Архітектура арабо-мусульманського культурного регіону

Про матеріал
Презентація уроку з мистецтва для 10 класу за темою "Архітектура арабо-мусульманського культурного регіону"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Архітектура арабо-мусульманського культурного регіону

Номер слайду 2

У результаті арабських завоювань VII—IX ст. виникла величез­на держава — Арабський халіфат (у складі Аравійського півостріва, сучасних Іраку, Ірану, більшої частини Закавказзя, Середньої Азії, Сирії, Ізраїля, Йорданії, Єгипту, Північної Африки, Іспанії та Португалії, Північної Індії).

Номер слайду 3

По-арабськи «іслам» означає «покірність», а назва «мусульмани» походить від слова «муслим» (присвятив себе Аллаху)Засновник ісламу арабський купець МухаммедІслам – світова релігія, його сповідують близько 1,5 млрд. людей у багатьох країнах світу. Започаткування ісламу — віри в єдиного бога Аллаха — пов’язано з діяльністю пророка Маго­мета, або Мухаммеда (570—632) р. Це був історич­ний діяч, який заснував мусульманську громаду в Аравії, проповідуючи серед арабів Священне Писання. Згодом ці одкровення пророка його учні записали в Корані. Саме за правління Маго­мета, якого вважають посланцем Аллаха, араби об’єдналися в єдину державу

Номер слайду 4

Місто Мекка, де народився і жив Магомет, перетворилося на головне святилище мусульман. В іншому місті — Медині (Сау­дівська Аравія), де тривалий час проповідував Магомет, сфор­мувалися основні ісламські ритуали й обряди. Мусульмани що­денно виконують п’ятиразову молитву (намаз), дотримуються посту впродовж місяця Рамадан, здійснюють хоча б раз за життя паломництво в Мекку до головної святині Кааби — чорного ка­меня (оплавленого метеорита), який вважають магічним послан­ням Аллаха. За відносно короткий історичний період іслам став панівною релігією на Близькому Сході й поширився далеко за межами Ара­війського півострова від Індії до Іспанії. Великі міста Дамаск, Баг­дад, Каїр, Кордова, Бухара, Самарканд перетворилися на центри освіти, науки й мистецтва.

Номер слайду 5

Середньовічні архітектори Арабського Сходу створили нові типи монументальних культових і світських будівель:мечеті — місце для молитви і богослужіння, молитовні будинки мусульман;мінарети — вежі, з яких закликають вірян на молитву;медресе — мусульманські духовні училища;мавзолеї — монументальні похоронні споруди, що містять камеру із останками померлого й поминальну залу. З-поміж характерних споруд - це палаци правителів, караван-сараї (будинки для відпочин­ку на торговому шляху), криті ринки, фортеці з брамами та баштами.

Номер слайду 6

Поруч із мечеттю розташовано мінарети – башти (круглі, квадратні чи багатогранні в перетині), з яких муедзин закликає правовірних мусульман до молитви. Їх прикрашали візерунчастою цегляною кладкою, різьбленням, глазурованою керамікою, ажурними балконами. Мечеть Імама в м. Ісфахан. Іран Основною культовою спорудою ісламу є мечеть. За своєю архітектурою – це, як правило, будівля з куполом.

Номер слайду 7

Мечеті у плані мали прямокутну форму. Перед входом був розташований просторий дворик, засаджений деревами, з фонтаном посередині (для омовіння правовірних). Усі мечеті орієнтовані на місто Мекку. У стіні мечеті,зверненій у бік Мекки, робиться невелика ніша – міхраб. До неї Звертаються під час молитви. Міхраб у мечеті-найсвятіше і найкрасивіше місце.

Номер слайду 8

Мечеть Ібн Тулуна (Каїр) 876-879 р. Мечеть Омейядів у Дамаску, 706-715 р.

Номер слайду 9

Одна з найбільших та найдавніших мечетей у світі; архітектурна памятка  VIII ст., входить до всесвітньої культурної спадщини ЮНЕСКО. Вважається одним з шедеврів ісламського мистецтва. «Велика мечеть» (мечеть Омейядів) у м. Дамаск, Сирія

Номер слайду 10

від арабського «Харам» - «священний» і «заборонений», і «Бейт- Уллах» - «житло Аллаха»), VII ст.  — головний священний храм мусульман у внутрішньому дворі якого знаходиться Кааба. Під час молитов мусульмани всього сві­ту повертаються обличчям до цього священного каменя. Тут виголошу­ють проповіді, пов’язані з важливи­ми подіями мусульман. Мечеть Аль-Харам Бейт-Уллах у Мецці (Заборонена мечеть)

Номер слайду 11

Кааба. Це кам’яна споруда прямокутної форми в центрі Священної Мечеті у Мецці. Каабу виготовлено з граніту і вкрито зверху тканиною, усередині є приміщення. Її висота становить 15 метрів. Кути Кааби розташовано за сторонами світу. У східний кут будівлі на рівні 1,5 м вбудовано чорний камінь (оплавлений метеорит) – головний предмет поклоніння в Каабі. Відповідно до мусульманської традиції, цей камінь впав з неба перед вигнаними з раю Адамом та Євою, показуючи місце, де потрібно будувати перший храм.

Номер слайду 12

Мечеть Пророка — мечеть у Медині, що є другою святинею в ісламі за значимістю після Забороненої мечеті у Мецці 

Номер слайду 13

Мечеть Куббаб ас-Сахра, Ієрусалім, VІІ ст. На місці зруйнованого римлянами храму біблійного царя Соломона було побудовано знамениту мечеть Куббат ас-Сахра («Купол скелі»). Мечеть Купол Скелі – один із перших пам'ятників ісламської архітектури (VІІ ст.). Споруджений на вершині гори, де за переказами, Авраам збирався принести в жертву свого сина. Тут цар Соломон побудував свій легендарний храм. Тут у храмі, побудованому Іродом, молився Ісус Христос.

Номер слайду 14

До перлин ісламської архітектури належить Бла­китна мечеть у Стамбулі — грандіозна споруда з каскадом сферичних куполів і шістьма мінаретами. Своєю загальновідомою назвою зобов’язана плиткам, здебільшого блакитного кольору, які прикрашають її всередині (а їх понад 200 000!).Її інтер’єр, розкішно оздоблений кахлями, зачаровує ся­ючим мерехтінням відтінків синьо-блакитних кольо­рів завдяки світлу, яке проникає крізь численні вікна. Блакитна мечеть, Стамбул, 1616 р.

Номер слайду 15

Мечеть Ханського палацу в Бахчисараї — одна із найбільших Мечетей Криму і перша з будівель ханського палацу. Будівля зі стрілчастою аркадою по низу і майоліковими вставками на стінах. Дах мечеті чотирьохскатний і покритий червоною черепицею. Спочатку на даху були куполи. Збудована у 1532 р.

Номер слайду 16

Мавританське мистецтво — умовна назва стилю мистецтва, що виникло у VII—VIII ст. у південних областях Іспанії та країнах Північної Африки внаслідок злит­тя художніх традицій арабів-завойовників з культурою місце­вого населення. До складу Арабського халіфату в VII- VIII століттях входили країни Північної Африки - Туніс, Алжир і Марокко - та Південна Іспанія (Андалусія, як її нази­вали араби). Мистецтво цих країн роз­вивалося в тісному взаємозв'язку з арабським і отримало назву «магрибське» (магриб арабською «захід»; так народи Близького і Середнього Сходу називали області на захід від Єгипту) або, частіше, «мавританське».

Номер слайду 17

Найвищим втіленням художніх особливостей мавританської архітекту­ри та ісламського мистецтва є архітек­турно-парковий ансамбль Альгамбра (від араб. Альхамра - «червона»). Палац Альгамбра, Іспанія XIII-XIV ст.

Номер слайду 18

Мечеть Аль-Рахма («Милосердя») у Києві —відкрита для відвідування всіма охочими. Збудована у 2012 р.

Номер слайду 19

Сучасна архітектура Об’єднаних Арабських Еміратів являє собою діалог новітньої високо-технологічної архітектури і традицій регіональної спадщини. Вражають і хмарочоси, що ширяють на сотні метрів у вишину, і величні культові споруди,найвідоміші з яких вежа в Абу-Дабі, мечеть Джумейра в Дубаї та мечеть Шейха Заїда в Абу-Дабі.160-метрова вежа в Абу-Дабі. ОАЕМечеть Джумейра в Дубаї. ОАЕ

Номер слайду 20

Мечеть шейха Заїдамечеть в Абу-Дабі, що є найбільшою мечеттю в ОАЕ і шостою за величиною в світі. Вона названа на честь шейха Заїда бен Султана Аль Нахайяна, засновника і першого президента ОАЕ, який там і похований. Загальна площа мечеті — 17 000 м² (на ній вільно розмістилися б п'ять футбольних полів).

Номер слайду 21

Для будівництва і внутрішньої обробки Мечеті Шейха Заїда були використані напівкоштовні камені і золото, природний камінь, мармур, кераміка і гірський кришталь. Будівництво мечеті стартувало в 1996 році і тривало кілька років, тільки в 2007 році будівництво споруди було повністю завершено. Мечеть налічує 80 куполів, які прикрашені білим мармуром. 

Номер слайду 22

Яка роль ісламу в розвитку мистецтва арабо-мусульманського регіону?2. Схарактеризуйте особливості культової архітектури арабського світу.

Номер слайду 23

Іслам (з араб. — покірність Богові,смиренність) — світова релігія, що сформувалася на Аравійському півострові у VІІ ст. і стала панівною на Близькому Сході; посланцем Всевишнього вважається пророк Магомет, через якого людям було передано текст Корану. Коран (з араб. — декламація) — збірка релігійно-побутових правил, законів, історичних повідомлень, що складається зі 114 розділів — сур, кожна з яких поділяється на вірші — аяти (дослівно «одкровення»). Мечеть-молитовні будинки мусульман. Мінарет (з араб. — маяк) — розташована поряд із мечеттю струнка вежа (кругла, квадратна або багатогранна), з якої муедзин п’ять разів на день закликає віруючих до молитви.

Номер слайду 24

Назвати споруди арабо-мусульманської культури1234

Номер слайду 25

567 Назвати споруди арабо-мусульманської культури8

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 6
Оцінки та відгуки
  1. Veresen Ann
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Сушко Оксана
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Роменська Катерина Анатоліївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Браславець Ірина Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Бережна Олена Віталіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Katarina Eva
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 3 відгука
pptx
Додано
3 листопада 2019
Переглядів
45394
Оцінка розробки
5.0 (6 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку