Презентація. Адальберт Ерделі - український художник.

Про матеріал
Ерделі Адальберт народився у багатодітній сім"ї.З дитинства любив і навчався живопису..Навчався в Будапештському королівському художньому університеті. Працював у Парижі, Ужгороді, Мукачеві. Його знали в Європі, але вирішив працювати в рідному краї на Закарпатті, щоб прославити "землю без імені".Став першим головою Закарпатської обласної організації Національної спілки художників України в 1946 р. Пішов із життя 19.09.1955 р. в Ужгороді.Його ім"я носить коледж в Ужгороді, Закарпатський художній інститут.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Ерделі Адальберт Михайлович-український художник.

Номер слайду 2

Його життя – це Бог – віра,Мистецтво – покликання,Любов – натхнення і нескінченність

Номер слайду 3

Адальберт Михайлович Ерделі (Бейла Михайлович Гриць; 25 травня 1891, с. Климовиця, тепер Закарпатська область — 19 вересня 1955, Ужгород) — український живописець, один з основоположників закарпатської школи живопису. Ерделі працював переважно в жанрах портрета, пейзажу, натюрморту.

Номер слайду 4

Його батьки — сільський учитель Михайло Гриць та мати Ілона Цайскі – виховували 11 дітей. У 1901 році у зв’язку з політикою угорського уряду на Закарпатті сім’я прийняла нове прізвище – Ерделі. Юний Адальберт Ерделі здобував середню освіту в гімназії м. Мукачево та вчительській семінарії м. Мараморош Сигет (тепер Румунія), яку закінчив у 1911 році. Протягом 1911-1916 рр. навчався в Будапештському угорському королівському художньому інституті. Паралельно вдосконалював свою майстерність в Кечкеметській художній колонії. Його вчителями з фаху були І. Ревес, А. Івані-Грюнвальд, Т. Земплені, К. Ференці, Ф. Ольдяї. Найулюбленішим вчителем А. Ерделі був Карой Ференці.

Номер слайду 5

З 1916р. жив у Мукачеві. 1922-1926 рр. в Мюнхені, з1926 в Ужгороді. У 1927 р. заснував разом із Й. Бокшаєм. Ужгородську художню школу, 1931 р. - Товариство діячівобразотворчих мистецтв у Підкарпатській Русі. 1929-1931 жив іпрацював у Парижі, де і познайомився з імпресіонізмом і фовізмом. Викладав малювання у мукачівській гімназії, учительській семінаріїв Ужгороді, 1945-1955 рр. в Ужгородському училищі прикладногомистецтва.

Номер слайду 6

Ерделі ЖИВОПИСЕЦЬ, якому були відкриті найкращі мистецькі колаЄвропи . Він міг би жити і легко досягти всесвітньої слави за кордоном . Його творчий шлях перетинався зі шляхами відомих європейськиххудожників XX століття. Натомість, незважаючи на всю привабливість мистецького життя західного світу , Ерделі віддав перевагу Закарпаттю ,щоб своїм мистецтвом прославити "землю без імені ";

Номер слайду 7

Ерделі ОДИН ІЗ ФУНДАТОРІВ Закарпатської школи живопису, перший директор Ужгородського училища прикладного мистецтва, один із організаторів і перший голова Закарпатської обласної організації Національної спілки художників України у 1946 році

Номер слайду 8

Ерделі КОЛОРИСТ, майстер пейзажного та портретного живопису, натюрморту, який завдяки сміливості, динаміці та незвичності колірнихкомпозицій створив неповторні твори, більшість із яких зайняли почесне місце в експозиціях музеїв України та зарубіжжя ;

Номер слайду 9

Ерделі ПЕДАГОГ , який виховав плеяду відомих закарпатських художників - Андрія Коцку, Адальберта Борецького, Ернеста Контратовича, Василя Габду, Єлизавету Кремницьку, Ференца Семана,Павла Баллу, Володимира Микиту та багатьох інших

Номер слайду 10

Адальберт Ерделі відомий як чудовий портретист

Номер слайду 11

Ерделі без перебільшення можна назвати геніальним художником. У його картин відбилася вся глибина і самобутність його особистості. До середини 1930-х років Ерделі був автором уже більше тисячі картин. Він відрізнявся високою працездатністю, писав легко й захоплено, викладав живопис в ужгородській учительській семінарії. У живописі Ерделі схилявся перед творчістю Сезанна й уважав себе його послідовником, сповідаючи тезу: «Мистецтво й любов»

Номер слайду 12

“Юна художниця ”(1928), “Циганки ”(1928),“Портрет Андерса Остерлінда ”(1930), “Натюрморт з яблуками ”(1939 ),“Вид Ужгорода ”(1940),“Мукачівський замок ”(1947 ),“Автопортрет ”(1950 ) та сотні інших єдостойним внеском маестро в скарбницю українського образотворчого мистецтва Відомі твори Ерделі

Номер слайду 13

Натюрморт з яблуками (1939 )

Номер слайду 14

Вид Ужгорода (1940)

Номер слайду 15

Мукачівський замок (1947 )

Номер слайду 16

Для самовираження Ерделідостатньо було пейзажу,натюрморту та портрета, вцих жанрах він був блискучиммайстром: експресивнийенергійний живопис, динамічнілінії, відсутність страху передяскравими кольорами інадзвичайний смак щодо їхньогопоєднання, творення форми задопомогою кольорових площин,спрощення деталей, чудовапередача світлоповітряногосередовища

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Творчий доробок художника становить тисячі картин, але основним його здобуткомє заснування закарпатської художньої школи. Останні роки його життя були затьмарені переслідуванням з ідеологічних мотивів. У1954 р. В Ужгороді відбулася остання прижиттєва виставка творів А. Ерделі.

Номер слайду 20

19 вересня 1955 року художник помер і був похований у місті Ужгороді на кладовищі "Кальварія". Із заснованого ним училища виріс коледж мистецтв, що носить його ім'я, та Закарпатський художній інститут.

Номер слайду 21

Останні роки життя художника. У 1931 р. він повернувся до Ужгорода, де став першим і незмінним головою створеного за його ініціативи Товариства діячів образотворчого мистецтва Підкарпатської Русі. 1931– 1940-тірр. позначені активною громадською та мистецькою діяльністю А. Ерделі, його обрали першим директором Ужгородського училища прикладного мистецтва та першим головою Закарпатської обласної організації Спілки художників України (з 1946 р.).

Номер слайду 22

Доля художника, який в тривожні роки перед Другою світовою війною міг залишитися за кордоном, але все ж повернувся на батьківщину, в подальшому склалася трагічно. За часів угорської окупації закарпатських земель його мистецтво в нових політичних умовах стало неактуальним. Чи не принесло бажаних змін і входження краю до складу Радянського Союзу. Після декількох років більш-менш вільного розвитку в кінці 1940-х років. тоталітарна система почала активний наступ на "чисте" мистецтво.

Номер слайду 23

У 1949 р. опубліковано статтю в обласній газеті, де художника звинуватили у космополітизмі та буржуазному формалізмі, а згодом позбавили права керувати обласною організацією Спілки художників України. У 50-х роках ХХ ст. А. Ерделі важко хворів. У 1954 р. відбулася його останняприжиттєва персональна виставка.

Номер слайду 24

Ужгородське училищедекоративно-прикладного мистецтва з 1991 року носить ім’я Адальберта Ерделі, а в місті встановлений пам’ятник друзям-художникам Ерделі і Бокшаю – на їх лавочці завжди затишно. Пам’ятник Ерделі

Номер слайду 25

Фестиваль у ЗагаттіУ вересні 2010року, в селіЗагаття булопроведено. Першийфестивальмистецтв ім. Адальберта. Ерделі.

Номер слайду 26

У травні 2015 була встановлена міні-скульптурамитця, що присв'ячена його дню народженню

Номер слайду 27

Ерделі зображений з блокнотиком в руках, на якому єнапис – «Імен». Це один з найвідоміших романівмитця, написаний ним під час перебування в Мюнхені. Дехто більше розуміє його після прочитання роману,ніж після перегляду картин, адже не всі можутьсприймати образами. Ця книга настільки меневразила, що я почав його бачити як письменника - вній Ерделі описує ставлення до мистецтва, розповідаєпро свою філософію», - пояснює Михайло Колодко. В планах скульптора поставити таку ж скульптурку. Адальберту Ерделі в Мюнхені, адже саме там ця зіркарозкрила свій талант, а якби цього не трапилось - небуло б його школи живопису на Закарпатті.

Номер слайду 28

Нині видано його літературні твори. Перед нами – весь Ерделі, його художній всесвіт – карпатський край, його життя – дивовижне за напругою і місткістю, його твори – мистецька слава нашого краю і всієї України. «Я належу свойому народові, моє мистецтво належить світові», – писав свого часу сам художник, і справді, його творчість – здобуток усього людства.

Номер слайду 29

Номер слайду 30

pptx
До підручника
Історія України (рівень стандарту, академічний) 11 клас (Струкевич О.К., Романюк І.М., Дровозюк С.І.)
Додано
2 жовтня 2022
Переглядів
795
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку