Презентація "Амфібії"

Про матеріал
Презентація є додатковим матеріалом до уроку "Амфібії". Вивчаючи ЗЕМНОВОДНих, або АМФІБІЇ – учні дізнаються, що це перша група хребетних тварин, що у процесі історичного розвитку вийшла на сушу, однак їх розмноження та розвиток відбувається у прісній воді.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів № 2 Кіровоградської міської ради Кіровоградської областіУрок на тему «Амфібії»Підготувала:учитель біології Базеко І. М.

Номер слайду 2

Розум полягає не тільки у знанні, але й у вмінні застосовувати знання. Аристотель І. Організаційний момент, створення психологічного настрою

Номер слайду 3

(Виконання експрес – тестів).1. До хрящових риб належать: а) манта; б) осетер; в) лящ; г) горбуша; д) катран.2. Людиною штучно розводяться:а) короп; б) латимерія; в) тріска; г) оселедець; д) щука.3. Плавального міхура не мають:а) карась; б) горбуша; в) акула; г) скат; д) лосось.4. Яке серце у риб: а) трубчасте; б) двокамерне; в) трикамерне; г) відсутнє.5. Прохідними рибами є: а) річковий окунь; б) атлантичний осетер;в) короп; г) горбуша; д) скат-хвостокіл.ІІ. Перевірка домашнього завдання

Номер слайду 4

Біологічний диктант «Різноманітність риб» (вставте пропущене, закінчіть речення).1. Тонкостінний виріст кишечнику в риб, заповнений газами, - це ______. 2. Зябра кісткових риб прикриті ______. 3. У ______ риб відсутній плавальний міхур і зяброві кришки. 4. В акули луска нагадує ______. 5. Бічна лініє є специфічним органом ______. 6. Білуга, севрюга, стерлядь належать до ______. 7. У скатів тіло має форму ______. 8. До акул належать види: ______. 9. Лосось, форель, горбуша належать до групи ______. 10. Процес розмноження у кісткових риб називають ______. 11. Колючі промені першого спинного плавця мають риби групи ______. 12. До коропоподібних відносять: ______________________. Перевірка домашнього завдання

Номер слайду 5

ІІІ. Актуалізація і корекція опорних знань та чуттєвого досвіду учнів.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Вивчаючи Земноводних, ви познайомитесь з найдавнішими хребетними тваринами, які першими освоїли наземно-повітряне середовище. З'ясуєте риси пристосування як до водного, так і до наземного способу життя. Спробуємо разом знайти відповіді на запитання, що стосуються земноводних. Сьогодні ми дамо загальну характеристику земноводним тваринам і порівняємо їх із вивченими раніше рибами. Отже, тема уроку: «Загальна характеристика класу Амфібії». ІV. Мотивація навчально-пізнавальної діяльності учнів, повідомлення теми та мети уроку.

Номер слайду 10

Словникове слово!!!Батрахологія – наука, що вивчає особливості будови і життєдіяльності земноводних. Земноводні - це перші хребетні тварини, які пристосувалися до життя на суходолі, проте їхнє розмноження і розвиток відбуваються у воді. Дорослі земноводні дихають за допомогою легенів і через шкіру, а їхні личинки та деякі дорослі особини - за допомогою зябер. Предками амфібій були давні кистепері риби, які залишили водне середовище існування. Саме вони дали початок сучасному різноманіттю видів наземних хребетних тварин. Клас Земноводні, або Амфібії, налічує понад 3600 сучасних видів (в Україні- 17). Сюди належать жаби, ропухи, квакші, тритони, саламандри тощо. V . Сприйняття й усвідомлення учнями нового матеріалу.

Номер слайду 11

Поява п’ятипалих кінцівок;Розвиток легень;Поява трикамерного серця;Поява двох кіл кровообігу;Прогресивний розвиток центральної нервової системи й органів чуття. Походження амфібій пов’язане з низкою таких ароморфозів:

Номер слайду 12

Спосіб життя і будову тіла земноводних

Номер слайду 13

Жаба озерна – ненажерлива тварина. Протягом літа вона поїдає тисячі комах. Полює жаба із засідки, висовуючи з води лише голову, або причаївшись на суходолі. Вона нападає на здобич, яка рухається. Через особливу будову мозку і очей жаба не здатна помічати нерухому тварину. Викидаючи довгий липкий язик, вона вловлює комах.

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Тіло земноводних, як і риб, складається з голови, тулуба й хвоста(кінцівок). Будова та покриви тіла.

Номер слайду 16

Скелет земноводних складніший, ніж у риб. Хребет поділений на : шийний (1 хребець), тулубовий (9 хребців), крижовий (1хребець) відділи. Єдиний шийний хребець з’єднує голову з тулубом. Тому рухливість голови у цих тварин обмежена. Жаба не має ребер. Опорно-рухова система.

Номер слайду 17

Череп переважно хрящовий. Скелет кінцівок включає кістки вільних кінцівок (передніх і задніх) та їхніх поясів. Передню кінцівку утворюють кістки плеча, передпліччя та кисті. Пояс передніх кінцівок (плечовий пояс) складається з парних кісток: лопаток, воронячих кісток і ключиць. У місці сполучення воронячих кісток приєднується грудина. Задня кінцівка складається з кісток стегна, гомілки та стопи. Пояс задніх кінцівок утворений трьома парами зрослих між собою кісток. Кінцівки закінчуються пальцями (переважно п'ятьма).

Номер слайду 18

VІ. Рефлексія.

Номер слайду 19

Знайди та виправ помилки в тексті. Земноводні-це тварини, що живуть у прісних та солоних водоймах. Тіло їх складається з голови, шиї, тулуба і кінцівок. Жаби мають чотири однакові ноги, з допомогою яких легко ходять. Шкіра у жаби гладенька, без залоз. Ковтають жаби їжу з допомогою очей. Орган дихання-це зябра. Серце двокамерне, два кола колообігу. Температура тіла стала. До органів чуттів належить бічна лінія, яка як і в риб, тягнеться вздовж усього тіла. Нервова система простіша за нервову систему риб. VІІ. Узагальнення вивченого. Корекція знань.

Номер слайду 20

VІІІ. Підсумки уроку. ІХ. Домашнє завдання: Опрацювати параграф 18. Для охочих: скласти кросворд на тему «Амфібії»Для творчих: створити проекти з тем:«Значення земноводних (плазунів) у природі»«Значення земноводних (плазунів) у житті людини»«Різноманітність земноводних (плазунів)»

Номер слайду 21

Дякую за урок!!!

pptx
Додано
5 лютого 2019
Переглядів
1600
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку