Презентація " 14 жовтня — свято Покрови, День українського козацтва і День захисника України."

Про матеріал

Презентація до свята допоможе педагогічним працівникам доступно та цікаво подати матеріал, та використати її у виховній роботі.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

КЗ « Дашівська станція юних техніків” 14 жовтня — свято Покрови, День українського козацтва і День захисника України. Підготувала керівник технічних гуртків: Копняк Катерина Олександрівна. Дашів 2018

Номер слайду 2

Мета: виховувати повагу до українських захисників , історичного минулого своєї держави, любові до традицій та звичаїв українського народу,формувати почуття патріотизму, національної свідомості та гордості за свою Батьківщину.

Номер слайду 3

Нехай ніхто не половинить, твоїх земель не розтина,Бо ти єдина, Україно, бо ти на всіх у нас одна. Одна від Заходу й до Сходу, володарка земель і вод –Ніхто не ділить хай народу, бо не поділиться народ. Нехай ніхто не половинить, твоїх земель не розтина,Бо ти єдина, Україно, бо ти на світі в нас одна.

Номер слайду 4

14 жовтня — свято Покрови, День українського козацтва і День захисника України. 14 жовтня українці святкують одразу три свята. Перше – Свято Покрови Божої Матері, друге – День українського козацтва, третє свято, дуже молоде – День захисника України. Цікаво, що козаки настільки глибоко й щиро шанували образ Покрови Божої Матері, вірили у її силу й урочисто святкували цей день, що у народі закріпилася й друга назва свята – Козацька Покрова.

Номер слайду 5

Українське козацтво надзвичайно цікаве та важливе явище в історії як країни так і світу. Однак козаки були не просто вояками, адже поряд силою, мужністю, розумом, хитрістю, вони  шанували та берегли рідну культуру, традиції та звичаї.

Номер слайду 6

Вважають, що слово «козак» походить від слова «коза». Козаки були спритні, як кози, вдягалися в козячі кожухи. А ще кажуть, що слово «козак» походить від слова «коса». За іншою версією слово козак означає – вільна людина. Козаки були дуже відважними і не боялись смерті тому на голові залишали лише чуба – який попереджував ворога, що козак не боїться загинути в бою…

Номер слайду 7

Козаки об’єднувалися в курені ( загони), кожен курінь обирав собі отамана (ватажка). Запорожці суворо дотримувалися дисципліни, і були вправними мореплавцями. Створили свій флот, що складався з легких і швидких човників (чайок) .  На островах, що лежали посеред бистрої Дніпрової води, вони заснували Запорозьку Січ.

Номер слайду 8

Січ – це дерев’яний замок який оточував глибокий рів і височезний вал, з дозорними баштами і бійницями для гармат, дерев’яний частокіл – все це говорило про те, що тут живуть лицарі.

Номер слайду 9

Пресвята богородиця – заступниця українського козацтва. Козацтво України вважало своєю покровителькою і заступницею Покрову пресвятої Богородиці. Тому на Запоріжжі була збудована церква Святої Покрови.

Номер слайду 10

І куди б не заносила доля козаків, завжди з ними був образ Пресвятої Покрови. Ця ікона супроводжувала і оберігала їх у далекій дорозі. 14 жовтня українці також відзначають День Покрови Пресвятої Богородиці – старовинне християнське свято, встановлене на честь явлення Пресвятої Богородиці в Константинопольському Влахернському храмі.

Номер слайду 11

Під час облоги Константинополя ворогами 910 року святий подвижник Андрій Юродивий побачив у небі над містом Матір Божу із сонмом святих. Пресвята Богородиця з’явилася мешканцям міста та опустила додолу омофор прийнявши їх під свій захист. Після цього війська противника відступили, а місто було врятовано.

Номер слайду 12

Для нас це свято не тільки народне і релігійне, а й національне. Воно єднає країну, закликає усіх до згуртованості перед сучасними викликами та загрозами. Нині, коли на східних теренах України точиться боротьба за незалежність і суверенітет держави, маємо бути гідними спадкоємцями духовних цінностей та продовжувачами багатих традицій і славних справ предків. Цим зумовлено рішення встановити День захисника України саме 14 жовтня, який має стати святковим для сучасних воїнів та суспільства в цілому.

Номер слайду 13

Як говорив Тарас Шевченко: «У своїй хаті – своя сила і правда, і воля», тож маємо обов,язково шанувати тих, чий святий обов,язок – захищати свою хату, боронити свою правду – своєю силою і своєю волею. Як колись для козака почесним обов,язком була служба в Запорозькій Січі, так і сьогодні захищати рідну землю – це почесний обов,язок для наших юнаків. Указом Президента України 14 жовтня – свято Покрови – оголошено Днем Захисника України.

Номер слайду 14

Через військову загрозу цілісності своєї держави з боку країни-агресора українці нині часто згадують приклад звернення жителів Константинополя до Богородиці, самі звертаються з молитвою до Божої Матері з проханням покрити свої омофором наших воїнів, які героїчно відстоюють незалежність України.

Номер слайду 15

День захисника України - Мужності й геройства свято.І ми вклоняємося тим,Хто нині з автоматом. Наш спокій береже.І ось ідемо в бою життєвому. Тверді, міцні, незламні, мов граніт,Бо плач не дав свободи ще нікому,А хто борець той здобуває світ. Велику правду для всіх єдину,Наш гордий клич народові несе. Батьківщині будь вірний до загину,Нам Україна вище понад все!

Номер слайду 16

Мільйони людей вірять, що небо нашої України-матері стане мирним, адже його оберігають славні воїни, їм довіряють найдорожче, найсвітліше – оберігати мир! Ми повинні розуміти, як важко нашим воїнам знаходитися далеко від своїх родин і друзів, як важко кожного дня переживати смертельні ризики та втрати побратимів. Для того щоб показати захисникам нашу підтримку, повагу, віру і я хочу запропонувати узяти участь у конкурсі дитячих малюнків на тему “ Козацькому роду – нема переводу”!

Номер слайду 17

Наші малюнки

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. Лобач Віталіна Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Гольдфельд Оксана
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Березовська Руслана Леонідівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Шарапенко Тетяна Сергіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 1 відгук
pptx
Додано
4 листопада 2019
Переглядів
20277
Оцінка розробки
5.0 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку