Презентація "Африканська архітектура"

Про матеріал
У даній роботі представлено презентацію до теми " Мистецтво африканського культурного регіону". Матеріал розроблений за програмою «Мистецтво» для 10 -11 класів автор Л.Масол.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

МИСТЕЦТВО АФРИКАНСЬКОГО КУЛЬТУРНОГО РЕГІОНУАрхітектура Африки

Номер слайду 2

Поміркуємо разом. Що ви знаєте про культуру африканського регіону? З якими видами мистецтва Африки ви знайомі? Яке ваше враження про них?

Номер слайду 3

Історична довідка Африка — другий за величиною після Євразії материк — має давню і багату культуру. Займає 20,3% суші. Чисельність населення цієї групи країн — більше 1 мільярда (2017 р.). Колискою багатьох народів Африки була Сахара. Найбільш населеним містом Африки є Каїр— столиця Єгипту. Найбільш поширеною мовою Африки є арабська мова.

Номер слайду 4

Особливості мистецтва народів Африки З позиції сучасної філософії, релігія — це світогляд і світовідчуття. Як ви вважаєте, чи мають різні релігійні вірування вплив на розвиток мистецтва? Англійський етнограф Персі Толбот писав:«Не може зрозуміти почуття й думки африканця той, хто не розуміє, що мертві для нього — живі, які і володіють значно більшою владою, ніж володіли нею за життя». Прокоментуйте цей вислів. Як ви вважаєте, чи впливає релігія на різні види мистецтва народів Африки? Свою думку обґрунтуйте й наведіть приклади.

Номер слайду 5

Особливості мистецтва народів Африки Африканці вважають, що світ населений – добрими і злими духами. Звичайні побутові речі (наприклад, посуд, гребні, меблі, хатнє начиння), оздоблено спеціальними символами для захисту від лихого ока, злих сил. Посвячений знавець (жрець, шаман) уміє розтлумачити духовні символи, зашифровані в характерних візерунках, що нанесені на предмети.

Номер слайду 6

ЕТНІЧНА АРХІТЕКТУРА АФРИКАНСЬКОГО КУЛЬТУРНОГО РЕГІОНУ Архітектура — це один із найдавніших видів мистецтва, що виражає світосприйняття народу певної історичної епохи. Самобутня етнічна архітектура Африки дуже відрізняється від архітектури інших народів. Завдяки ізольованому місцю розташування (життя в глибоких джунглях, пустелі Сахара тощо), знаходячись далеко від європейської цивілізації, завдяки місцевим традиціям, природним умовам народи африканського культурного регіону зберегли свою архітектуру майже в «незайманому» стані.

Номер слайду 7

ЕТНІЧНА АРХІТЕКТУРА АФРИКАНСЬКОГО КУЛЬТУРНОГО РЕГІОНУ. У будівництві африканці різних регіонів використовували такі матеріали: солома (центральний субрегіон); бруд (захід);дерево (схід, південь, центр); Матеріали для стін: гній, пісок, земля, глина, трава.

Номер слайду 8

ЕТНІЧНА АРХІТЕКТУРА АФРИКАНСЬКОГО КУЛЬТУРНОГО РЕГІОНУ Найчастіше в Африці (у північній і південній частинах) можна зустріти круглі будинки, які мають різну висоту стін і відрізнятися різноманітними формами. Стіни зазвичай зводять з каменю, а як покриття використовують гній, пісок, землю і глину. Зверху ці житла покриваються спеціальними будівельними матеріалами для захисту від зовнішніх руйнівних чинників.

Номер слайду 9

ЕТНІЧНА АРХІТЕКТУРА АФРИКАНСЬКОГО КУЛЬТУРНОГО РЕГІОНУ Бушмени, звикли вести кочовий спосіб життя. Тому житло будують зазвичай із найпростіших матеріалів — з сухої високої трави. Її скріплюють теж травою, але більш еластичною. Тут можна зустріти переносні будинки, які «розкладаються».

Номер слайду 10

ЕТНІЧНА АРХІТЕКТУРА АФРИКАНСЬКОГО КУЛЬТУРНОГО РЕГІОНУ Серед африканського населення є і таки народи, які не займаються будівництвом взагалі, а просто ховаються всередині заглиблень скель. Жителі пустель найчастіше живуть у печерах, де можна легко зробити кілька поверхів, а переміщаюся між ними за допомогою каналів.

Номер слайду 11

ЕТНІЧНА АРХІТЕКТУРА АФРИКАНСЬКОГО КУЛЬТУРНОГО РЕГІОНУ Не менш цікаве і своєрідне житло мешканців Беніну, що знаходиться в Західній Африці. Жителі займаються сільським господарством, вирощують бавовну, горіхи кеш’ю і кукурудзу.

Номер слайду 12

ЕТНІЧНА АРХІТЕКТУРА АФРИКАНСЬКОГО КУЛЬТУРНОГО РЕГІОНУ Селище. Тьєбель площею 1,2 га лежить в основі великого пагорба у країні Буркіна-Фасо. У ньому живе одна з найстаріших етнічних груп Буркіна-Фасо — касена, перша згадка про яку датується ХV ст. Селище вкрай ізольоване і фактично закрите для сторонніх.

Номер слайду 13

ЕТНІЧНА АРХІТЕКТУРА АФРИКАНСЬКОГО КУЛЬТУРНОГО РЕГІОНУ Основні кольори, що використовувались для прикраси африканського помешкання: ЧЕРВОНИЙ символізує кров, достаток, жертву, «кров землі» (воду), заклик до дощу. БІЛИЙ символізує мир, щастя, світло, чистоту і перехід з одного стану в інше, ініціацію. ЧОРНИЙ символізує притулок духів померлих людей, предків, темні дощові хмари.

Номер слайду 14

Дати відповіді на запитання. Поміркуйте, чому, на вашу думку, саме архітектуру називають «матір’ю всіх видів мистецтва»? Як архітектурні споруди можуть «розповісти» про культуру народу, який їх створив? Проаналізуйте архітектурні споруди в африканських селищах і охарактеризуйте їх.

Номер слайду 15

Домашнє завданнястворити електронний альбом під назвою: МИСТЕЦТВО АФРИКАНСЬКОГО КУЛЬТУРНОГО РЕГІОНУ, додавши до нього зразки етнічної архітектури., архітектурні споруди в африканських селищах

Номер слайду 16

Дякую за увагу

Номер слайду 17

Інтернет -ресурсиhttps://uk.wikipedia.org/wiki/Африкаhttp://proukrtravel.ru/rizne/7215-arhitektura-afriki.htmlhttps://www.google.com.ua/search?q=архітектура+африкиhttps://pidruchniki.com/79520/kulturologiya/kultura_narodiv_afrikihttp://dpzl.dp.ua/files/Mystectvo_10-11_kl_Masol.pdf

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Чигілейчик Жанна Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
27 жовтня 2019
Переглядів
14542
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку