Презентація - Де і як застосовують штучні радіоактивні ізотопи

Про матеріал
Презентація - "Де і як застосовують штучні радіоактивні ізотопи". Розділ 4. Атомне ядро. Ядерна енергетика. Фізика, 9 клас, Бар'яхтар В.Г., Довгий С.О., Божинова Ф.Я., Кирюхіна О.О. (за редакцією Баряхтара В.Г., Довгого С.О.) (Видавництво: Ранок)
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Де і як застосовують штучні радіоактивні ізотопи

Номер слайду 2

ВступІзотопи — це різновиди атомів хімічних елементів, ядра яких містять однакову кількість протонів і неоднакове число нейтронів. Усі елементи періодичної системи елементів мають ізотопи - стабільні чи радіоактивні, природні чи одержані штучно. Ученим відомий ізотопний склад усіх природних елементів. Радіоактивні ізотопи широко застосовуються в різних галузях науки, техніки і виробництва. За своїми хімічними властивостями радіоактивний ізотоп нічим не відрізняється від основного ізотопа хімічного елемента. Тому, спостерігаючи за рухом ізотопів, можемо точно дослідити, як поводить себе хімічний елемент у різних процесах.

Номер слайду 3

Метод «мічених» атомів. Метод «мічених» атомів – це використання стабільних і радіоактивних ізотопів в якості індикаторів для вивчення розподілу і шляхів переміщення речовини в різноманітних системах.

Номер слайду 4

Де і як застосовують. У біології – дослідження процесів біосинтезу, обміну речовин, вивчення структури і функцій складних біологічних молекул. В екології – визначення причин і масштабу забруднення, дослідження глобальних шляхів перенесення, накопичення і динаміки розпаду забруднюючих речовин у воді, повітрі та ґрунтах, дослідження причин виникнення парникового ефекту. У промисловості – визначення витрат матеріалів, швидкості і тривалості протікання технологічних процесів, дослідження процесів дифузії, сорбції, фазових перетворень, розділення сумішей, вивчення процесів змішування, визначення однорідності сумішей, часу змішування і характеристик змішувачів, дослідження корозії, зносу, процесів мастил.

Номер слайду 5

Широко застосовують радіоактивні ізотопи і в сільському господарстві. За допомогою мічених атомів вивчають кругообіг кальцію і фосфору в природі з метою поліпшення умов використання штучних добрив. Додаючи до пилку рослин радіоактивний фосфор, вивчають процес їхнього опилення. Ізотопи дають змогу простежити міграцію шкідників. За допомогою радіоактивних препаратів можна діагностувати хвороби. Наприклад, за допомогою радіоактивного йоду досліджують функцію щитовидної залози, за допомогою радіофосфору вивчають процес і місце утворення пухлин у мозку. Хвора людина приймає препарат, який концентрується у клітинах пухлин, а їхнє розміщення легко визначити за допомогою реєструючого пристрою.

Номер слайду 6

Джерела інформаціїhttps://probapera.org/publication/13/55642/de-i-yak-zastosovuyut-shtuchni-radioaktyvni-izotopy.htmlhttps://subject.com.ua/textbook/physics/9klas_1/https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%86%D0%B7%D0%BE%D1%82%D0%BE%D0%BF%D0%B8

pptx
Додав(-ла)
Сірко Віктор
Пов’язані теми
Фізика, 9 клас, Презентації
До підручника
Фізика 9 клас (Бар'яхтар В.Г., Довгий С.О., Божинова Ф.Я., Кирюхіна О.О. (за редакцією Баряхтара В.Г., Довгого С.О.))
До уроку
Розділ 4. Атомне ядро. Ядерна енергетика
Додано
8 травня 2023
Переглядів
3383
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку