Презентація "Альтернативні джерела енергії"

Про матеріал

В презентації розглянуті альтернативні джерела енергії (різні види електростанцій): вітрова, енергія припливів, сонячна, термальна. Вказані переваги та недоліки кожного з видів енергії.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Презентація до уроку 9 кл Вчитель: Копаниця О.І.

Номер слайду 2

Альтернативні електростанції Вітрові електростанції Енергія припливів і відпливів Енергія Сонця Геотермальна енергія Біогаз.

Номер слайду 3

Зростання масштабів використання електричної енергії, пошук екологічно чистих джерел енергії призвели до знаходження інших способів вироблення електричної енергії ніж існуючі зараз. Не можна сказати, що енергію вітру, води, Сонця не використовували раніше. Здавна відомі вітряні млини, млини на воді. Але сучасні технології дають змогу використовувати цю енергію у промислових масштабах.

Номер слайду 4

Загальний вітроенергетичний потенціал Землі становить 1200 ТВт, однак можливості використання цього виду енергії в різних районах Землі неоднакові. За принципом роботи та схемою будови ВЕС поділяють на три класи: Крильчасті або пропелерні Карусельні або роторні Барабанні.

Номер слайду 5

Перша в Радянському Союзі ВЕС потужністю 8 кВт була споруджена у 1929-1930р.р. під Курськом. У 1931 році у Криму побудували ВЕС потужністю 100кВт. Лідером у цій справі є США, а також країни Європи – Данія та Німеччина. Розвивається ця галузь і в Україні. Загальна потенційна потужність української вітроенергетики складає 5000МВт. Узбережжя Чорного та Азовського морів, гірські райони Криму, Карпати, Одеська, Херсонська, Запорізька, Донецька, Луганська і Миколаївська області найбільш підходять для будівництва ВЕС .

Номер слайду 6

Донузлавська ВЕС; Східно-Кримська ВЕС; Акташська ВЕС; Чорноморська ВЕС; Євпаторійська ВЕС; Аджигільська ВЕС; Трускавецька ВЕС; Асканійська ВЕС; Мирненська ВЕС.

Номер слайду 7

Екологічно чисте джерело енергії; Використання в різних районах Землі; Мобільні, можуть споруджуватись невеликої потужності.

Номер слайду 8

Вітер дує нерівномірно; Використання значної території для розміщення вітрових установок; Висока собівартість; Застосування потужних акумуляторів для збереження надлишку енергії; Впливає на роботу телевізійної мережі; Є джерелом інфразвукового шуму, який негативно впливає на живі організми.

Номер слайду 9

Енергія припливів величезна, її сумарна потужність на Землі становить 1млрд. кВт Перша припливна електростанція збудована біля берегів Північної Ірландії. Її турбіни виробляють стільки струму, що достатньо для 1000 домівок у цьому регіоні. Лідером цього напрямку є Британська фірма Marine Current Turbines.

Номер слайду 10

Принцип дії припливних електростанцій дуже простий. Під час припливу вода, обертаючи ротор гідротурбіни, заповнює водоймище, а після відпливу вона з водоймища виходить в океан, знову обертаючи ротор турбіни. Головне – знайти зручне місце для встановлення греблі. Недоліком є те, що будівництво таких електростанцій складне завдання, а також те, що морська вода спричиняє корозію металів, деталі установок обростають водоростями.

Номер слайду 11

Тепловий потік сонячного випромінювання, який досягає Землі у 5000 разів перевищує сумарне використання всіх видів паливно-енергетичних ресурсів у світі. Сонячна енергія загальнодоступна, що робить цей вид енергії неможливим для монополізації.

Номер слайду 12

Отримання електроенергії за допомогою фотоелементів; Геліотермальна енергетика – нагрівання поверхні сонячними променями і подальший розподіл і використання тепла; “Сонячне вітрило” в безповітряному просторі перетворює сонячні промені в кінетичну енергію; Термоповітряні електростанції – перетворення сонячної енергії в енергію повітряного потоку; Сонячні аеростатні електростанції – генерація водяної пари усередині балона аеростата за рахунок нагрівання сонячним випромінюванням поверхні аеростата, покритої селективно- поглинаючим покриттям.

Номер слайду 13

За допомогою сонячного світла можна освітлювати приміщення в денний час доби, використовуючи світлові колодязі – отвір в стелі. Світлові колодязі використовують для освітлення підземних гаражів, станцій метро, промислових будівель і т.д.

Номер слайду 14

Сонячна енергія використовується для нагрівання води, для виробництва електрики за допомогою сонячних колекторів, які виробляють з металів. Сонячні теплові колектори поділяють на низько-, середньо-, високотемпературні. Низько- і середньо температурні колектори є плоскими плитами і використовуються для підігріву води. Високотемпературні колектори концентрують сонячні промені за допомогою дзеркал і лінз, що застосовується для виробництва електроенергії.

Номер слайду 15

Сонячна теплова енергія застосовується в якості активного сонячного опалення. Типова конструкція побутової сонячної системи опалення складається з сонячної панелі з теплообмінною рідиною, що проходить через нього, транспортуючи зібрану теплову енергію для корисного застосування. Сонячні панелі найчастіше розташовують на даху будівлі.

Номер слайду 16

Сонячні колектори можуть застосовуватись для приготування їжі. Температура у фокусі колектора досягає 150°С. Такі кухонні прилади досить дешеві у виробництві. З їх допомогою можна заощаджувати на паливі, а також зменшувати викиди вуглекислого газу в атмосферу. Сонячні кухні набули широкого застосування у Фінляндії та Китаї.

Номер слайду 17

Фотоелектричні елементи можуть встановлюватись на різних транспортних засобах: човнах, електромобілях, літаках, дирижаблях. В Італії та Японії ці елементи встановлюють на дахи потягів. Вони проводять електрику для двигунів, кондиціонерів, освітлення і аварійних систем.

Номер слайду 18

За допомогою сонячної башти ізраїльський концерн Weizmann Institute of Science у 2005 році випробував технологію отримання не окисленого цинку. Швейцарська компанія Clean Hydrogen Producers розробила технологію виробництва водню з води за допомогою параболічних сонячних концентраторів.

Номер слайду 19

Використання великих площ Землі під електростанції; Нерівномірний потік Сонячної енергії на різних територіях Землі; Висока ціна сонячних фотоелементів і їх низький ККД; Вміст у фотоелементах отруйних речовин; Необхідність постійного очищення фотоелементів.

Номер слайду 20

Цей вид енергетики використовує високі температури глибоких надр земної кори. На краю тектонічних плит Землі теплота виходить на поверхню у вигляді гарячих джерел – гейзерів. Цю теплоту можна збирати у системи теплообміну. Ісландія є прикладом країн, де широко використовується геотермальна енергія.

Номер слайду 21

Зараз розроблено технології, що дають змогу добувати горючі гази з біологічної сировини (біомаси). Біомаса – це відходи сільськогосподарського виробництва. Основною сировиною є гній і відходи переробної с/г промисловості. Головним продуктом біогазової станції є суміш горючих газів, основним компонентом яких є метан.

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Алферов Ж.І. “Тенденції і перспективи розвитку сонячної фотоенергетики”.2004р. http://uk.wikipedia.org www.dw-world.com

ppt
До підручника
Фізика 9 клас (Бар'яхтар В.Г., Довгий С.О., Божинова Ф.Я., Кирюхіна О.О. (за редакцією Баряхтара В.Г., Довгого С.О.))
До уроку
§ 37. Екологічні проблеми атомної енергетики
Додано
7 листопада 2018
Переглядів
4090
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку