Презентація - Інформаційно-просвітницька година на тему: "Всесвітній день боротьби з інсультом"

Про матеріал
В інформаційно-просвітницькій годині на тему: "Всесвітній день боротьби з інсультом" розглядаються наступні питання: 1. Інсульт причини виникнення. 2. Види інсульту. 3. Профілактика інсульту. 3. Головні прояви інсульту. 4. Як допомогти потерпілому до приїзду лікаря?
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Підготував: майстер в/н. Зелінський В.І. Заводське - 2021«Всесвітній день боротьби з інсультом» Державний навчальний заклад «Чортківське вище професійне училище»Інформаційно-просвітницька годинана тему:

Номер слайду 2

План:1. Інсульт причини виникнення.2. Види інсульту.3. Профілактика інсульту.3. Головні прояви інсульту.4. Як допомогти потерпілому до приїзду лікаря?5. Інсульт.

Номер слайду 3

1. Інсульт причини виникнення.Інсульт — це гостре порушення мозкового кровообігу, внаслідок якого виникає пошкодження частини головного мозку. Причиною інсульту є раптове порушення кровообігу у частині мозку через закупорку чи розрив судини. Найчастіше інсульт виникає при артеріальній гіпертензії, атеросклерозі, аневризмах судин мозку, васкулітах, захворюваннях серця тощо. Спричинюють інсульти порушення кровообігу, коагуляційних властивостей крові, зміни реактивності судин, спазмом, дистонія судин, коливання артеріального тиску, психотравмою, фізичне навантаження тощо.

Номер слайду 4

2. Види інсульту.Інсульт буває двох основних видів:ішемічний;геморагічний. Найчастіше буває ішемічний (понад 80% випадків). Він починається через звуження й затикання судин головного мозку. Порушенню кровообігу сприяють згустки крові й чужорідні тіла (в тому числі бульбашки повітря від ін’єкцій), що потрапили у кровотік. Нестача кисню викликає загибель клітин мозку. Хоча такий інсульт розвивається досить повільно.

Номер слайду 5

Геморагічний інсульт, а також субарахноїдальний крововилив, супроводжується виходом крові судинного річища. Крововилив може викликатися розривом судини або витонченням його стінки. Інсульт за геморагічним типом завжди розвивається дуже швидко, за лічені хвилини. Виникає різкий біль в голові, порівнянний з ударом кинджала. Хворий втрачає свідомість, може початися блювота. У тканині мозку утворюється гематома, яка здавлює найближчі відділи. Велика гематома часто вимагає видалення хірургічним шляхом.2. Види інсульту.

Номер слайду 6

3. Профілактика інсульту.1. Перевіряйте рівень холестерину. Контролювати цей показник важливо не рідше, ніж 1 раз на 5 років. Якщо у вас високий рівень холестерину, зміна способу життя та консультація з лікарем допоможе зменшити ризик інсульту. 2. Контролюйте артеріальний тиск. Деколи важко розпізнати симптоми гіпертонії. Поговоріть з вашим лікарем про те, як часто вам потрібно перевіряти тиск. Ви можете це робити вдома, у лікаря, а також в деяких аптеках. 

Номер слайду 7

3. Лікуйте діабет. Якщо лікар вважає, що у вас є симптоми діабету, пройдіть обстеження. Регулярно перевіряйте рівень цукру в крові.4. Лікуйте серцеві захворювання. Вчасно обстежуйтеся та дотримуйтеся призначеного лікування.5. Обирайте здорову їжу. Щоденний  раціон обов’язково має містити  свіжі овочі та фрукти. Вживайте їжу з низьким вмістом насичених жирів, трансжирів і холестерину. Важливо також обмежити споживання солі, що допоможе знизити артеріальний тиск. 3. Профілактика інсульту.

Номер слайду 8

6. Будьте фізично активними. Це допоможе зберегти здорову вагу та знизити рівень холестерину. Щотижня займайтеся швидкою ходьбою, 30-40 хв. аеробних вправ — найкращий спосіб підтримати форму та здоров’я. Проте, якщо ви маєте протипокази до якихось видів фізичних навантажень, проконсультуйтеся з лікарем, який підкаже вправи, що вам підійдуть. 7. Відмовтесь від куріння, алкоголю. Надмірне споживання алкоголю може підвищити кров’яний тиск. 3. Профілактика інсульту.

Номер слайду 9

3. Профілактика інсульту. Переглянемо відеоролик “Профілактика інсульту”.

Номер слайду 10

4. Головні прояви інсульту. Переглянемо відеоролик “Як розпізнати інсульт”.

Номер слайду 11

5. Як допомогти потерпілому до приїзду лікаря?Покладіть постраждалого на високу подушку. Потрібно зробити холодний компрес на потилицю, а до ніг покласти зігріваючу грілку. Відкрийте вікно, щоб провітрити. Постарайтеся акуратно зняти одяг, який сковує, розстебніть верхні гудзики комірця сорочки. Якщо є можливість – виміряйте тиск. Знайте, різко не можна знижувати тиск – можна лише на 15 – 20% від того, що було спочатку. У потерпілого може виникнути блювота – переверніть його набік, щоб він не задихнувся блювотними масами.І ні в якому разі не давайте хворому спазмолітики. Переглянемо відеоролик “Перша допомога при інсульті”.

Номер слайду 12

6. Інсульт.Інсульт, конвульсії безодні Реально втрачена межа Параліч руху і параліч мозку І ти уже в невідомих руках. Немає страху, втягнуті всі суті і Всесвіту включається експрес Ховаються ворожі прорахунки І десь поділась смерть. На зло тобі, відкрила я блакиті очіМоя живучість, це тобі на зло!!! А Янгол не стушив ще світло Мої свічки іще палахкотять. Надії, мрії всі круговороти Летіли рими скорохід Рука хотіла щось тоді писати Але рядки не знали такт.. Свобода дій, свобода думки Хоч із якої, всеодно,! початок всіх ритмічних вдихів І я крокую знов... Годинник цокав, зводив з майбуттям рахунки, Але ж він, просто механізм. Плискас Нина

Номер слайду 13

Дякую за увагу!

pptx
Додано
15 листопада 2021
Переглядів
614
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку