Презентація "Алюміній як хімічний елемент і проста речовина. Сполуки алюмінію"

Про матеріал

Презентація до уроку "Алюміній". Містить "налаштування на урок", мотивацію, завдання для актуалізації знань, для роботи в групах, для узагальнення знань, практичної частини, домашнє завдання.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

«Налаштування»Я—особистість творча,Я думаю,аналізую. Я висловлюю свої судження,Я хочу знати.

Номер слайду 2

«Людина не може обійтись без металів... Якби не було металів, люди вели б злиденне існування серед диких звірів» Г. Агрікола

Номер слайду 3

Завдання 1. «Ланцюгова реакція». Перший учень задає запитання; бажаючі відповісти піднімають руку, відповідають і задають наступне, обираючи того, хто буде відповідати

Номер слайду 4

Завдання 2. Гра «Хрестики-нулики». Виграшний варіант – яку фізичну властивість демонструють метали. Виграшний варіант – яку хімічну властивість демонструють метали   Na Mn Be K Zn Na Al P Au Na Mn O Ag Cu Al Au P Si

Номер слайду 5

Завдання 3. Гра «Розв’яжи кросворд»  Запитання кросворду.1. Утворюється при взаємодії води та лужних металів.2. К і S утворюють….3.витискувальний….4. заряджена частинка речовини5. лужноземельний метал6. кисень ,сонце, вода, залізо…? 7. чий “хвіст” утворюють метали з концентрованою нітратною кислотою?лужноземельний метал8. лужний метал 9. найлегший метал   7.  1.    9.     2.       3.            8.  4.     5.б           6.       

Номер слайду 6

метал-загадка

Номер слайду 7

Тема уроку. Алюміній як хімічний елемент і проста речовина. Сполуки алюмінію

Номер слайду 8

Чому алюміній, якого так багато в природі, був у XIX столітті мало відомим і дуже дорогим металом, а в XX столітті став повсякденним ?

Номер слайду 9

Завдання для груп. Група 1. Алюміній в природі. Група 2. Фізичні властивості і застосування Алюмінію як простої речовини. Група 3. Хімічні властивості Алюмінію.

Номер слайду 10

Усе пізнається у порівнянні. Від аналізу — до структури, а від неї — до властивостей і засто­сування

Номер слайду 11

Чи помітили ви протиріччя між активністю алюмінію і його застосуванням ?Чим пояснити пасивність алюмінію в природі ?Що незвичного в сполуках алюмінію, чи можна пояснити це розташуванням алюмінію в ПСХЕ ?Як довести амфотерний характер цих сполук ?

Номер слайду 12

 «Хімії в жодному разі навчити неможливо, не убачивши самої практики і не беручись за хімічні операції» М. В. Ломоносов

Номер слайду 13

Лабораторний дослід 13. Добування алюміній гідроксиду і доведення його амфотерності. Мета: добути алюміній гідроксид і довести його амфотерність.. Обладнання та реактиви: інструкція, пробірки,розчини алюміній хлориду Al. Cl3, натрій гідроксиду Na. ОН, хлоридна кислота HCl, сульфатна кислота H2 SO4. Хід роботи Інструктаж з БЖД. Виконання за інструкцією. Висновок. Алюміній гідроксид можна добути ……………………; алюміній гідроксид реагує із ………….та ……………., тому виявляє ……………… властивості.

Номер слайду 14

Працюєм в групах. Реклама для алюмінію.

Номер слайду 15

Заповніть порожні квадрати формулами речовин, які в результаті взаємодії дадуть речовину, що в центрі квадрата. Напишіть рівняння відповідних реакцій.  ? + ? ? ? + Al2 O3 + ? ? ? + ?    ? + ? ? ? + Al(OH)3 + ? ? ? + ?  ? + ? ? ? + Al Сl3 + ? ? ? + ?

Номер слайду 16

   Білий капелюх. Об’єктивні факти: Що повинні були зробити? Що робили? Як ми це робили?   Жовтий капелюх. Позитив: Що зробили добре? Що було просто зробити? Червоний капелюх. Емоції, почуття: Що мені сподобалось і чому? Які відкриття я зробив(ла)?   Чорний капелюх. Негатив: Що не вдалося? У чому була складність?У чому можна помилитись? Критика? Небезпека? Блакитний капелюх. Процес, підсумок, висновок: Чого ми насправді навчилися? Знання з яких предметів використовували?   Зелений капелюх. Творчість: З’явились нові ідеї? Як їх можна використати? Гіпотези , припущення.

Номер слайду 17

Домашнє завдання Опрацювати § 22, вправа 214, 218, 223*. Попель П. П. Хімія: підруч. для 10 кл. загальноосвіт. навч. закл. – К.: «Академія», 2010. – 206 с.). Підготувати власні проекти «Алюміній. Цікаві факти. Застосування. Переробка.» у вигляді презентації, буклету, малюнка, казки тощо, використовуючи додаткові джерела інформації. Необхідно звернути увагу на галузі використання, не висвітлені у підручнику, або доповнити наведені у підручнику факти.

pptx
Додано
27 липня 2018
Переглядів
1888
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку