Презентація - супровід до лабораторної роботи на тему :"Гігієна водопостачання і напування с-г. тварин"

Про матеріал
Для визначення основних фізичних властивостей води було відібрано декілька проб, при відбиранні яких дотримувались спеціальних правил. Для аналізу було взято 1-2л. води в скляний стерильний посуд з притертою металевою кришкою. Проби відбирали з шахтних колодязів вранці до забору води і ввечері пізно після розбору води. Із річок,ставків,озер та інших природніх джерел проби брали з глибини 0,5 – 1м. на віддалі від надбережжя 1-2м. При централізованому та децентралізованому водопостачанні проби відбирали з проточних кранів попередньо профламбувавши отвір через який вода потрапляє до споживача протягом 1хв. та підождавши протягом 10-15хв. поки вода стече. Відібрані проби досліджували на наявність запаху,смаку,кольору,прозорості та вміст pH,ступінь очищення води приладом TDS (ТДС) метром,відповідно до вимог основних інструкцій лабораторних досліджень.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Гігієна водопостачання і напування с-г. тварин Лабораторна робота

Номер слайду 2

Вода – цілюще джерело Проблема якісного водо забезпечення є актуальною, особливо в наш час, оскільки здебільшого використовують воду сумнівної якості. Саме тому ми і вирішили дослідити якість питної води. Основна проблема дослідження: оцінювання стану водного середовища району проживання, пропонування заходів для його оптимізації.

Номер слайду 3

Мета лабораторної роботи: Ознайомитись з методами визначення фізичних властивостей води; дослідити санітарно - гігієнічний стан відібраних зразків; дати екологічну оцінку питної води даних проб . формувати знання про вплив якісної питної води на здоров'я тварин та людей;

Номер слайду 4

Завдання проекту: Визначити вади води. Провести дослідження, які дозволяють визначити фізичні властивості води (запах,смак,колір,прозорість,визначення осаду). Визначити стан води яка використовується для пиття. Запропонувати заходи для поліпшення стану питної води.

Номер слайду 5

Предмет дослідження – стан внутрішніх вод і якість питної води яку вживаємо своєї місцевості Об’єкт дослідження –зразки відібраних проб води. Методи дослідження – органолептичний,лабораторний, описовий.

Номер слайду 6

Лабораторне дослідження води(зразок проведення)

Номер слайду 7

Визначення осаду води Якщо у спокійному стані протягом години утворюється осад,то його описують,використовуючи терміни: осад незначний,значний,помітний,великий(можна зазначити товщину шару в мм.) Осад може бути кристалічним,аморфним,пластівцеподібним,мулистим,піщаним і т.д.

Номер слайду 8

Шкала оцінки природних запахів води А Б Г Д З П Р С Т Н Ароматний Болотній Гнильний Деревний Землистий Плісеневий Рибний Сірководневий Трав'янистий Непевний Огірковий,квітковий Мул,трав’янистий Фекальний запах стічних вод Запах мокрот кори і деревини Запах свіжовиораної землі Запах застояної води Затхлий,застояної води Запах тухлих яєць Запах скошеної трави,сіна Запах невідомого походження,який не підходить під попередні визначення.

Номер слайду 9

Шкала оцінки запаху води згідно ДСТУ «Вода питна» Інтенсивність запаху Характер виникнення запаху Інтенсивність запаху бали Немає Запах не виявляється 0 Дуже слабкий Запах не відчувається при вживанні,але виявляється при лабораторному дослідженні 1 Слабкий Запах виявляє споживач якщо на це звернути його увагу 2 Помітний Запах легко виявляється і визиває погані відгуки 3 Відчутний Запах звертає на себе увагу і заставляє утриматися від пиття 4 Дуже відчутний Запах настільки відчутний,що робить воду непридатною до пиття. 5

Номер слайду 10

Оцінка колірності води за допомогою методу якісної проби.(платиново-кобальтова шкала) Забарвлення при розгляді Колірність,градус̊̊ збоку Зверху в низ Немає Немає Немає Ледь помітне при порівнянні з дистильованою водою Ледь помітне блідо-жовтувате Ледь помітне блідо-жовтувате Дуже блідо-жовтувате Блідо-жовтувате Жовте Немає Ледь помітне слабко – жовтувате Дуже слабко – жовтувате Слабко жовтувате Жовтувате Світло жовтувате Жовте Інтенсивно жовте Інтенсивно жовте Менше 10̊ 10̊ 20̊ 30̊ 40̊ 80̊ 150̊ 300̊ 500̊

Номер слайду 11

Визначення прозорості води Визначають висотою стовпчика води в сантиметрах,через який ще можна читати текст,надрукований шрифтом №1(шрифт Снелла) Доброякісна вода повинна мати прозорість вище 30см. З урахуванням інших показників допускається до вживання тваринам вода з прозорістю 10-30 см. З відкритих вододжерел.

Номер слайду 12

Норми показників водиTDS метр: Від 0-50 ідеальна питна вода зворотного осмосу,мікрофільтрації,дистиляції. Від 51-170 приємлива вода для пиття після вугільної очистки( фільтрації) Від 171-300 органічно приємлива вода з водопроводу Від 301-400 жорстка вода із водойомів,джерел Від 401-500 приємливо допустима питна вода 501+ небезпечна для життя.

Номер слайду 13

Визначення pH води Лакмусовий індикаторний папір: 1 - 3 вказує на дуже кисле средовище 4 - 6 вказує на кисле средовище 7 - вказує на нейтральне середовище 8 - 11 вказує на лужне средовище 12 - 14 вказує на дуже високий рівень лугів.

Номер слайду 14

Рекомендації: насадження дерев, кущів, квітів і догляд за ними; підтримка чистоти у своєму будинку, у своєму під’їзді, своєму класі, у школі,коледжі,університеті; проведення конкурсу малюнка й плаката, присвяченого захисту природи; організація виставки матеріалів періодичної преси, що висвітлюють екологічні проблеми, проведення фотовиставки, присвяченої природі рідного краю.

Номер слайду 15

22 березня Всесвітній день води

ppt
Додано
29 вересня 2022
Переглядів
211
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку