Презентація "21 листопада - День Гідності та Свободи"

Про матеріал
Підбірка літератури українських та іноземних письменників про Євромайдан. Може бути викорастана як на уроках літератури та історії, так і на бібліотечних заходах.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Бібліотека. Великодальницького ліцею №1 Великодальницькоїсільської радипредставляє

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Мій Господи, Ти, наковтавшись прогірклого диму,В пітьмі й у пожежі, та, зрозуміло, без каски,Стоїш за плечима в синів найдорожчих - незримо -Щоб руки простерти, якщо їм судилося впасти. Ще рано гасити це полум’я, Господи, рано,Згортати знамена у мороку зла позасвітнього,Бо зрада - Ти добре це знаєш, ще глибша за рану,Бо смерть у прицілі найкраще відстежує світлих. Ти просто там стій. І тримай на долоні своїй. Запалене місто-свічу, серед снігу і диму,Якщо Тебе хтось не впізнає, дай знак, що Ти свій,Що завжди стоятимеш поруч з синами Своїми…

Номер слайду 4

Євромайдан уже стає історією, відходить на другий план на тлі російської військової агресії. Існує небезпека, що ця велика подія в житті нашої епохи з часом втратить свою значимість, буде по-іншому трактована різними псевдоісториками. Так вже було з багатьма визначними сторінками історії України. Тому дуже важливо зберегти і передати нащадкам правду про події, настрої, трагедії і перемоги того часу.

Номер слайду 5

Подія Євромайдану й окремі дії в період його тривання матимуть повно інтерпретацій із поглядів історичного, суспільного, культурного... Уже зараз звучить чимало думок й оцінок. Але на все свій час. Чи не найцікавіші після кожної історичної епохи – польові враження. Саме в них найдостовірніші й найцінніші деталі. Ще ліпше, коли це враження людей не лише з досвідом, а й з умінням їх передавати.

Номер слайду 6

Зараз у багатьох виникає питання: як говорити з дітьми про драматичні події, які пережила наша країна, відстоюючи прагнення людей жити в оновленому суспільстві. Про Майдан було і буде багато видань. А це – книга для маленьких, які все бачать, розуміють і по-своєму сприймають. «Казка про Майдан» перша спроба говорити з малими дітьми про складні речі виражальними засобами казки.

Номер слайду 7

 У рамках проекту «Майдан: усна історія» Українського інституту національної пам’яті вже записано понад 500 спогадів. Вибрані з них склали книжку "Майдан від першої особи. 45 історій Революції гідності". У книзі історію Майдану розповідають 45 осіб, які були безпосередніми учасниками тих подій. Серед них – студенти і підприємці, представники Самооборони Майдану і його духовна варта, автомайданівці, волонтери, журналісти, митці, правозахисники, політики.

Номер слайду 8

До виходу цієї книги ми не знали, що відбувалося все три місяці Майдану в кулуарах влади. Влада в широкому сенсі – як у стані представників режиму Януковича, так і тодішньої опозиції. - Як планували та здійснювали розгін студентів? - Хто готував бійню на Банковій 1 грудня та спробу розгону Майдану 10 грудня? - Хто доправив із Росії в Україну «гуманітарний вантаж» – 13 тисяч гранат, які застосовували проти Майдану? - Який наказ отримали снайпери, виведені на позиції ще 14 січня? - Хто розстрілював героїв Небесної сотні, і чому досі не названо винних?

Номер слайду 9

35 інтерв'ю, записаних з учасниками та свідками подій Революції Гідності в Україні, складають першу книжку видавничої серії усних історій «Майдан. Пряма мова», започаткованої Національним музеєм Революції Гідності. Упродовж 2014-2019 року науковці зібрали понад 200 інтерв'ю, і сьогодні робота зі збору свідчень триває. Євромайдан - драматичний період новітньої історії України постає перед нами у спогадах, враженнях, роздумах учасників тими епізодами пережитого, які вони особисто вважають важливими, які їх найбільше вразили та запам'яталися.

Номер слайду 10

«Мистецтво Майдану»  — книга, написана Наталією Мусієнко , українським культурологом, кандидатом філософських наук і мистецтвознавицею. Монографія досліджує вибух мистецької креативності у її різноманітності під час Революції Гідності на Майдані 2013-2014 рр. у Києві. Разом з іншими діячами культури авторка підтримала Революцію гідності, і з перших днів почала фіксувати художні прояви, які невід’ємно супроводжували перебіг подій.

Номер слайду 11

Першу частину текстів нової книги складають спогади про медичну допомогу майданівцям та їх рідним у Києві та загалом Україні. Це безпрецедентний досвід самоорганізації людей, який треба зафіксувати й осмислити. Майдан повинен стати важливим для національної пам’яті сучасників та знаковим для майбутніх поколінь. У другій частині книги представлені розповіді про міжнародну солідарність в організації допомоги постраждалим.

Номер слайду 12

Ця книжка – блог-щоденник з Інтернету, який автор розпочала під час Євромайдану. Журналістка Крістіна Бердинських, поспілкувавшись 1 грудня на Банковій із двома медичними волонтерами, написала першу історію про них на своїй приватній сторінці у соцмережі. Коли на Банковій пішов газ, ці хлопці побігли надавати швидку допомогу. Автор щодня зустрічала на Майдані таких прекрасних людей, як ці медики. Скромних і водночас упертих і відчайдушних, із різним рівнем доходів та освіти. Хтось із Заходу України, хтось зі Сходу. Чомусь мас-медіа звертали менше уваги на звичайних людей, а саме вони були енергією та духом цих подій.

Номер слайду 13

«Що коли треба, зможемо знайти бронежилет для друга. Що рецепт коктейлю Молотова настільки простий, а центр Києва з легкістю перетворюється на Січ. Що на вулицях європейської столиці влада може стріляти у перехожих. Що червоний хрест на рукаві не рятує від кулі снайпера. Що можна не спати ніч, читаючи новини. Що війна буває так близько. Що добро перемагає зло. І не тільки у казках, а й у касках. Ми не знали, що у повітрі свободи так багато сльозогінного газу. Як ним дихати, ми тільки вчимося потрохи. І дуже не хочеться забувати це вміння".

Номер слайду 14

 Ще вчора кожен мав своє життя, у якому, здавалося, не було місця для подвигу. Але прийшла вогняна зима 2013–2014-го, і тисячі українців опинилися у вирі Революції гідності, щоправда, по різні боки барикад. Успішний бізнесмен Стогов стає активістом Автомайдану, учорашня продавниця Алла перетворюється на волонтерку, тітушка Сірий іде туди, де більше платять, а беркутовець Олег ладний карати «майданутих» навіть задарма...   Ми бачимо Майдан їхніми очима. Бачимо і затамовуюємо подих. Бо тут усе справжнє — і життя, і кохання, і ненависть. І смерть…

Номер слайду 15

У публіцистичних статтях, які автор починав висвітлювати ще за Помаранчевого Майдану, як репетицію Євромайдану, посилаючись на історичний досвід та джерельну базу, він цілком переконливо довів, що народ має право на повстання, право мати та застосовувати зброю для захисту свого і Батьківщини. Гострі публіцистичні статті чергуються з ліричним відступом київських та волинських поетів про жертовність "Небесної Сотні". Вперше розкрито сакральне слово "Майдан", подвиг героїв революції Гідності, які мужньо протистоять окупантам в країні.

Номер слайду 16

«Український Майдан, російська війна. Хроніка та аналіз Революції Гідності» — книжка Михайла Винницького, у якій детально та послідовно висвітлено події в Україні 2013–2018 рр. Ця історична праця поєднує в собі точку зору науковця і спостерігача-учасника, який брав активну участь у протестах. Під час Революції Гідності Михайло Винницький був постійним коментатором англомовних ЗМІ, здійснював аналіз поточних подій у своєму блозі «Думки з Києва». А згодом написав цю книжку, яка вперше побачила світ 2019-го року англійською мовою і стала внеском автора у відстоювання позицій України в її довголітній інформаційній війні.

Номер слайду 17

У книзі, присвяченій Революції Гідності, відтворена хронологія подій листопада 2014 - лютого 2015 з коментарями і спогадами автора, який спостерігав більшість подій на власні очі. Книга містить також перелік Героїв Небесної Сотні з коротким описом їхньої участі в подіях на Майдані і обставин загибелі.

Номер слайду 18

ПАМ’ЯТАЙМО,ЩО МИ НАЦІЯ,НАРОДЖЕНИХ БУТИВІЛЬНИМИ!

pptx
Додав(-ла)
Derevyanko Olena
Додано
11 березня 2023
Переглядів
289
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку