Презентація №3 до доповіді "Використання лінгвістичних ігор на уроках української мови"

Про матеріал

Лінгвістична гра «Стилістичний бар`єр»

Завдання – стилістично нейтральні речення перетворити на стилістично забарвлені.

Лінгвістична гра «Резюме»

Завдання – прочитати текст, визначити його стиль і тип мовлення. Сформулювати головну думку тексту (одне-три речення), написати резюме.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Використання лінгвістичних ігор на уроках української мови

Номер слайду 2

Лінгвістична гра «Асиндетон»Учні одержують на картках вислови відомих людей у вигляді складносурядних речень, у яких пропущено сполучники ( в перекладі з давньогрецької мови «асиндетон» - безсполучниковість.)Завдання – правильно і швидко відновити пропущені сполучники.

Номер слайду 3

Гра «Лінгвістичний тренажер»Перш ніж ми перейдемо до тренувальних вправ, повторімо основні відомості із синтаксису. Викладач пропонує учням запитання, на які вони мають відповідати. Відповідь на запитання дає той з гравців команди, який її знає, або той, на якого вказує викладач. Якщо учасники відповідають неправильно або не мають відповіді, цим можуть скористатися суперники. Відповіді на запитання дають одразу. Лінгвістична гра»Мовний ланцюг»Завдання – утворити речення за поданими схемами.

Номер слайду 4

Лінгвістична гра «Інверсія»Учні одержують картку з надрукованим реченням, у якому порушено нормативний порядок розташування членів речення. Завдання – відновити первісний вигляд речення, виконати його синтаксичний розбір. Гра «Лінгвістичне лото»Учні одержують велику картку, поділену на чотири частини, і 6 маленьких карток з реченнями. Завдання – розставити розділові знаки в реченнях, розкласти малі картки на великій.

Номер слайду 5

Лінгвістична гра «Стилістичний бар`єр»Завдання – стилістично нейтральні речення перетворити на стилістично забарвлені. Лінгвістична гра «Резюме»Завдання – прочитати текст, визначити його стиль і тип мовлення. Сформулювати головну думку тексту (одне-три речення), написати резюме.

Номер слайду 6

Розминка «Запитання зі скриньки»Капітани команд по черзі витягують запитання й дають відповіді. Лінгвістична вікторина. Викладач ставить гравцям команди по 10запитань. Кожна правильна відповідь – 1 бал.

Номер слайду 7

«Латка на фразеологізм»Гравці отримують аркуші з надрукованими прислів`ями та приказками, у яких пропущено певні компоненти, а на їхньому місці поставлено три крапки. На цьому ж аркуші подано латки. Завдання учням – за допомогою «латок» заповнити пропуски. «На гостини в різні країни»Завдання – утворити іменники на позначення назв жителів поданих країн. Наприклад: Україна – українець, українка.

Номер слайду 8

Лінгвістична гра «Вкраплення»Завдання – якомога швидше ліквідувати чужомовні вкраплення. Лінгвістична гра «Кліше»Завдання – скласти якомога більше речень, які відповідали б поданим схемам.

Номер слайду 9

Лінгвістична гра «Знак рівності»Учні одержують картки із запозиченими і власне українськими словами, які запропоновані нині до вжитку як їхні абсолютні синоніми. Завдання – встановити відповідність між картками цих двох груп, образно кажучи – поставити між ними знак рівності. Лінгвістична гра «Камінь спотикання»Учням роздають картки з надрукованими реченнями. У кожному з них виділено курсивом по одному слову, значення якого треба буде з`язувати.

Номер слайду 10

Лінгвістична гра «Тезаурус»Учні отримують картку з переліком слів і словосполучень, які асоціюються з певною темою. Однорідні додатки, двокрапка, прикладка, синтаксис, дужки, вставне слово, кома, відокремлена обставина, непоширене звертання, порівняльний зворот, тире, однорідні присудки, відокремлене означення, вставні конструкції. Запитання. З якою темою асоціюються подані слова і словосполучення?Відповідь. Просте ускладнене речення.

Номер слайду 11

Лінгвістична гра «Мовне протиборство»У цьому конкурсі між собою змагаються капітани команд, завдання яких полягає в почерговому називанні незмінюваних іменників іншомовного походження. Перемогу здобуде той капітан, який зможе дібрати більше прикладів. Лінгвістична гра «Пастка»Учасники гри одержують аркуші з текстом, у якому допущено помилки. Завдання – знайти помилку в написанні слів разом, окремо і через дефіс.

Номер слайду 12

Лінгвістична гра «Нескінченність»Учням пропонують початок складного речення, яке вони мають доповнити за допомогою рівноправних підрядних частин, щоб утворилося зв`язне висловлювання. Перемогу здобуде команда, висловлювання якої буде більш цікавим, оригінальним, дотепним. Лінгвістична гра «Текстуальний шарварок»Учні одержують надрукований текст, у якому переставлено місцями речення. Завдання – відновити текст в первісному вигляді.

pptx
Додано
11 грудня 2018
Переглядів
906
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку