Презентація А.К. Дойл "Пістрява стрічка"

Про матеріал
Продовжити знайомство учнів з творчістю А.К.Дойля; на прикладі твору «Пістрява стрічка» розкрити сутність дедуктивного методу Шерлока Холмса; розвивати навички усного мовлення, аналізу прочитаного, дослідницькі навички; виховувати культуру спілкування.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Дистанційний урок за темою «Артур Конан Дойл «Пістрява стрічка»»

Номер слайду 2

Кроссенс – асоціативна головоломка нового покоління. Слово «кроссенс» означає «перетин значень». Зображення розташовують так, що кожна картинка має зв'язок із попередньою і наступною, а центральна поєднує за змістом решту картинок. Завдання того, хто розгадує кроссенс - знайти асоціативний зв'язок між сусідніми (тобто тими, що мають спільний бік) картинками.

Номер слайду 3

Отож, саме Конан Дойл вигадав неперевершеного майстра детективних розслідувань Шерлока Холмса, який маючи навіть найменшу дрібничку: щербинка на поруччі моста, друкарська помилка в газетному оголошенні, номер театрального квитка.. .може розгадати найзаплутанішу справу. І все це завдяки дедуктивному методу, який він застосовує. Сьогодні ми розглянемо твір Конана Дойля «Пістрява стрічка», і поринемо в чудовий світ детективу. Нам потрібно буде не лише аналізувати героїв твору, але й удосконалювати знання щодо дедуктивного методу від Шерлока Холмса, використовуючи доказову базу і логіку, тобто знання тексту. На уроці ми з вами спробуємо провести власне розслiдування, використовуючи метод дедукцiї Шерлока Холмса i вiднайти iстину.

Номер слайду 4

Що таке оповідання? Що таке детектив? Оповідання про Шерлока Холмса і доктора Ватсона об’єднано в цикл. Що таке цикл?Що характерно для циклу оповідань про Шерлока Холмса і доктора Ватсона?За жанром «Пістрява стрічка» детективне оповідання

Номер слайду 5

Вправа «Психологічний портрет Шерлока Холмса і доктора Вотсона»Коротко охарактеризуйте Холмса«Холмс вмів грати на скрипці, був фехтувальником, боксером, шпажистом, любив табак і міг цілими днями курити трубку і думати».«Його погляд, не минаючи жодної дрібниці, безупинно й уважно досліджував кожну річ».«Погляд у нього був гострий і пронизливий, а тонкий орлиний ніс надав його обличчю жвавості й рішучості». «Холмс, працюючи з любові до мистецтва, а не заради грошей, ніколи не брався за розслідування, якщо справа не обіцяла чогось надзвичайного, навіть фантастичного».

Номер слайду 6

До́ктор Джо́н Ва́тсон (або Во́тсон) «Надійний помічник Шерлока Холмса в розслідуванні найзаплутаніших справ».«Ця людина - військовий лікар. Був поранений у ліву руку - тримає її нерухомо і трішки неприродно». «Переглядаючи свої записи про більш як сімдесят пригод Шерлока Холмса, які я вів протягом останніх восьми років, і вивчаючи методи свого друга..» Коротко охарактеризуйте Ватсона

Номер слайду 7

За творами А. Конан Дойла були зняті фільми. Роль Шерлока Холмса зіграли різні актори. Познайомтеся з ними на наступному слайді.

Номер слайду 8

Актори, які зіграли роль Шерлока Холмса. Артур Уонтнер. Василь Ліванов радянський актор. Британський актор, найбільш відомий в якості виконавця ролі Шерлока Холмса в 5 фільмах, знятих з 1931 по 1937 рік Англійці визнали пару Ліванов-Соломін кращою парою Шерлока Холмса та доктора Ватсона на континентіБезіл Ретбоунангло – американський актор. З 1939 по 1946 вийшло 14 картин за участю цього актора. Бенедикт Камбербетчбританський актор. Серіал «Шерлок» вийшов в 2009 році. Сюжет перенесений в наші дніРоберт Джон Дауні-молодший американський актор. Актор отримав премію «Золотий глобус» за роль Шерлока Холмса

Номер слайду 9

Озвучування учнями уривку з твору «Пригоди Шерлока Холмса і доктора Ватсона» «Ройлотт у Шерлока Холмса»Ройлотт : - Хто із вас Шерлок Холмс? Я запитую, чорт забирай вас, хто з вас Шерлок Холмс? Холмс : - Це моє ім'я, сер, але я не знаю вашого. Ройлотт : - Я лікар Грімсбі Ройлотт зі Стоук-Морана. Тут була моя падчерка Хелін Стоунер. Холмс : - Дуже радий вас бачити. Прошу, сідайте. Ройлотт :- I не подумаю. Що вона тут вам казала? Вам не вдасться мене одурити. Не смійте сунути носа в мої справи. Сваритися зі мною небезпечно! Глядіть! Холмс :- А сьогодні трохи холоднувато, як на цю пору року. Я чув, що крокуси обіцяють цвісти добре. Ройлотт :- Що вона вам тут казала? Я вас знаю, негідника! Чув про вас раніше. Ви - той Холмс, що скрізь суне свого довгого носа… Холмс -поліцейська-нишпорка! (Підходить до Ватсона). А це ще одна поліцейська нишпорка. Від вас обох мокрого місця не залишиться. (Ройлотт швидко пройшов уперед, схопив кочергу і скрутив її своїми засмаглими ручиськами)Ройлотт : - Так ось майте на увазі обидва. Вам не вдасться мене одурити. Зі мною жарти погані. Тримайтесь від мене подалі! Холмс: - Надзвичайно приємний добродій! Я не такий велетень, але якби він не зачинив за собою двері, я показав би йому, що в руках у мене не менше сили, ніж у нього. (Говорячи це, він підняв кочергу й одним зусиллям вирівняв її)

Номер слайду 10

Гімнастика для очей

Номер слайду 11

Дослідницьке завдання. Знайти в оповідання «Пістрява стрічка» факти , спираючись на які, Холмс розкрив справу.{C4 B1156 A-380 E-4 F78-BDF5-A606 A8083 BF9}№ДеталіФакти 1 Я бачу ви приїхали поїздом сьогодні вранці. 2 Лівий рукав вашої жилетки заляпано грязюкою. 3 На білому запꞌястку чітко проступало п'ять синьо – червоних плям.4 Блюдце з молоком, яке зазвичай ставлять для котів.5 Сестра чула запах сигари, яку курив лікар Ройлотт.6…ліжко прикріплено до підлоги.7 Дзвінок (шнур) прив'язаний до гака, а не до дроту.

Номер слайду 12

Дослідницьке завдання. Знайти в оповідання «Пістрява стрічка» факти , спираючись на які, Холмс розкрив справу.{C4 B1156 A-380 E-4 F78-BDF5-A606 A8083 BF9}№ДеталіФакти 1 Я бачу ви приїхали поїздом сьогодні вранці. …за вашою лівою рукавичкою я помітив квиток на зворотню дорогу. 2 Лівий рукав вашої жилетки заляпано грязюкою.… довго їхали розгаслим путівцем на бідарці.3 На білому запꞌястку чітко проступало п'ять синьо – червоних плям. З вами поводилися жорстоко.4 Блюдце з молоком, яке зазвичай ставлять для котів. Ні, кота у нас немає.5 Сестра чула запах сигари, яку курив лікар Ройлотт. Тут має бути душник. Душник виведений у сусідню кімнату, а не на свіже повітря. 6…ліжко прикріплено до підлоги. Дівчина не могла пересунути своє ліжко.7 Дзвінок (шнур) прив'язаний до гака, а не до дроту. Шнур ніколи не призначався для дзвінка. . Фальшивий.

Номер слайду 13

Вправа «Плутанина». Встановіть послiдовнiсть подiй в оповіданні. Запишіть у зошиті.1. Батіжок. 2. Заповіт покійної дружини лікаря Райлотта. 3. Револьвер і зубна щітка. 4. Вентиляційна віддушина. 5. Вокзал Ватерлоо. 6. Обстеження кімнати. 7. Блюдечко з молоком. 8. Огляд через лупу.

Номер слайду 14

Словникова робота. Дедуктивний метод – це спосіб дослідження при якому окремі положення логічно виводяться із загальних положень

Номер слайду 15

Завдання : серед безлічі слів і предметів віднайти фразу, яка пояснює дедуктивний метод Шерлока Холмса

Номер слайду 16

Домашнє завдання. Прочитати оповідання Артура Конана Дойля «Спілка рудих», переказувати, аналізувати, характеризувати героїв. За бажанням : підготувати презентацію «Заочна екскурсія до музею Шерлока Холмса».

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Золотавіна Олена
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Зарубіжна література 7 клас (Волощук Є.В.)
Додано
2 березня 2023
Переглядів
6056
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку