Презентаці до уроку "Василь Стус. Поезія духовного опору"

Про матеріал
Презентація до уроку з вивчення поезії духовного опору Василя Стуса в 11 класі.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Василь Стус. Поезія духовного опору. Світ – наді мною й піді мною,А я – під світом і над ним..

Номер слайду 2

Михайлина Коцюбинська свідчить: «… близькість Стуса і Шевченка зумовлено не тільки подібністю їх доль, а й шевченковим духом у творчості Стуса. Творчість Стуса не можна уявити собі поза шевченковою стихією. Це голос духу, грунт, на якому стояв».

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Живий голос Василя Стуса

Номер слайду 5

Філософія В. Стуса. Жити — то не є долання меж, а навикання і самособоюнаповнення. В. Стус. Світ – наді мною й піді мною,А я – під світом і над ним.. В . Стус

Номер слайду 6

Філософія В. Стуса. Екзистенціоналізм. Стоїцизм. Екзистенціалі́зм або філософія існування (фр. existentialisme від лат. exsistentia — існування) — напрям у філософії XX століття, що позиціонує і досліджує людину як унікальну духовну істоту, що здатна до вибору власної долі. Основним проявом екзистенції є свобода, яка визначається як відповідальність за результат свого вибору. Стоїцизм — одна з головних течій елліністичної і римської філософії, заснована в кінці IV ст. до н. е. Найважливішим у житті для прихильників стоїцизму було вміння закласти міцну і розумну основу свого морального життя. Для цього слід вчитися долати пристрасті, загартовувати силу духу, йти за покликом долі.

Номер слайду 7

Пам’яті Алли ГорськоїЯрій, душе. Ярій, а не ридай. У білій стужі сонце України. А ти шукай — червону тінь калинина чорних водах — тінь її шукай,де горстка нас. Малесенька щопталише для молитов і сподівання. Усім нам смерть судилася зарання,бо калинова кров — така ж крута,вона така ж терпка, як в наших жилах. У сивій завірюсі голосіньці грона болю, що падуть в глибінь,безсмертною бідою окошились.

Номер слайду 8

Аналіз поезіїЯріти - випромінювати яскраве світло або виділятися білизною, яскравими барвами. Шопта - це група людей, які мають однакові інтереси, мають спільну ціль і думку.1. Історія написання твору.2. Словникова робота.3. Вид лірики: громадянська.4. Жанр лірики: епітафія.5. Тема: оптимістичні сподівання, що смерть людини заради правої справи є героїчною.6. Ідея: прославлення безсмертя людини-борця.

Номер слайду 9

Аналіз поезіїРемінісценція - невиразний спогад, відгомін якоїсь події або враження.7. Художні засоби твору: Епітети: біла стужа, сива завірюха.. Метафори: яріє, ридає душа, грона болю падуть.. Літота: жменька нас, маленька шопта. Символічні образи: душа, Україна, калина.. P. S. Ремінісценції. Картина В. Зарецького «Світла душа».

Номер слайду 10

«На колимськім морозі калина…»

Номер слайду 11

«Господи, гніву пречистого..»Господи, гніву пречистогоблагаю — не май за зле. Де не стоятиму — вистою. Спасибі за те, що малелюдське життя, хоч надієюдовжу його в віки. Думою тугу розвіюю,щоб був я завжди такий,яким мене мати вродилаі благословила в світи.І добре, що не зуміламене від біди вберегти.

Номер слайду 12

«Як добре те, що смерті не боюсь я..»Як добре те, що смерті не боюсь яі не питаю, чи тяжкий мій хрест. Що вам, богове, низько не клонюсяв передчутті недовідомих верств. Що жив-любив і не набрався скверни,ненависті, прокльону, каяття. Народе мій, до тебе я ще верну,і в смерті обернуся до життясвоїм стражденним і незлим обличчям,як син, тобі доземно поклонюсьі чесно гляну в чесні твої вічі,і чесними сльозами обіллюсь. Так хочеться пожити хоч годинку,коли моя розів'ється біда. Хай прийдуть в гості Леся Українка,Франко, Шевченко і Сковорода. Та вже! Мовчи! Заблуканий у пущі,уже не ремствуй, позирай у глиб,у суще, що розпукнеться в грядущеі ружею заквітне коло шиб.

Номер слайду 13

Висновки. Яким є ліричний герой поезій Василя Стуса?

Номер слайду 14

«Жертва» , сестри Тельнюк

Номер слайду 15

Підсумки уроку. Прокоментуйте слова І. Драча про В. Стуса; «Він мав неймо­вірно гострий профіль, який згодиться і для карбівень нашого часу. А такі профілі мають великий вплив на добу, хоч вона не завжди про це підозрює».

Номер слайду 16

Вахтанг Кіпіані «Справа В. Стуса», 2019, вид-во Vivat

pptx
До підручника
Українська література (рівень стандарту, академічний) 11 клас (Авраменко О.М., Пахаренко В.І., Мовчан Р.В.)
Додано
11 березня 2023
Переглядів
704
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку