Презентація "А.Міцкевич. Кримські сонети"

Про матеріал
А.Міцкевич «Кримські сонети» Презентація містить матеріали для знайомства із змістом декількох сонетів з циклу «Кримські сонети» та інформацію для ідейно-художнього аналізу поезій. Можна використовувати на уроці позакласного читання в 9 класі
Зміст слайдів
Номер слайду 1

“Кримські сонети” Бойко І.М. . . Для 9 кл.

Номер слайду 2

“Кримські сонети” Це цикл сонетів Що таке цикл? Що таке сонет? Сонет – вірш з 14 рядків Основна думка – ностальгія, туга за батьківщиною Сонети об'єднує і образ ліричного героя В циклі просліджується й мотив єдності людини та природи Це кращий зразок польського романтизму Хто хоче зрозуміти поета, повинен побувати в поетовій країні Й.В.Гете

Номер слайду 3

“Кримські сонети” Море – символ бентежної душі, поривання до боротьби та свободи Загибель корабля уособлює загальну катастрофу “Ступив на корабель жорстокий геній смерті” Ліричний герой вирішує філософську проблему: “В чому щастя людини”: Гадає: щастя той у світі міг найти, Хто друзів має ще, хто може ще молиться. « Буря»

Номер слайду 4

“Кримські сонети” Визначити засоби художньої виразності Епітети Метафори Асонанс Алітерація « Буря»

Номер слайду 5

“Кримські сонети” Філософські роздуми про тлінність буття та непевність людського існування; про долю цивілізації Прочитайте рядки з сонета, де автор про це розмірковує « Бахчисарай»

Номер слайду 6

“Кримські сонети” Визначити засоби художньої виразності Епітети Метафори Вірш побудовано на протиставленні (антитеза). Прочитайте її « Бахчисарай»

Номер слайду 7

“Кримські сонети” Основна думка (як і всього циклу) – туга за батьківщиною Зів'яла ти в краю, заквітчанім весною… У вірші багато світла: “злотисті мотилі” “Світяться громадою ясною Зірки, до польської обернені землі”… “сліди повипікав огненною сльозою” Подумайте, чому автор використовує стільки світла? « Гробниця Потоцької»

Номер слайду 8

“Кримські сонети” Визначити засоби художньої виразності Епітети Метафори Антитеза (контрасти) Риторичні оклики, звертання « Гробниця Потоцької»

Номер слайду 9

“Кримські сонети” Головна думка – порівняння розкішного Криму та скромної Литви Прочитайте рядки, де вони співставляються Сонет побудовано на контрасті. Наведіть приклади з тексту Природа Минуле та теперішнє Колишня любов «Пілігрим»

Номер слайду 10

“Кримські сонети” Визначити засоби художньої виразності Епітети Метафори Антитеза (контрасти) Риторичні оклики, звертання «Пілігрим»

Номер слайду 11

“Кримські сонети” Напишіть, використовуючи матеріали “Кримських сонетів” , письмову роботу на одну з тем: Які романтичні риси властиві ліричному герою Міцкевича? Пояснити образи-символи зі світу природи, викорстані в “Кримських сонетах” Світ природи і внутрішній світ ліричного героя Порівняйте сонет Міцкевича “Бахчисарай” та поему О.Пушкіна “Бахчисарайський фонтан” Домашнє завдання:

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Література А.Міцкевич. У дружньому колі. –К., 2000 Зарубіжна література. Хрестоматія. 9 клас. –Харків: Ранок, 2000 О.Ніколенко., І.Столій.Зарубіжна література.Підручник для загальноосвітніх навчальних закладів. 9 клас.– Харків: Ранок, 2009 lib.mistokiev.ua

ppt
Додано
7 лютого 2019
Переглядів
2096
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку