Презентація. & 2.3. "Архітектура, скульптура і живопис Північної Америки".

Про матеріал
Презентація 10-11 кл. Мистецтво. Тема & 2.3. Архітектура, скульптура і живопис Північної Америки. 2021. За підручником Масол Л. М. Мистецтво. Рівень стандарту, профільний рівень : підруч. для 10 (11) класу закладів середньої освіти / Л. М. Масол. - К. : Видавничий дім "Освіта", 2019. - 208 с. : іл. Передбачає ознайомлення з культурою та мистецтвом Північної Америки, особливості формування та розвитку різних стилів мистецтва, їх періодизацію та характерні ознаки, акцентує увагу на портретах митців; Розвиває порівняльний аналіз, формує й розкриває обізнаність у використанні та відборі необхідної інформації.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

&2.3. Архітектура, скульптура і живопис Північної Америки. ЧАСТИНА 1 Підготувала вчитель Київської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів з поглибленим вивченням української мови та літератури Костюкова Валентина Миколаївна2021

Номер слайду 2

&2.3. Архітектура, скульптура і живопис Північної Америки

Номер слайду 3

Мистецтво північноамериканського культурного регіону пройшло довгий історичний шлях, йому притаманна еклектичність, стильове розмаїття, що не дивно для мультикультурного суспільства. Емпайр-стейт-білдінг, Нью-Йорк, СШААрхітектура Північної Америки колоніального періоду мала наслідувальний характер, зазнала насамперед впливу класицизму, на відміну від Латинської Америки, де тривалий час панувало бароко.

Номер слайду 4

Термін «еклектика» в мистецтві. В архітектурі та живописі, еклектизм — поєднання різнорідних стильових елементів чи довільний вибір стилістичного оформлення для будівель або художніх виробів, які мають якісно інше значення та призначення (використання історичних стилів в архітектурі та художній промисловості XIX століття). Капітолій у Вашингтоні, США, виконаний в стилі класицизму, заснований 1793 р. Коли на зміну колоніальному періоду прийшов час національного відродження, у великих містах почали будувати величні громадські споруди. В архітектурі США запанувала естетика неокласицизму. Неокласичні риси національного стилю були яскраво втілені під час будівництва Вашингтона. Зразком став знаменитий Капітолій — будинок для засідань Конгресу, розташований у самому серці столиці США. Його сплановано так, щоб нагадувати про велич Давнього Риму. Праобразом купола вважається собор Святого Петра в Римі. Будівництво вели кілька поколінь архітекторів, будівля неодноразово модернізувалася.

Номер слайду 5

Траплялися й інші стилі. Неоготичний стиль використовували, але переважно при будівництві університетів, церков, садиб. Зразком неоготичного стилю є Прінстонський університет. При́нстонський університет (1746) — один із найстаріших та найпрестижніших університетів США, розташований у місті Принстон, штат Нью-Джерсі. Університет засновано 1746 року як Коледж Нью-Джерс, і був названий на честь королівського дому Вільгельма III в Англії.

Номер слайду 6

На початку XX ст. Америка почала стрімко висуватися на світовій арені як найбільша індустріальна держава. З появою «чиказької школи», засновником якої став «батько американського модернізму» Луїс Генрі Салліван (1856—1924), зодчество позбувається європейського впливу, у ньому почали домінувати прості конструкції зі скла і бетону (наприклад, Гарант-білдінг у Буффало). Луїс Генрі Салліван ( 1856 —  1924) — американський архітектор, першопроходець раціоналізму, батько американського модернізму.

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Фрагменти архітектурної споруди Гарант-білдінг в Буффало (1894-1895). Архітектор Луїс Генрі Салліван.

Номер слайду 9

Сполучені Штати Америки — батьківщина і світовий лідер з будівництва хмарочосів, адже перший виник саме у Чикаго. На архітектурні проекти хмарочосів вплинув стиль арт-деко. Одним із кращих його зразків вважають Крайслер-білдінг, що став символом Нью-Йорка.

Номер слайду 10

Крайслер Білдінг — Нью-Йоркський хмарочос, побудований у стилі Арт Деко, Висота будівлі — 319 метрів (77 поверхів). Архітектор Вільям Ван Ален. Будівництво 1928-1930 рр.

Номер слайду 11

З історії шедевра. Королівський музей Онтаріо в канадському місті Торонто — найбільший у країні. Колекція розмішується у 40 галереях і складається з понад 6 млн експонатів — зразків мистецтва Близького Сходу, Африки, Східної Азії, Європи, Америки та, звісно, Канади. Музей діє ще із середини ХІХ ст., але про нього заговорили лише через 150 років завдяки дивовижному творінню сучасного архітектора Даніеля Лібескінда. Він зміг доповнити стару будівлю новою у вигляді величезного кристала. Королівський музей Онтаріо, Торонто, Канада. Деконструктивізм.

Номер слайду 12

Королівський музей Онтаріо (відомий також під абревіатурою ROM, розташований у місті Торонто, провінція Онтаріо, Канада. Це найбільший канадський культурний і природно-історичний музей, а також 5-й за величиною музей Північної Америки. Відкрито 1914 р. Арх. Данієль Лібескінда.

Номер слайду 13

Гострокутна «прибудова» у стилі деконструктивізму виділяє музей з усіх споруд Торонто, змінює весь навколишній ландшафт. Кожна з п’яти граней цієї дивовижної споруди утворює п’ять великих виставкових залів. На парадоксальному поєднанні просторів, очевидно, позначився професійний музичний досвід автора проекту: Д. Лібескінд віртуозно користується ритмом, візуальною гармонією.

Номер слайду 14

Символом свободи, демократії та справедливості стала одна з найвідоміших скульптур США у стилі неокласицизму, яку називають «Леді Свобода» (1889) Нью-Йорк. Скульптор цього шедевра — Фредерік Огюст Бартольді. Це подарунок Франції до 100-річчя американської незалежності. Конструкцію каркаса розробив Густав Ейфель, творець Ейфелевої вежі. Архітектура класицизму.

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Арка в Сент-Луїсі (Врата Заходу), СШАНа честь переселенців у місті Сент-Луїс побудовано «Брама Заходу» найвищий пам’ятник у США у вигляді арки (192 м висотою і шириною).

Номер слайду 17

Арка в Сент-Луїсі (Врата Заходу), США – меморіал, який будувався з 1963-1965 рр. Архітекторський проєкт – Єєро Сааріненон. Архітектурний стиль хай-тек.

Номер слайду 18

У Вашингтоні до 150-річчя з дня народження Тараса Шевченка було відкрито меморіал (1963), що складається з бронзової статуї поета та стели з рельєфом Прометея, автор — скульптор Леонід Молодожанин (Лео Мол). Архітектурний стиль реалізм. Меморіал Т. Шевченка, Вашингтон, США

Номер слайду 19

У канадському місті Веґревіль є зображення гігантської дев’ятиметрової української писанки. У такий спосіб канадці українського походження вшанували традиції своєї історичної Батьківщини.  У проєкті використані найсучасніші методи комп'ютерної графіки та були залучені студенти Джим Блінн та Роберт Мак Дермотт. Веґревільська писанка (1975) , Канада. Українська писанка у канадському місті Веґревіль була споруджена у 1975 році торговою палатою міста на честь сторіччя Канадської королівської кінної поліції. Висота монумента — понад 20 м.

Номер слайду 20

Мистецька скарбничка. Арт-деко (фр. art deco — декоративне мистецтво) — стиль, який виник у Франції у 20-х роках ХХ ст. і поширився світом; характеризується еклектичністю — синтезом модернізму і неокласицизму. Графіті — напрям сучасного вуличного мистецтва, нанесення написів або малюнків фарбою з аерозольного балончика на стіни різних споруд. Деконструктивізм — напрям у новітній архітектурі, якому притаманні візуальна ускладненість, несподівано ламані форми й підкреслено агресивне вторгнення в міське середовище. Кітч, кіч — (нім. kitsch — халтура, брак смаку) — термін для означення низькоякісної речі масової культури, сучасного псевдомистецтва. Поп-арт (англ. pop art — скорочення від popular art — популярне мистецтво) — напрям у мистецтві другої половини ХХ ст., що виник як заперечення абстрактному експресіонізму. ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ:1. Записати у зошит визначення термінів «Мистецьку скарбничку» ст. 33;2. Підготувати мистецький проект «Архітектура Північної Америки» або «Відомі архітектори Північної Америки» (за власним вибором учня).

Номер слайду 21

$2.3. Живопис Північної Америки. Частина 2. Вінслоу Гомер. Нова новела, 1877, Спрингфілд, США

Номер слайду 22

Образотворче мистецтво Північної Америки колоніального періоду, як і всі види мистецтва того часу, орієнтувалося на творчість європейських митців. Живопис США — мистецтво порівняно молоде, воно розвивалося разом з молодою державою і пройшло шлях засвоєння різних стилів. Вінслоу Гомер.«Давні мешканці»

Номер слайду 23

Одним із засновників реалістичного напряму вважають Вінслова Гомера (1836—1910) — автора жанрових картин на суто американські сюжети та марин із проникливим зображенням людей серед природи. Ві́нслов Го́ме

Номер слайду 24

Ві́нслов Го́ме.«Літня ніч», (1890), музей Орсе, Париж. Ві́нслов Го́ме. «Тривожний сигнал про туман», Бостонський музей образотворчих мистецтв.

Номер слайду 25

Ві́нслов Го́ме.«Полонені на фронті», 1866. Ві́нслов Го́ме.«Думка про рідну оселю», 1863. Ві́нслов Го́ме.«Нове поле діяльності ветерана», 1865.

Номер слайду 26

Материнство і щасливе дитинство — провідна тема живопису Мері Кассат (1844—1926), яка розкрила її у багатоманітті портретних композицій і витонченій колористиці імпресіонізму. Мері Кассат - американська художниця, представниця імпресіонізму. 

Номер слайду 27

Мері Кассат. The Boating Party 1893-1894, Національна галерея мистецтв, Вашингтон. Чай. 1880. Мері Кассат, Бостонський музей образотворчих мистецтв, Бостон

Номер слайду 28

Мері Кассат . Літня пора (деталь) приблизно 1894 рік, Музей Арманда Хаммера, Лос-Анджелес. Мері Кассат . Cassatt Mary The Young Mother (Mother Berthe holding her baby) c. 1900 Мері Кассат . Selected Paintings

Номер слайду 29

У пейзажах Роквела Кента (1882—1971), зокрема суворої Аляски і Гренландії, поєдналися реалістичність зображення з романтикою та елементами символізму. Роквелл Кент (1882 - 1971, Платсберг, штат Нью-Йорк) — художник зі Сполучених Штатів, представник реалістичного пейзажного живопису.

Номер слайду 30

Роквел Кент. «Працівники моря», 1907 р. Роквел Кент. «Беркшир взимку», 1909 р.

Номер слайду 31

До Другої світової війни в Північній Америці, як і в Європі, розвивалися різні стилі модернізму, а після її закінчення виник рух постмодерністського мистецтва в усьому розмаїтті його напрямів і течій. До США емігрували зірки європейського живопису Сальвадор Далі, Піт Мондріан, Макс Ернст та інші. Центр світового авангарду перемістився з Парижа до Нью-Йорка. У США та Канаді жили і працювали також митці українського походження: видатний графік Яків Гніздовський (1915—1985), живописець-монументаліст Михайло Дмитренко (1908—1997) — автор розписів у церквах Міннеаполіса, Нью-Йорка, Торонто. Сальвадор Далі в 1934 р. Сюріаліст. Сальвадор Далі. «Постійність пам'яті» (1931).

Номер слайду 32

Піт Мондріан (1872-1944). Напорямок: авангардизм, абстракціонізм, неопластицизм. Піт Мондріан.«Композиція червоного, жовтого, синього і чорного» (1930)Піт Мондріан. Композиція №IV, 1914 р. Піт Мондріан. Перемога буґі-вуґі, 1944 р.

Номер слайду 33

Макс Ернст, «Асистент», «Жаба» та «Черепаха», 1967 перед Lenbachhaus у МюнхеніМакс Ернст, Хабакук перед Kunsthalle в Дюссельдорфі

Номер слайду 34

Я. Гніздовський. Автопортрет (стилізація для поштової марки України, дизайн А. Сдобникова). Напрямок СТИЛІЗОВАНИЙ РЕАЛІЗМ. Я. Гніздовський. Різдвяна листівка.

Номер слайду 35

Роботи Михайла Дмитренка. Журнал “Терем”, №3. Детройт, Інститут української культури, 1968.

Номер слайду 36

У межах абстрактного експресіонізму Джексона Поллока (1912—1956) народжується «живопис дії» та нова техніка «дріппінг», яка передбачає «безтямне» розбризкування фарб по величезному полотну чи паперу, що лежить на підлозі. Вважалося, що така дія відображає характер та емоційний стан художника, і саме в цьому сенс зображення. Джексон Поллока – художник абстрактного експресіонізму.

Номер слайду 37

Інший представник абстрактного експресіонізму Марк Ротко (1903—1970) створював монументальні полотна, зафарбовуючи їх великими кольоровими площинами. Іноді залишав між ними незафарбовані місця, пропонуючи глядачам активізувати уяву і домислити те, що не намальовано. Абстракціонізм загалом має неймовірну популярність на аукціонах. Картина М. Ротка «Помаранчеве, червоне і жовте» стала найдорожчим твором мистецтва, її придбали за 86,9 млн доларів. Секрет такого комерційного успіху в тому, що ці експресивні полотна, якщо розглядати їх із близької відстані (на чому наполягав автор), володіють, як вважають деякі фахівці, майже містичною особливістю — викликають у глядачів сильні емоції. Помаранчевий, червоний, жовтий. Білий центр. Гефсиманія Без назви

Номер слайду 38

На противагу абстракціонізму з його орієнтацією на знавців мистецтва виник поп-арт із нігілістичним ставленням до традицій. Одним із найуспішніших американських представників поп-арту після легендарного Воргола став Джефф Кунс (нар. 1955) — зірка новітніх арт-ярмарків. Митець захоплювався кітчем, додавши до нього нотки концептуалізму. Знаменитими стали його дзеркальні скульптури «Собаки з повітряних куль» (насправді з нержавіючої сталі), особливо після того, як на аукціоні Christie’s продали одну з них — помаранчеву за 58,4 млн доларів!Скульптура квітки. Скульптура цуценя в Більбао. Скульптура собака. Скульптура букет тюльпанів

Номер слайду 39

Графіті — таку назву дістали картини, що вперше з’явилися на стінах найбрудніших бідняцьких кварталів і у метрополітені в Нью-Йорку. Як вираження народної бунтівної культури цей вид творчості розвивався стихійно, сюжети перегукувалися з тими, які використовували послідовники поп-арту. Згодом графіті як явище мистецтва здобуло офіційне визнання, здебільшого втратило свою агресивність і стало однією з актуальних форм самовираження, невід’ємною частиною міського життя.

Номер слайду 40

Графіті у Маямі, США

Номер слайду 41

Графіті у Маямі, СШАВ американському Маямі в далекому від центру районі Вінвуд зосереджені об’єкти стріт-арту. Колись ця місцевість була щільно заповнена старими будівлями, а нині вона перетворилася на світову столицю вільних митців. Масштаби цього центру графіті вражають туристів, адже, крім об’єктів стріт-арту, що змінюються щотижня, тут є 5 музеїв, понад 70 художніх галерей, 7 арт-комплексів, більше десятка відкритих студій і 4 великі ярмарки. Сполучені Штати Америки сьогодні стають виставковим «клондайком» як для американських, так і для європейських художників новітньої епохи. У північноамериканському культурному регіоні реалізуються найоригінальніші проекти постмодерністського візуального мистецтва.

Номер слайду 42

Мистецька скарбничка. Арт-деко (фр. art deco — декоративне мистецтво) — стиль, який виник у Франції у 20-х роках ХХ ст. і поширився світом; характеризується еклектичністю — синтезом модернізму і неокласицизму. Графіті — напрям сучасного вуличного мистецтва, нанесення написів або малюнків фарбою з аерозольного балончика на стіни різних споруд. Деконструктивізм — напрям у новітній архітектурі, якому притаманні візуальна ускладненість, несподівано ламані форми й підкреслено агресивне вторгнення в міське середовище. Кітч, кіч — (нім. kitsch — халтура, брак смаку) — термін для означення низькоякісної речі масової культури, сучасного псевдомистецтва. Поп-арт (англ. pop art — скорочення від popular art — популярне мистецтво) — напрям у мистецтві другої половини ХХ ст., що виник як заперечення абстрактному експресіонізму.

Номер слайду 43

1. Назвіть найвидатніші пам’ятки архітектури та скульптури північноамериканського культурного регіону.2. Схарактеризуйте творчість художників США. До яких стилів вона належить?3. Чому, на вашу думку, авангардні напрями мистецтва розквітли у США? Поміркуйте над фінансовими аспектами сучасного мистецтва, зокрема, над фінансовим успіхом художників-абстракціоністів.4. Запропонуйте ідеї оригінальних графіті для прикрашання неестетичних об’єктів навколишнього світу, наприклад старих бетонних парканів. Домашнє завдання: Мистецький проект  чи розповідь про «Портрет творця Північної Америки».5. Практикум. Створіть кольоротерапевтичну композицію у стилі абстрактного експресіонізму для підтримування позитивного настрою під час різних життєвих негараздів. Доберіть до неї арттерапевтичну музику. Під час релаксації імпровізуйте відповідні хореографічні та пантомімічні етюди. ДЯКУЮ ЗА УВАГУ !!!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Сушко Оксана
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Балко Лідія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Івануна неллі
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
21 жовтня 2021
Переглядів
25888
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку