Презентація "АКТИВНА І ПАСИВНА ЛЕКСИКА. ЗАСТАРІЛІ СЛОВА"

Про матеріал
Ознайомити шестикласників із поняттями «активна» і «пасивна» лексика, різновидами «пасивної» лексики
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ТЕМА УРОКУ: АКТИВНА І ПАСИВНА ЛЕКСИКА. ЗАСТАРІЛІ СЛОВА ( АРХАЇЗМИ, ІСТОРИЗМИ) НЕОЛОГІЗМИ

Номер слайду 2

МЕТА УРОКУ:навчальна: ознайомити шестикласників із поняттями «активна» і «пасивна» лексика, різновидами «пасивної» лексики; формувати загальнопізнавальні вміння аналізувати лексику за активністю вживання, розрізняти слова, що є у повсякденному вжитку, і ті, які рідко використовуються в мовленні, вдосконалювати навички використання таких слів;розвивальна: розвивати навички колективної та самостійної роботи; здатність до логічного мислення, творчу уяву, мовленнєві навички; виховна: через слово виховувати повагу до звичаїв і традицій пращурів, та історичного минулого свого народу.

Номер слайду 3

Девіз уроку: Нове вивчай, а старе пам’ятай.

Номер слайду 4

Орфографічна дуель. Завдання: оформіть грамотно поданий текст меню. 1.       Бул…он кур…ячий із фр…кадел…ками.2.       Брю…ел…с…ка  капуста, зап…ч…на з шинкою.3.       Курча по…ам…р…канс…к… .4.       Короп  в см…тані.5.       Шампін…они  в см…тан…ому соусі.6.       К…мпот груш…во…вишн…вий.7.       П…ріг із ябл…ками по…полтавс…к… .8.       К…сіл… груш…вий.9.       Нирки т…ляч… смаж…ні в сухарях.10.    В…н…грет. 11.   Кабачки фарш…ровані м…сом і гр…чан…ою каш…ю.12.   Зап…канка картоплян…а.

Номер слайду 5

Мовознавче дослідження ( робота на картках)Прочитайте речення. Випишіть виділені слова в зошит. Як часто вживаються виділені слова в повсякденному мовленні? Що вони означають? З΄ясуйте значення виділених слів за словником. Шевченкова гора піднімається вгору на сажнів тридцять п’ять або сорок прямо над головою. (І. Нечуй-Левицький.) В курені гетьмана січових козаків зібралися кошові, полковники й курінні отамани. (І. Ле.) Жупан на ньому синій. (Г. Квітка-Основ’яненко.) Були пани і мужики, була тут шляхта і міщани, і молоді, і старики. (І. Котляревський.) Хмельницький зупинився, позаду бунчужний став з бунчуком, а хорунжий з малиновим прапором. (П. Панч.)

Номер слайду 6

«Мозкова атака»- А ви помітили, що деякі слова зустрічаються дуже рідко в нашому мовленні, а інші ми використовуємо частіше? - Як ви гадаєте, з чим це може бути пов’язано?- А чи хотіли б ви здійснити мандрівку машиною часу, щоб дослідити історію вживання слів і дізнатися, чому зникають з мови одні слова, а на зміну їм з’являються нові?

Номер слайду 7

Словничок незрозумілих слів : Активний - енергійний, діяльний , завзятий. Пасивний – бездіяльний.

Номер слайду 8

Робота з таблицею

Номер слайду 9

Робота з підручником. Знайдіть і зачитайте визначення ключових понять уроку. Архаїзми – Історизми – Активна лексика – Пасивна лексика - Неологізми -

Номер слайду 10

КАРТА ПОДОРОЖІМайбутнє

Номер слайду 11

Зупинка №1. «Київська Русь»

Номер слайду 12

Гра « Знайди пару»{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}А. ПРАВА РУКАБ. ЗОЗУЛЯВ. БИТВАГ. ВІЙСЬКОД. ПАЛЕЦЬЖ. ДЗЕРКАЛОЗ. ВОЇНИ1. ВОЇ2. ПЕРСТ3. СВІЧАДО4. ЗИГЗИЦЯ5. РАТЬ6. БРАНЬ7. ДЕСНИЦЯ

Номер слайду 13

Зупинка №2. «Запорізька Січ»

Номер слайду 14

« Ущільнене опитування»- Як ви гадаєте, чи однакові вживались слова в період існування Запорізької Січі та Київської Русі? - Кого з князів Київської Русі видатний історик Михайло Грушевський назвав першим запорожцем? І чому? (Святослава)- А чуєте пісню ?- Про кого ця пісня? - Хто такий Богдан Хмельницький?

Номер слайду 15

Колективна робота з текстом. Прочитайте текст. Про кого йдеться мова в тексті? Хто ця людина? Що вам відомо про неї? Випишіть виділені слова в зошит. Як часто вживаються виділені слова в повсякденному мовленні? Що вони означають? З΄ясуйте значення виділених слів за словником. Богдан Хмельницький брав участь у польсько-турецькій війні 1620-1621 років. У цій війні вбито його батька, українського сотника Михайла Хмельницького. Богдан потрапив у полон, де вивчив турецьку і татарську мови. Після двох років неволі Хмельницький повернувся до батьківського маєтку в Суботові й записався до реєстрових козаків. Зібравши десять тисяч відважних козаків, Хмельницький 1621 року потопив на Чорному морі дванадцять турецьких галер, а решту козацькі чайки переслідували аж до самісінького Царгорода.

Номер слайду 16

Словничок незрозумілих слів: Сотник – в Україні в 16-18 ст. - особа, яка очолювала сотню; обиралася спершу козаками, а згодом призначалася гетьманом або царем. Маєток – садиба землевласника. Реєстрові козаки - занесені до переліку, списку. Галера – старовинне вітрильне багатовеслове військове судно. Чайка 1. -- морський водоплавний птах. Чайка 2. – істор. Бойовий човен запорізьких козаків з вітрилами та веслами.

Номер слайду 17

Зупинка №3 «Гостя з майбутнього»

Номер слайду 18

Дослідження - пошук. Випишіть з данного звукового листа неологізми.- Доброго дня, шановні мої предки. Мені дуже приємно зустрітися з тими, хто, можливо, буде моїми прабабусею чи прадідусем. Я гадаю, вам цікаво буде послухати, як ми живемо в майбутньому. Епоха комп'ютеризації полегшить спілкування людей, на зміну сучасним мобільним телефонам прийдуть відеофони. Які дадуть змогу не лише чути, а й бачити співрозмовника. У кожному місті, у тому числі і нашому, буде свій авіапарк, де спеціальні машини – космосари - рухатимуться в повітрі і слугуватимуть людям на зразок вашого таксі. Учені зазирнуть і в морські глибини – туристам, які бажатимуть помилуватися красою підводного світу, легко буде це здійснити на аквамобілях. Тож до зустрічей в майбутньому!

Номер слайду 19

Лексична хвилинка{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Бабусенько, бабулиня, бабусенція. Ой гаряча, ой бабулик, ой-ой-ой-єчки.—Ляпотить, хлюпотить у ночовоньках. Дівулиня, дівчина, дівогоренько,А бабуся так і вештається, ой-я,А бабище все шупортається, ой-я,З кочергами, з баняками, банячищами... Внучка, внученька, студентонька. Спить у баби на ряднищі, на рядніПід кожухом, кожушиськом, кожушариськом. На лежанці в цмоки цмокає, аж оєчки.(Випадає їй казьонний дім,І валет бубновий в нім,Туз хрестовий заберу,Швидше вже сама помру...)А дівуля, дівчинина, дівувальниця. До кожуха, кожушенька так і горнеться,А бабуся, бабулиня, бабусенція. До дівчиська, дівчиииська так і тулиться —Сиротина ж, сиротуля, сиропташечка,Бабумамця, бабутатко, бабусонечко...

Номер слайду 20

Гра «Аукціон» (робота в групах)За кілька хвилин учні повинні записати якомога більше неологізмів.

Номер слайду 21

Малюнковий диктант ( робота в парах)

Номер слайду 22

Малюнковий диктант ( робота в парах)

Номер слайду 23

Малюнковий диктант ( робота в парах)

Номер слайду 24

Малюнковий диктант ( робота в парах)

Номер слайду 25

Малюнковий диктант ( робота в парах)

Номер слайду 26

Малюнковий диктант ( робота в парах)

Номер слайду 27

«Незакінчене речення»Продовжити думку : «Сьогодні на уроці я почув, побачив, зрозумів…»

Номер слайду 28

Домашнє завдання1. Вивчити теоретичний матеріал. Виконати вправу 77.2. Записати й розіграти діалог «Зустріч з Богданом Хмельницьким», використовуючи історизми, придумати власні неологізми. ( учні високого рівня навченості).

pptx
Додано
21 лютого 2022
Переглядів
3444
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку