австрії, Швеції. З 2013 року працює в Німеччині. З 2015 року директорка департаменту регулювання інфекційної біології Інституту інфекційної біології Товариства Макса Планка. Дослідниця CRISPR Cas9.

Номер слайду 13

Жінки лауреати Нобелівської премії 2020 р. Дже́нніфер Да́удна Американська біохімікиня, лауреатка Нобелівської премії з хімії 2020 року (з Емманюель Шарпантьє) за розвиток методу редагування генома. Працює у структурній біології та біохімії. В 1985 році здобула ступінь бакалавра. В 1989 році присуджено ступінь доктора філософії в Гарвардському університеті. З 2002 року працює в Каліфорнійському університеті в Берклі. Здобула популярність як дослідник РНК-інтерференції та CRISPR. Дослідження Cas9 проводила разом з Емманюель Шарпантьє.

Номер слайду 14

Рейтинг країн відповідно до кількості їхніх Нобелівських лауреатів з хімії. У випадку, коли вказувалася приналежність лауреата до двох країн одночасно, кожній з цих країн надається півбала. Країна. Кількість лауреатів США71 Німеччина28 Велика Британія27,5 Франція10 Японія7 Швейцарія6 Швеція4 Канада3,5 Ізраїль4 Нідерланди4 Аргентина1 Бельгія1 Данія1 Фінляндія1 Італія1 Нова Зеландія1 Норвегія1 Австрія1 СРСР1 Чехословаччина1 Угорщина1 Єгипет0,5 Австралія0,5 Джерело

pptx
Пов’язані теми
Хімія, Матеріали до уроків
Додано
12 січня 2022
Переглядів
1332
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку