Презентація "Африканська скульптура"

Про матеріал
У даній роботі представлено презентацію до теми "Мистецтво африканського культурного регіону". Матеріал розроблений за програмою «Мистецтво» для 10 - 11класів, автор Л.Масол.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

МИСТЕЦТВО АФРИКАНСЬКОГО КУЛЬТУРНОГО РЕГІОНУАфриканська скульптура

Номер слайду 2

Африканська скульптура Скульптура (частіше у вигляді статуетки) різних племен Африки не тількивідрізнялася манерою виконання, а мала відмінності етнічного характеру. Її характерна риса — культовий характер, але самою релігією не вичерпувалася.

Номер слайду 3

Африканська скульптура Африканську скульптуру майстри рідко фарбували. Зазвичай вона зберігала природний колір дерева. Матеріалом для скульптури майже завжди служить так зване червоне або чорне дерево найбільш щільних і твердих порід.

Номер слайду 4

АФРИКАНСЬКА СКУЛЬПТУРА Мистецтво скульптури Африки поділялося на три основні жанрові групи. Перша група — це зображення духів, предків чи певних історичних осіб, а у племен із розвинутою міфологією — богів. Друга група — ритуальні маски. Наприклад, маски, які використовують для обрядівпосвячення юнаків і дівчат в члени племені. До цієї групи входять маски шаманів, танцювальні маски і маски таємних союзів. Третю групу складає скульптурна різьба.

Номер слайду 5

ОСНОВНІ РИСИ АФРИКАНСЬКОЇ РІЗЬБЛЕНОЇ ДЕРЕВ’ЯНОЇ СКУЛЬПТУРИЗагальна кількість форм. Акцент на обличчя. Таку скульптуру виготовляли з надмірно великими головами. Спрощене зображення тулубу. На ньому відзначалися тільки ті деталі, які вважалися істотними — статеві ознаки та татуювання. Ритуальний характер дрібних деталей. Посилений вираз емоцій.

Номер слайду 6

Африканська скульптура Народи деяких областей Західної Африки, головним чином узбережжя. ВерхньоїГвінеї, від. Ліберії до гирла Нігера, збереглитрадиційнумайстерність бронзового лиття. В цих районах порядіздерев’яною пластикою створювалися і скульптури з бронзи.

Номер слайду 7

МАСКИ НАРОДІВ АФРИКАНСЬКОГО КУЛЬТУРНОГО РЕГІОНУ Африканське мистецтво маски — невід’ємна частина африканської культури, зокрема міфології. Маски — це давні твори мистецтва, що несуть прихований сенс, це не точне відтворення предметів, а «знак», який замінює невидиме.

Номер слайду 8

МАСКИ НАРОДІВ АФРИКАНСЬКОГО КУЛЬТУРНОГО РЕГІОНУ Маска - «ключ» до душі, вона має мало спільного зі справжнім обличчям, хоча нагадує форму голови людини або морду звіра.

Номер слайду 9

МАСКИ НАРОДІВ АФРИКАНСЬКОГО КУЛЬТУРНОГО РЕГІОНУРозділити африканські маски можна також за способами використання: * лицьові; * маски-шоломи; * налобні африканські маски; * маски-гребені; * натільні; * маски-дошки.

Номер слайду 10

МАСКИ НАРОДІВ АФРИКАНСЬКОГО КУЛЬТУРНОГО РЕГІОНУ Загалом африканські маски можна розділити на дві основні групи: Маски зі спокійним обличчям, очі в яких заплющені, адже вони зображували померлих родичів (використовували в похоронних обрядах) Страхітливі маски, де людські риси найчастіше поєднувалися з рисами звіра (їх одягали під час полювання, традиційних свят, релігійних ритуалів)

Номер слайду 11

МАСКИ НАРОДІВ АФРИКАНСЬКОГО КУЛЬТУРНОГО РЕГІОНУ Зогляду на те, щотипів масок в Африці існує безліч в залежностівід того, яке плем`я досліджується, складно класифікувати їх взагалі. Тому поділяють такі: * чоловічі; * жіночі; * гермафродитні; * зооморфні.

Номер слайду 12

МАСКИ НАРОДІВ АФРИКАНСЬКОГО КУЛЬТУРНОГО РЕГІОНУ Культура Африки така, що тут поширені зооморфні маски. Кожна з них оспівує певна тварина, як сильна істота. В Африці люди вірують, що деякі істоти мають велику силу, тому надягають на себе маски з їх зображеннями, щоб знайти частину цієї могутності.

Номер слайду 13

МАСКИ НАРОДІВ АФРИКАНСЬКОГО КУЛЬТУРНОГО РЕГІОНУ Налобні африканські маски, як правило, складаються з листя і тканин. До такої маски прикріплюються кріплення, що фіксуються в районі лоба.

Номер слайду 14

МАСКИ НАРОДІВ АФРИКАНСЬКОГО КУЛЬТУРНОГО РЕГІОНУ Маски-гребені найбільш поширені сувеніри з Африки.Їх часто привозять до Європи. Це, скоріше, фігури тварин або людей, які піднімаються на певну висоту над головою.

Номер слайду 15

МАСКИ НАРОДІВ АФРИКАНСЬКОГО КУЛЬТУРНОГО РЕГІОНУ Натільні африканські маски застосовуються вагітними жінками, які потребують захисту від лихого ока.

Номер слайду 16

МАСКИ НАРОДІВ АФРИКАНСЬКОГО КУЛЬТУРНОГО РЕГІОНУ Маски-дошкиможуть бути лицьовими і в деяких випадках натільними. Зазвичай вирізаються у формі птаха. Маску потрібно кріпити до чола, причому не кріпленнями, а звичайними тканинами або листям міцних рослин.

Номер слайду 17

Домашнє завдання: Самостійно доберіть в інтернеті зразки африканських масок та додайте їх до електронного альбому або презентації

Номер слайду 18

Дякую за увагу

Номер слайду 19

Інтернет -ресурсиhttps://pidruchniki.com/79523/kulturologiya/afrikanski_kultovi_maskihttps://ukr.sovfarfor.com/dekorativno-prikladne-mistectvo/327-afrykanski-masky.htmlhttps://disted.edu.vn.ua/courses/learn/3201https://www.google.com.ua/search

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Неллі Івануна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Луговая Нина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
27 жовтня 2019
Переглядів
13410
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку