Презентація №1 до доповіді "Використання лінгвістичних ігор на уроках української мови"

Про матеріал

«Фонетичний бар`єр»

Завдання – пояснити значення прислів`їв та приказок, заповнити пропуски префіксами з- або с-, виконати фонетичний розбір виділених слів.

Робота з таблицею

(У таблиці заповнена лише друга колонка)

Завдання – визначити за прикладами (поява на дошці третьої колонки) та назвати мовознавчі поняття, які мають бути в першій колонці.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Використання лінгвістичних ігор на уроках української мови

Номер слайду 2

«Фонетичний бар`єр»Завдання – пояснити значення прислів`їв та приказок, заповнити пропуски префіксами з- або с-, виконати фонетичний розбір виділених слів. Робота з таблицею(У таблиці заповнена лише друга колонка)Завдання – визначити за прикладами (поява на дошці третьої колонки) та назвати мовознавчі поняття, які мають бути в першій колонці.

Номер слайду 3

Лінгвістична гра «Зайвина»Учням пропонують серед фразеологізмів-синонімів, що подані на картках, знайти й вилучити зайві. Лінгвістична гра «Дуель»Викладач називає фразеологізми, почергово адресуючи їх групам, їхнє завдання – дібрати до них антоніми.

Номер слайду 4

Лінгвістична гра «Сейф мовних знань»Учні одержують картки з п`ятнадцятьма надрукованими словами, що поділяються на п`ять груп. Завдання – записати у вигляді коду цифри, що супроводжують запозичені слова, у яких уживається літера и. Лінгвістична гра «Мовний аукціон»Завдання – протягом 2-3 хвилин учні мають дібрати якомога більше слів іншомовного походження, написання яких регулюється такими правилами…

Номер слайду 5

Лінгвістична гра «Правописна подорож»Користуючись атласами, учні мають побудувати маршрут мандрівки, спираючись на одне з правописних правил.І група – правило написання географічних назв із подвоєнням приголосних. Львів…ІІ група – правило написання географічних назв із літерою и. Львів…ІІІ група - правило написання географічних назв із літерою і. Львів… 

Номер слайду 6

Гра «Хто більше?»Завдання – згадати й назвати відомих письменників, учених, композиторів, художників у прізвищах яких відбувається подвоєння/ подовження приголосних. Лінгвістична гра «Рекламний ролик»Завдання – підготувати текст реклами, за допомогою якого ви змогли б переконати учнів нашого ліцею в тому, що їм необхідно вивчити про складне речення.

Номер слайду 7

Інформаційна хвилинка «Цікаво знати…»(демонстрування на мультимедійній дошці) Лінгвістична гра «Правописна селекція»Викладач дає представникам груп по 5 карток, на кожній з яких надруковано по 10 іменників. Завдання учнів полягає в тому, щоб найшвидше знайти картку, на якій містяться іменники, передані без орфографічних помилок.

Номер слайду 8

Гра «Морфологічний бар`єр»Прочитайте текст. Випишіть 2-3 іменники, виконайте їх морфологічний розбір. Лінгвістична гра «Синтаксичний дистих» (робота в парах)Завдання – скласти синтаксичні дистихи з означено-особових речень. Придумавши речення, учень передає його сусідові, а той у свою чергу має скласти речення, яке римувалося б із попереднім. Наприклад: Лежу і книгу читаю. Відразу про все забуваю. Сторінку за сторінкою гортаю. До ранку книгу дочитаю.

Номер слайду 9

Лінгвістичний експеримент. Спробуйте визначити морфологічні ознаки поданих числівників. Зробіть висновки зі своїх спостережень. Гра «Фразеологічний бар`єр» (робота в групах)Завдання – поставте числівники в потрібній формі та поясніть значення фразеологізмів. (Вісім диво)

Номер слайду 10

Лінгвістична гра «Літературний редактор»Відредагуйте речення, у яких я зробила помилки. Визначте синтаксичну роль числівників. Лінгвістична гра «Реконструктор»Завдання – подані речення перетворити на складні речення.

Номер слайду 11

Лінгвістична гра «Пунктуаційна тотожність»Команди одержують дві картки, на одній з яких подано речення з цитатами без розділових знаків, на другій – розділові знаки до них. Завдання – провести ототожнення між реченнями й пунктуаційними схемами, розставити розділові знаки. Лінгвістична гра «Трансформації»Учні одержують картки, на яких подано речення, кожне з яких треба перетворити на інше відповідно до сформульованого завдання.

pptx
Додано
11 грудня 2018
Переглядів
957
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку