Презентація "5 клас від адаптації до успіху"

Про матеріал
В презентації стисло розкриті актуальні проблеми наступності початкової і середньої освіти. Можна використати на педраді, батьківських зборах, психолого-педагогічному семінарі.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

5 КЛАСВід адаптації до успіху

Номер слайду 2

Усе, що має зв’язок, має вивчатися у зв’язку,усе наступне має спиратися на попереднє. Я. А. Коменський

Номер слайду 3

Що таке п’ятий клас для учнів? Це - тривога, розгубленість перших тижнів, освоєння кабінетної системи, нові предмети, нове учнівське оточення,нові й різні вчителі…

Номер слайду 4

Алгоритм дій перед переходом молодшого школяра в середню ланку школи: знати хто буде класним керівником; які однокласники оточуватимуть, яким буде спілкування з однолітками; як відбуватиметься перехід від однієї вчительки до багатьох викладачів та кабінетної системи; бути поінформованим, з якими вчителями -предметниками прийдеться працювати школяреві; які нові предмети буде введено; чи всі підручники будуть з 1 вересня, а бажано, із червня; в який освітній простір порине школяр.

Номер слайду 5

Актуальною проблемою наступності початкової і середньої освіти є особливості та відмінності організації навчально-виховного процесу в початковій та середній школі. Головним завданням початкової школи було -- навчити учнів вчитися за допомогою вчителя. Завдання п’ятого класу - допомогти учням роботи перехід від одних способів роботи до інших, але при цьому не втратити принцип наступності між початковою та основною, основною та старшою школами, на якому зроблено акценти в Державному стандарті базової та повної загальної середньої освіти.

Номер слайду 6

Основне завдання школи, як освітньої одиниці в період переходу в школу ІІ ступеня –успішне становлення п’ятикласника

Номер слайду 7

Перші кроки в реалізації забезпечення успіху адаптаційного періоду майбутнього п’ятикласника:провести знайомство з школою ІІ ступеня;познайомити дитину з майбутнім класним керівником;визначити склад вчителів-предметників п’ятикласника;провести консультування учнів, батьків, вчителів щодо майбутнього навчального періоду;визначити можливий мікроклімат між вчителем-предметником та учнівським колективом; вивчити індивідуальні особливості характеру кожної дитини, її інтелектуальні і творчі здібності, можливості, інтереси та захоплення;спроектувати шляхи їх розвитку кожного п’ятикласника;скласти навчальний план, визначити його варіативну складову;визначити гурткову роботу в п’ятих класах;спроектувати перспективи зайнятості школярів в позаурочний період;визначити рівень забезпечення підручниками; майбутньому класному керівнику долучатися до справ свого майбутнього класу ще з періоду початкової ланки;обов’язково бути поінформованим про: стан здоров’я майбутніх п’ятикласників, матеріально- побутові умови проживання, стосунки з батьками, віросповідання.

Номер слайду 8

Слід підкреслити, що ефективній реалізації завдань сучасної школи у забезпеченні успішної перспективності навчання п’ятикласника сприяє педагогічний досвід, світосприймання, рівень професійності самого вчителя.

Номер слайду 9

просвітницький напрямок - спрямований на інформування педагогів, батьків та учнів з висвітлення проблем наступності навчання, адаптації та перспективності розвитку п’ятикласників в основній школі. Форми взаємодії педагогів: огляд новинок літератури та публікацій в фахових виданнях, «круглі столи» вчителів початкової та основної шкіл з обговоренням діючих програм, шляхів їх реалізації, самоосвітня діяльність педагогів;

Номер слайду 10

Що ж забезпечить перспективність розвитку п’ятикласника?Це:–  подальша реалізації основних положень НУШ;– приведення змісту освіти та форм навчання у відповідність до вікових особливостей школярів; –  особистісна орієнтація змісту освіти, яка передбачає розвиток творчих здібностей учнів, індивідуалізацію їх навчання з урахуванням інтересів і нахилів; –  збереження життя і здоров’я учнів; – створення належних умов для поступової адаптації учнів 5-х класів до навчання у школі ІІ ступеню.

pptx
Пов’язані теми
Психологія, Презентації
Додано
12 жовтня 2023
Переглядів
244
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку