Презентація 5 клас "Хто започаткував наукові дослідження історії України "

Про матеріал
Дана презентація з історії України на тему "Хто започаткував наукові дослідження історії України" для учнів 5 класу. Презентація дозволяє розширити знання учнів про значення історії для людини, Пояснити зміст понять «дослідники історії», «історичне дослідження». Визначити роль М.Грушевського, В.Антоновича та інших дослідників у розвитку історичної наук.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Хто започаткував наукові дослідження історії України. НУШ 5 клас

Номер слайду 2

З ЧОГО ПОЧИНАЛИСЯ НАУКОВІ ДОСЛІДЖЕННЯ МИНУЛОГО УКРАЇНИРозвиток наукових досліджень історії України розпочався зі збору інформації про життя, звичаї, традиції українського народу та інших народів країни. Під час етнографічних експедицій учені записували також і перекази про історичне минуле, досліджували історичні документи. Поступово такі історичні дослідження ставали повнішими й відкривали очі людям на те, що український народ має свою цікаву історію.rrrrrr

Номер слайду 3

Михайло Максимович. Одним із засновників наукових досліджень історії України був Михайло Максимович (1804–1873 рр.) — видатнийукраїнський учений-природознавець, історик, народознавець, письменник

Номер слайду 4

Цікавинкою його біографії є те, що він поєднував любов до ботаніки (наука про рослини) та історії України. Дослідник багато уваги приділяв збереженню фольклорної спадщини українського народу: видавав збірки українських народних пісень, був автором віршованого перекладу «Слова о полку Ігоревім» українською мовою. Одним із напрямів досліджень М. Максимовича було обстоювання ідеї права на вільний розвиток і соборність українських земель.

Номер слайду 5

Важливий внесок у наукові дослідження України зробили вчені-історики Микола Костомаров (1817– 1885 рр.) та Володимир Антонович (1834–1908 рр.).

Номер слайду 6

ДМИТРО ЯВОРНИЦЬКИЙЗ-поміж інших науковців вирізнявся Дмитро Яворницький (1855–1940 рр.) — видатний український історик, археолог, етнограф і фольклорист. Усе життя досліджував історію запорозьких козаків. За результатами багаторічної праці він залишив нащадкам неоціненний скарб — працю «Історія запорозьких козаків». Ця книжка — справжня енциклопедія історії козацтва: тут дізнаємося і про звичаї козацтва, і про бойове мистецтво, і про більшість подій козацької історії.

Номер слайду 7

ЯК ВИ ДУМАЄТЕ ДІТИ?ЧОМУ МИХАЙЛА ГРУШЕВСЬКОГО НАЗИВАЮТЬ «БАТЬКОМ УКРАЇНСЬКОЇ ІСТОРИЧНОЇ НАУКИ»

Номер слайду 8

МИХАЙЛО ГРУШЕВСЬКИЙНайвидатнішим представником української історичної науки вважається Михайло Грушевський (1866–1934 рр.). Його змалку виховували в повазі до української мови, пісень, традицій. За порадою батька Михайло із захопленням вивчав наукові праці Миколи Костомарова, Михайла Максимовича й інших українських істориків.

Номер слайду 9

За заповітом свого діда вступив до Київського університету Святого Володимира. Тут він навчався під керівництвом відомого історика Володимира Антоновича. Після завершення навчання протягом багатьох років (з 1894 р. до 1914 р.) працював у Львові на посаді професора кафедри всесвітньої історії. Його також обрали головою Наукового товариства імені Тараса Шевченка. Завдяки наполегливій праці, організаторським здібностям М. Грушевський зміг перетворити Наукове товариство на провідну наукову установу України, яка об’єднувала бібліотеки, музеї, збирала архівні матеріали, здійснювала освітню й дослідницьку діяльність.

Номер слайду 10

Однак головною справою життя вченого було створення «Історії України-Руси» — 10-томного дослідження історії українських земель від давнини до другої половини XVII ст. Написанню цієї роботи він присвятив 38 років свого життя. Він обстоював ідею, що творцем історії є не окремі постаті, а народ; вважав незалежність природною метою національного розвитку.

Номер слайду 11

НАТАЛІЯ ПОЛОНСЬКА-ВАСИЛЕНКО — ОДНА З ПЕРШИХ ІСТОРИКИНЬОднією з перших дослідниць історії була Наталія Полонська-Василенко (1884– 1973 рр.). Народилася вона в родині історика, тому змалку цікавилася давниною.

Номер слайду 12

Думки істориків. Це була так собі, перша спроба... дуже чітко відмежувати історію України від історії Росії чи Білорусі. Роман Шупер, перекладач Наталія відвоювала Південну Україну від Москви, яка привласнила її собі, найменувавши Новоросією. Олександр Оглоблин, історик Визначте на основі цитат, у чому полягала наукова заслуга Н. Полонської-Василенко

Номер слайду 13

Знаю й систематизую нову інформацію. Кого зображено на фотоrrrrr

Номер слайду 14

Домашнє завдання Опрацювати параграф 17 Дати письмову відповідь на запитання. Якими питаннями цікавилися українські історики/історикині?Хто започаткував наукові дослідження історії України?Коли жили і працювали перші українські вчені-історики/ історикині?rrrrr

Номер слайду 15

ДЯКУЮ ЗА УВАГУppt_x

pptx
Додано
21 січня
Переглядів
1266
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку